Cele mai agresive cancere de care suferă românii. Cum pot fi depistate la timp pentru a creşte şansele de vindecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul poate fi depistat prin proceduri medicale simple. FOTO.sanatate.bizi.ro
Cancerul poate fi depistat prin proceduri medicale simple. FOTO.sanatate.bizi.ro

Cancerul este boala care ucide aproape 8 milioane de oameni anual. Deşi ştiinţa a evoluat, cauzele bolii nu au fost încă stabilite cu exactitate. Se cunosc însă formele de cancer care evoluează rapid, precum şi cele care sunt mai lente.

Fie că ne place sau nu să auzim asta, concluzia medicilor specialişti este de multe ori una singură: ar trebui să avem mai multă grijă de sănătatea noastră. În cazul celor diagnosticaţi cu cancer, propoziţia este de multe ori completată cu fraza: "Aţi venit prea târziu, sunteţi în ultima fază!".

Este o realitate dură care ne dărâmă de multe ori sufleteşte atât pe noi, cât şi pe cei apropiaţi care la aflarea veştii nu ştiu cum să îşi explice faptul că mama, tatăl, sora sau fratele nu s-a dus mai repede la un control, cu toate că avea toate resursele. Din păcate există şi cazuri când pacienţii nu se prezintă la control pentru că nu sunt bine informaţii, provin din medii sociale sărace sau locuiesc în zone greu accesibile şi sunt la o vârstă înaintată, fără rude şi le este greu să se deplaseze. Aceste cazuri sunt însă mai rare, spun medicii care susţin că majoritatea dintre cei diagnosticaţi cu cancer nu vin la timp la un control pentru că nu simt durere. 

"În fiecare an constatăm o creştere a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, printre cele mai frecvente forme de cancer depistate la femei sunt: cancerul la sân, cancerul de col uterin, iar la bărbaţi cancerul pulmonar şi de prostată. Cancerul din păcate nu doare,iar pacienţii nu vin la medic decât dacă îi doare, însă dacă nu ne doare nu înseamnă că nu putem avea o formă de cancer, aici e greşeala venim doar în ultimele fază când deja nu mai există şanse de vindecare şi calitatea vieţii scade", explică medicul oncolog Loredana Aracs.

Şansele de vindecare depinde de stadiul în care se află cancerul, dar şi de organismul pacientului. Există cancere care evoluează galopant şi există tipuri de cancer care permit pacientului să trăiască zeci de ani, ba mai mult să scape definitiv de povara bolii printr-un tratament adecvat. Cel mai agresiv este cancerul de pancreas, studiile arătând că doar 4 la sută dintre pacienţii supravieţuiesc acestui tip de cancer. 

Majoritatea paceinţilor sunt diagnosticaţi în ultima fază a bolii, cu toate că cancerul poate fi depistat prin proceduri simple precum o ecografie, un RMN sau prin analize de sânge. De asemenea, şi cancerul la ficat este foarte agresiv şi galopant, iar cei care sunt diagnosticaţi cu această formă trec prin clipe teribile în care nu mai pot mânca, sunt mereu obosiţi, nu au putere, având mereu stări de greaţi şi vomă. Şi acest tip de cancer poate fi depistat  prin teste de sânge şi o tomografie computerizată, iar extirparea tumorii în primele faze poate vindeca boala. Pe al treilea loc se situează cancerul pulmonar care este tot mai frecvent şi în rândul populaţiei tinere şi care se depistează, de regulă, în metastaze deoarece pacienţii nu se prezintă la timp la un control când tuşesc execesiv, au dureri în piept sau scuipă cu sânge.

Controlul la timp, cel mai important aspect în vindecarea bolii

"Cauzele exacte ale cancerului nu se cunosc, rata deceselor în funcţie de gen e cam la fel, însă nu asta e marea problemă, nu mergem la timp la medicul specialist. Spre exemplu, sunt persoane care preferă să se trateze ele singure, folosind diverse reţete naturiste şi vin la noi când deja e prea târziu şi atunci ele află că în tot acest timp au avut cancer.  Dacă am respecta anumite reguli simple atunci şi şansele de vindecare ar creşte. Spre exemplu, dacă vorbim de cancerul mamar sau de cel de col uterin, orice femeie trebuie să meargă anual la cel puţin un control ginecologic şi să îşi facă o mamografie, iar autopalparea este obligatorie, o dată pe lună. Dacă simţim ceva venim la control, mai ales că, ecografia mamară nu radiză, nu neglijăm, adică dacă nu ne doare înseamnă că nu e nimic grav, total neadevărat", spune medicul oncolog.

La polul opus se situează formele de cancer mai lente şi mai puţin agresive precum cancerul tiroidian, cancerul la testicule, dar şi prostata, însă nici în cazul acestor forme veştile nu sunt încurajatoare pentru că şi aici trebuie ca pacientul să se prezinte la timp la un control pentru ca şansele de vindecare să crească sau să poată trăi mai mulţi ani, având o viaţă cât de cât normală. Cancerul poate fi întâlnit şi la copii sau adolescenţi. Cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la aceştia sunt: leucemiile, limfoamele, tumorile renale şi cerebrale. Din fericire acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost îmbunătăţit foarte mult în ultimii ani, crescând ratele de supravieţuire şi chiar de vindecare.

Vă mai recomandăm:

Previziunea macabră a unui oncolog renumit din Cluj: „O femeie din opt va face cancer de sân, dacă va trăi mai mult“

Povestea băiatului de 12 ani, diagnosticat cu o tumoră rară a bazinului, salvat după ce i s-a montat un dispozitiv unic în lume

La fiecare bătaie a acestui ceas se stinge o viaţă: site-ul care îţi arată, în timp real, câţi oameni mor de cancer pe Glob

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite