Medicii pleacă la ţară pentru testarea femeilor.  Pentru că programul de screening pentru cancerul de col uterin s-a poticnit, recoltarea se va face la cabinetele medicilor de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adresabilitatea din ce în ce mai redusă în cadrul programului de screening al cancerului de col uterin a determinat conducerea Spitalului Slatina să propună altfel de măsuri. Cu sprijinul medicilor de familie femeile vor fi invitate la cabinetul din localitate, unde medici din spitalul slătinean se vor deplasa pentru recoltarea de probe în vederea realizării testului Babeş-Papanicolaou.

Demarat în 2013, după mai multe runde de cursuri pentru medicii de familie cooptaţi în procesul de consiliere şi medicii ginecologi care îndeplinesc rolul de recoltori, programul de screening al cancerului de col uterin s-a poticnit în judeţ după numai doi ani. În intervalul 2013 – 2015  s-au testat în program nici 3000 de femei.

Cel mai bun an a fost 2013, cu peste 1000 de testări, în 2015 adresându-se pentru testul gratuit Babeş-Papanicolaou doar 359 de femei, conform evidenţelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, de unde se coordonează programul. La finele anului 2015 s-au înapoiat Ministrului Sănătăţii sumele necheltuite, timp în care situaţia la nivel naţional continuă să se înrăutăţească.

„Informaţia că în România şase românce mor în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, România fiind pe primul lor în Europa acest nedorit top, ne-a făcut să gândim ce altceva am putea face decât să aşteptăm să vină femeile pentru recoltarea de probe. Ne-am sfătuit şi am invitat medicii de familie cuprinşi în program la o întâlnire, propunerea noastră fiind aceea ca medici din cadrul spitalului nostru, din cadrul secţiilor de ginecologie şi medicii de la cabinetul de planning familial, să se deplaseze în teritoriu, acolo unde medicii de familie identifică paciente doritoare, pentru a recolta probe, care vor fi lucrate în laboratorul spitalului“, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Elena Vişan.

Deşi la întâlnirea de miercuri, 24 februarie, la SJU Slatina au fost invitaţi aproximativ 30 de medici de familie, au venit doar jumătate. Chiar şi aşa, cei prezenţi s-au arătat dispuşi să-şi dea concursul, astfel încât de la începutul lunii martie campania să demareze. „Noi sperăm să schimbăm lucrurile astfel, pentru că femeile din mediul rural au, într-adevăr, de trecut mai multe bariere. E vorba de pudoare, e vorba, poate, şi de costuri pentru a ajunge în oraş, sperăm să le uşurăm situaţia“, a mai spus Vişan.

De-a lungul celor trei ani, programul care se adresează femeilor între 25 şi 64 de ani s-a poticnit de mai multe ori, din diverse motive. Deşi testarea este gratuită, procedurile greoaie, care presupun consilierea la un medic inclus în program (care nu în toate cazurile este medicul de familie al pacientei, în fapt, din cei peste 240 de medici în contract cu CJAS, doar câteva zeci sunt cuprinşi în program), după care prezentarea cu un prim formular la medicul recoltor, de unde probele ajung la laborator,  le-au descurajat pe femei. Descoperirea leziunilor precanceroase prin testarea Babeş-Papanicolaou  le poate însă salva viaţa româncelor, insistă, în al 12-lea ceas, să convingă medicii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite