În viziunea UDMR, modelul oficial al regionalizării nu este benefic. Soluţia ar fi înfiinţarea a 16 regiuni mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O regiune administrativă din NV ar trebui să fie formată din Satu Mare, Sălaj şi Oradea
O regiune administrativă din NV ar trebui să fie formată din Satu Mare, Sălaj şi Oradea

Deputatul Cseke Attila, prezent astăzi la Satu Mare, a precizat că, în viziunea UDMR, regionalizarea nu trebuie făcută după modelul actualelor regiuni de dezvoltare economică, aşa cum intenţionează premierul Victor Ponta, deoarece acestea funcţionează nelegal, încălcând un regulament european.

Acesta a dat exemplul Sătmarului, care ar trebui să formeze o singură regiune, împreună cu Sălajul şi Bihorul, în nici un caz "alipit" la una al cărei centru să fie Clujul.

În cadrul unei conferinţe de presă acesta a prezentat situaţia pur economică a României în acest moment, prin câteva schiţe unde nu erau cuprinse investiţiile publice, ci rezultatele acestora ca şi impact asupra fiecărui judeţ. Deputatul a precizat că principiile pe care UMDR le promovează cu privire la reorganizarea administrativă şi procesul de reorganizare sunt decentralizarea şi modificarea Constituţiei . „Despre descentralizare se vorbeşte foarte mult, în schimb nu există niciun un proiect de act normativ în acest sens. România este o ţară paradoxală, din punctul nostru de vedere. O regiune trebuie să aibă minim 800.000 de locuitori şi maxim 3 milioane. Noi avem regiunile NE şi Sud Muntenia care depăşesc cu mult peste limita admisă“, a declarat Cseke Attila.

Clujul s-a dezvoltat de trei ori mai mult decât Satu Mare, în ultimii 15 ani

Acesta a afirmat că articolul 3 al Regulamentului defineşte criteriile de clasificare a regiunilor, specificând că "agregarea acestora se face pe baza situaţiei geografice, economice, culturale, istorice şi de mediu", actul nefiind însă respectat de România.   De asemenea, a comentat situaţia dezvoltării judeţelor din regiuniea NV. Dacă în majoritatea regiunilor din România, cel puţin două sau trei judeţe sunt într-o continuă dezvoltare, în regiune NV Clujul este singurul judeţ care înregistrează creşteri de la an la an.  Mai mult, în 1995 regiunea Nord Vest înregistra un produs intern brut (PIB) de 93%, în 2011 procentul a scăzut la 78%.  Asta înseamnă că în 1995 diferenţa dintre Cluj şi Satu Mare era de 23%, pe când în 2011 aceasta a ajuns la 62%, Clujul înregistrând o dezvoltare de trei ori mai mare decât cea a Sătmarului.

Parlamentarul a amintit că UDMR s-a pronunţat încă din 2010, când a depus în acest sens un proiect adoptat în mod tacit de către Senat, ce prevede înfiinţarea nu a opt viitoare centre administrative, ci a 16 asemenea noi unităţi administrativ-teritoriale, care "să fie formate din două până la maximum patru judeţe", apropiate geografic, economic, istoric şi cultural. 

„Trebuie să avem regiuni mai mici şi mai multe. Este o greşeală enormă de a face opt regiuni administrative, aşa cum doreşte Guvernul Ponta. Alăturarea Sătmărului de Cluj nu i-ar adduce beneficii. Cea mai bună soluţie ar fi o regiune format din judeţele Satu Mare, Oradea şi Sălaj“, a conchis deputatul. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite