Cât de mult dăunează educaţia prin violenţă şi cum se manifestă un astfel de părinte fără să îşi dea seama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Organizaţiile neguvernamentale spun că în România încă există conceptul că un copil trebuie educat şi prin violenţă. Aşa s-au născut expresiile „bătaia este ruptă din rai“ sau „unde dă mama creşte”. Ce spun psihologii despre atitudinea părinţilor care se impun în mod agesiv faţă de cei mici? Îşi dau ei seama de greşelile pe care le fac?

Violenţa domestică face victime în fiecare zi şi reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Şantajul verbal, violenţa fizică sau emoţională sunt doar câteva din formele pe care adulţii le folosesc, uneori fără să îţi dea seama, faţă de cei mici, fie pentru a le corecta comportamentul, fie pentru că anumite probleme sau traume pe care ei le-au suferit în copilărie ies la iveală imediat după ce ei la rândul lor au copiii. Fenomenul este unul foarte complex, cu prea puţine variante de scăpare pentru copii care nu povestesc felul cum sunt trataţi de părinţi, mai ales că în mod paradoxal, cu toate că sunt trataţi cu indiferenţă sau sunt bătuţi, continuă să îşi iubească părinţii. Din păcate, comportamentul adulţilor are multe consecinţe pe termen lung asupra dezvoltării copilului, mai ales că cei mici iau ca model în prima fază părinţii.

"Imităm, copiem, aşa ne formăm personalitatea. Primele persoane pe care copiii îi iau ca model sunt părinţii, dacă modelul familial nu este optim şi la un moment dat copilul a crescut, el poate schimba modelul, însă numai dacă conştientizează că modelul parental nu este potrivit. De cele mai multe ori aceste schimbări ale modelelor se produc în adolescenţă, însă şi atunci există riscul ca tânărul să aleagă un alt model care să fie tot negativ, pentru că nu este obişnuit să vadă altfel, nu a vorbit nimeni cu el, nu i s-a explicat", spune Daniel Moiş, psiholog şi trainer în dezvoltare personală.

Primele greşeli pe care le fac părinţii sunt legate de corectarea comportamentului celui mic, adică pedepsirea lui. Pedepsele nu sunt tocmai cel mai potrivit mod de a corecta un anumit comportament, mai ales în cazurile în care copilul este pedepsit în public, este ridiculizat sau i se interzic anumite drepturi pentru că nu se ridică la aşteptările părinţilor. Şantajul emoţional este o formă de violenţă de care foarte puţini dintre noi sunt conştienti. Nu doar ţipetele şi reprosurile fac parte din aceasta categorie, ci şi cuvintele spuse cu cea mai buna intenţie sau care par, la o primă vedere, inofensive. „Dacă nu stai cuminte, iei bătaie”, „Dacă nu îţi faci curat în camera, nu ieşi afară”, „Dacă nu iei nota mare, nu mai ieşi la joacă”, sunt doar câteva exemple de condiţionări negative şi de presiuni pe care părinţii le fac asupra copiilor. Aceste condiţionări au la baza lor sentimentele negative ale părinţilor, care la rândul lor aşa au fost educaţi, tipare de care nu au scăpat nici după ce ei la rândul lor au devenit adulţi.

"Se trage un mare semn de alarmă asupra faptului că specialiştii identifică destul de greu vicitmele violenţelor în familie. Este un proces îndelungat şi necesită multă răbdare şi dedicare deoarece în cele mai multe cazuri copii nu doresc să vorbească despre ce li se întâmplă, din diverse motive, precum frica de pedeapsă, teama de a nu fi luaţi de lângă părinţii. Cei care se comportă la rândul lor violent cu copiii se poate să fi crescut şi ei într-un mediu familial violent, există această tendinţă de a repeta obiceiurile, de a le lua de-a bune sau de a le reprima şi atunci devenind adulţi, se ajunge în extrema cealaltă. Şantajul emoţional, violenţa verbală şi fizică sunt fapte care marchează un copil toată viaţa, iar acel copil când va deveni părinte poate să repete aceleaşi tipare fără măcar să le conştientizeze", explică Mariana Dragoş, director D.G.A.S.P.C Satu Mare.

Greşeli frecvente

Printre cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii sunt pedepsirea copilului în timpul unei crize de nervi, când îşi pierde cumpătul, apelează la bătaie, sunt mult prea protectivi şi nu le dau voie copiilor lor să se exprime liber, nu sunt disponibili să vorbească cu copii lor pentru a afla de ce au un anumit comportament, nu îşi manifestă afecţiunea, observă doar greşelile pe care le fac, nu şi lucrurile bune, au aşteptări prea mari şi îi compară cu alţi copii, se ceartă cu partenerul de viaţă de faţă cu cel mic.

Formarea personalităţii este un proces îndelug care urmăreşte câţiva paşi clari precum alegerea unor modele comportamentale, gestionarea corectă a emoţiilor şi acceptarea schimbărilor prin care trece corpul mai ales în perioada adolescenţei. În cazul în care părinţii folosesc metode coercitive nepotrivite asupra copiilor, efecte vor fi vizibile imediat. Printre acest efecte se numără comportamentele auto-distructive, anxietate, inadaptare, probleme de interrelaţionare, boli fizice, tendinţe de agresivitate fizică sau verbală.

"Tinerii de azi mai sunt încă influenţaţi de tiparele comportamentele formate în timpul fostului regim comunist, deoarece părinţii nu au renunţat ei la rândul lor la obiceiurile din trecut şi la mentalitatea de tip autoritar. Mai mult, unii dintre ei mai sunt încă încleştaţi în vechile tipare comuniste, cu toate că sunt încă foarte tineri, lucru care subliniază încă o dată că cei mici pot moşteni de la părinţi anumite principii si valori, unele nu tocmai favorabile dezvoltării lor. În sistemul educaţional, dar şi în mediul familial se foloseşte metoda recompensă-pedeapsă, comunicarea ar trebui să fie primordială, una bazată pe emoţii constructive, pe o relaţie de respect şi de afecţiune care să nu fie forţată, pe încredere", spune Daniel Moiş.

Vă mai recomandăm:

De ce devin copiii agresivi şi cum le putem schimba atitudinea - sfaturile specialiştilor

Topul televiziunilor care au prezentat cele mai multe ştiri cu conţinut violent: România TV, record negativ

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite