Chiriile mari mută magazinele la periferie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii au fugit din zona centrală, din cauza chiriilor mari
Comercianţii au fugit din zona centrală, din cauza chiriilor mari

Chiriile de 15 euro/mp dn zona centrală i-au determinat pe proprietarii de magazine să îşi mute afacerile la periferie. Zeci de spaţii comerciale din zona centrală a municipiului Satu Mare sunt, în această perioadă, scoase la vânzare sau oferite spre închiriere.

Preţul piperat al chiriilor, dar şi scăderea vânzărilor i-au determinat pe foştii proprietari sau chiariaşi să părăsească zona centrală şi să îşi mute afacerile la periferie.
„Timp de zece ani am plătit chirie în zonă centrală, pe strada  Corvinilor, însă pentru că s-a mărit în fiecare an nu am mai reuşit să-mi acopăr nici cheltuielile. Am ajuns să plătesc 1.000 de euro lunar. Pentru că era prea mare costul am ales o altă zonă a oraşului, unde chiria se ridică la doar 400 de euro“, spune administratorul magazinului de papetărie Milenium, Ivan Gratea.

Avantaje şi dezavantaje

Zona centrală este preferată de comercianţi pentru vadul bun. „Ştiam din prima clipă în care am ales să mă mut că voi pierde din clienţi. Acesta este riscul, dar cred că pe parcurs voi atrage şi în zona Soarelui cât mai mulţi cumpărători. Măcăr nu intru în gaură“, spune administratorul magazinului de papetărie.


Nici proprietarii spaţiilor nu sunt bucuroşi de situaţia în care a-a ajuns, dar nici nu sunt dispuşi să lase prea mult din preţuri. „Vreau să dau spaţiul în chirie, însă nu reuşesc. Foştii chiriaşi aveau probleme cu firma şi abia reuşeau să facă faţă chiriei de 1.500 de euro. Am fost în discuţii cu cineva, însă nu ne-a mai căutat“, a declarat Mia Birtoc, care deţine un spaţiu lângă Complexul Plazza, de pe strada Decebal.
Calea Traian şi Bulevardul I.C Brătianu sunt străzile cu cele mai multe magazine goale. Firme de renume, care ocupau de ani de zile spaţii aici, au tras obloanele. Agenţii imobiliari spun că în zona centrală proprietarii spaţiilor cer între 5 şi 15 euro chirie pe metrul pătrat. „Mi-am trimis agenţii imobiliari să facă un inventar cu zonele unde sunt multe spaţii de închiriat şi am observat că centrul stă cel mai prost. Multe dintre magazine s-au mutat la periferie, unde chiria este mică. Cred că situaţia creată va reintra la normal peste un an, doi“, a spus Aurel Răcăuţanu, proprietarul agenţiei imobiliare Arra.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite