Kovacs Peter cere, în numele UDMR, sancţionarea penală a suporterilor rapidişti care au incendiat drapelul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovacs Peter salută masurile disciplinare luate de FRF                         FOTO:Facebook
Kovacs Peter salută masurile disciplinare luate de FRF                         FOTO:Facebook

Kovacs Peter, secretarul general UDMR, precizează că Uniunea va intenta o plângere penală împotriva suporterilor echipei Rapid care au dat foc steagului Ungariei, la meciul pe care echipa din Giuleşti l-a disputat, luni cu CFR Cluj.

Plângerea penală va fi întemeiată pe articolul 317 din Codul Penal care prevede că „instigarea la discriminare, la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă “.

„În baza Legii nr. 4/2008, monitorii de securitate care supraveghează comportamentul spectatorilor trebuie să interzică afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate acestea“, afirmă reprezentanţii UDMR într-un document semnat de Kovács Petér .

Kovács Petér  salută masurile care au fost luate de Federaţia Română de Fotbal (FRF) pentru a condamna persoanele implicate în acest caz. FRF a recurs la sancţionarea disciplinară, prin amendă, a suporterilor echipei Rapidului implicaţi. De asemenea, echipa Rapid Bucureşti va suporta o penalitate de 30.000 lei şi va disputa un meci în absenţa spectatorilor.

Suporterul responsabil pentru actul de incendiere a drapelului Ungariei, în timpul meciului CFR Cluj-Rapid, disputant pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu, a fost identificat de Jandarmerie. El riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la şase ani pentru infracţiunea de instigare la discriminare.

„A fost identificat Cornel P. , de 25 ani, cu domiciliul în Bucureşti, membru al galeriei echipei Rapid Bucureşti, căruia i-au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «instigare la discriminare», faptă prevăzută de art. 317 Cod Penal şi care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, coraborat cu art. 42 din legea nr. 4 din 2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive“, se arăta într-un comunicat remis, miercuri,  de Jandarmeria Română agenţiei MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a subliniat că manifestările iresponsabile nu pot fi scuzate şi a afirmat că persoanele implicate trebuie să fie sancţionate corespunzător legii.

„Acest gest nu poate fi scuzat de nimic. Resping categoric astfel de manifestări iresponsabile şi inacceptabile pentru o societate care doreşte să promoveze şi să trăiască în valorile europene ale toleranţei, ale prieteniei şi inclusivităţii. Sper ca dincolo de sancţiunile sportive, Jandarmeria să-i identifice pe cei care au înţeles să-şi susţină echipa în acest mod reprobabil şi să aplice legea cu maximă rigoare“, afirma Ponta, într-un comunicat al Guvernului.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite