FOTO:Peste 100 de manifestări culturale organizate, în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felician Pop, director Centrul de Creatie (stanga), Adrian Stef, presedinte Consiliul Judetean (dreapta) FOTO: Cristina Cicau
Felician Pop, director Centrul de Creatie (stanga), Adrian Stef, presedinte Consiliul Judetean (dreapta) FOTO: Cristina Cicau

Centrul de Creaţie işi propune să organizeze competiţii între ansamlurile folclorice ale judeţului, în 2013. Premiile vor consta în sume impresionante de bani din partea Consiliului Judetean.

Conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare a prezentat bilanţul activităţilor culturale desfăşurate în judeţul nostru pe parcursul anului 2012. Cu aceasta ocazie, conducerea institutiei a facut publice si obiectivele principale pentru anul in cursInstitutia isi va schimba sediul in curand, pe strada Gabriel Georgescu, nr.16.

Peste 100 de evenimente culturale, în 2012

Felician Pop, directorul Centrului a inceput cu o scurtă radiografie a evenimentelor culturale din anul 2012, care s-a dovedit a fi un an bun din punct de vedere cultural, atragand in jur de 100.000 de participanti. Anul trecut, în judeţul nostru, s-au organizat 108 manifestări culturale, 21 de manifestări etno-folclorice, doua lansări de CD cu muzică popular, sase lansări de carte, 47 de manifestări culturale, 32 de vernisaje de expoziţii ale artiştilor plastici sătmăreni, dar s-au lansat reviste şi cărţi, si s-au desfasurat multe expozitii.

Zeci de manifestări folclorice în întreg judeţul

Angajaţii biroului au organizat şi coordonat manifestările folclorice de amploare din judeţ:  Festivalul folclorului oşenesc Sâmbra Oilor, Festivalul Internaţional al Pălincii, Festivalul folclorului codrenesc de la Oţeloaia – comuna Homoroade, Festivalul folcloric al naţionalităţilor – comuna Bogdand. Au organizat programele artistice ale unor importante evenimente culturale: Ziua Unirii, Ziua Recoltei, Ziua Naţională a României , precum şi a programelor folclorice pentru zilele localităţilor Botiz, Medieşu Aurit, Negreşti Oaş care au cerut sprijin de specialitate din partea instituţiei noastre. Angajaţii acestui birou au redactat articole de specialitate, pe teme de folclor, etnografie, muzică, literatură etc. în diverse publicaţii precum şi în revistele ,,Confluenţe” şi ,,Citadela” editate de Centrul de Creatie.

Obiectiv principal: competiţii între ansamblurile folcorice

Pentru anul în curs, conducerea institutiei, cu sprijinul Consiliul Judetean a schiţat câteva proiecte de amploare precum infiintarea unui ansamblu folcloric. De asemenea, Centrul si-a propus pentru acest an sa scoata pe piata o revista culturala trimestriala „Conjunctii Culturale“, care va inlocui revistele uzuale aparute. „Un obiectiv mai inedit va fi concursul dintre ansamblurile judetene/interpreti, care vor fi premiati cu sume de bani din partea Consiliului Judetean Satu Mare pentru reabilitari de camine culturale (premiul I), alocarea unor sume pentru achizitionarea de costume traditionale noi (premiul II), dar si premii precum dotarea ansamblului/interpretului cu noi instrumente“, a declarat Felician Pop.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite