Compania poloneză Serinus Energy continuă să foreze la sondele de gaz de la Moftin, Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În  2017 la una dintre sondele existente a avut loc un incendiu care a durat 20 de zile. Sursă foto: Facebook ISU Satu Mare
În  2017 la una dintre sondele existente a avut loc un incendiu care a durat 20 de zile. Sursă foto: Facebook ISU Satu Mare

O nouă sondă de gaz va fi forată în comuna Moftin de compania poloneză Serinus Energy. Puţul va fi săpat la o adâncime de 1.000 de metri, pe un teren concesionat, sub care se află pungi de gaze naturale.

Reprezentanţii Serinus Energy anunţă că sonda Moftinu-1008 este planificată a fi forată la o adâncime totală de 1.000 de metri, iar compania se aşteaptă să pătrundă în cinci formaţiuni de nisip cu gaz, dintre care trei sunt zone producătoare ale puţului Moftinu-1007. Noua sondă este situată la aproximativ 1,4 kilometri distanţă de uzina de gaze de la Moftin, iar dacă forajul va fi un succes, sonda va fi conectată la centrala de gaze prin intermediul unei conducte de 1,5 kilometri. 

„Ne-am asigurat că toate protocoalele vor fi respectate, pentru a putea face faţă incertitudinii aduse de pandemia de COVID-19. Rămânem încrezători că puţul poate fi forat în timp ce menţinem protocoalele sigure atât pentru angaajţi, cât şi pentru contractori în timpul forajului”, au transmis reprezentanţii companiei. 

Compania Serinus a început să prospecteze zona de la Moftin încă din 2015, iar în 2017 a angajat firma Confid Câmpina pentru construcţia unităţii de extracţie a gazelor, care urma să devină funcţională. La vremea respectivă, compania estima că în zona comunei Moftin există zăcăminte de 500 de milioane de metri cubi de gaz metan. La începutul anului 2017, din vânzarea de acţiuni, polonezii de la Serinus au obţinut 19,2 milioane de dolari, aceste sume fiind folosite la finanţarea noilor proiecte, unul dintre acestea fiind chiar cel de la Moftin.

La sfârşitul anului 2017, un incendiu violent a izbucnit la una dintre sondele de gaz. Flacăra a fost stinsă abia după 20 de zile şi, din fericire, nu au existat victime. Atunci au fost prezenţi sute de pompieri veniţi din alte judeţe, dar şi specialişti aduşi din Canada, care au lucrat neîncetat la stingerea incendiului. De atunci nu au mai existat asemenea incidente, astfel că reprezentanţii companiei au putut să se concentreze în continuare pe exploatarea zonei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Avem gaze, dar nu le extragem! Doar una din cele 15 sonde din sudul Republicii Moldova este exploatată

Istoria gazelor naturale din România. De la sărurile de potasiu la incendiul care a avut nevoie de 400 de vagoane de apă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite