Casă de copii reparată după ce ploua în camere. Cine a plătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii de la Rotaract au în grijă copii de la casa de copii din Oar de ani de zile - foto: Adrian Caraba
Tinerii de la Rotaract au în grijă copii de la casa de copii din Oar de ani de zile - foto: Adrian Caraba

O casă de tip familial din judeţul Satu Mare, destinată copiilor proveniţi din familii defavorizate, a fost reparată cu ajutorul Asociaţiei Rotaract.

Casa de tip familiai „Ştefania” din Oar, judeţul Satu Mare, este casă şi adăpost pentru 10 copii proveniţi din familii defavorizate, pe care părinţii nu şi-au permis să îi crească în sânul familiei. Aceştia au ajuns în sistemul de protecţie socială, iar datorită zonei de provenienţă au fost repartizaţi la casa de copii de la Oar. Doar că această casă, care acum este primitoare şi sigură, nu a fost mereu aşa, fiind la un moment dat un pericol pentru integritatea celor mici. 
 

„După ploile cele mari de acum doi ani s-a distrus tot acoperişul şi curgea apa în casă. A fost nevoie atunci să mutăm copiii, pentru că nu se putea locui aici”, afirmă doamna Adriana, responsabila de această casă de copii. 

În acel moment o firmă din localitate s-a oferit să asigure reparaţiile minime pentru ca acea clădire să fie din nou locuibilă, dar acestea nu reprezentau o siguranţă şi nu asigurau pe nimeni că la o nouă furtună puternică acoperişul nu va fi spart din nou. 
 

Atunci au intervenit tinerii de la Asociaţia Rotaract Satu Mare, care şi-au asumat că vor reabilita în întregime acoperişul pentru a oferi copiilor siguranţa unui cămin. 


„Am decis să reabilităm acoperişul acestei case de copii. Lucrările ne-au costat aproximativ 57.500 lei, bani pe care i-am adunat de la persoane fizice şi juridice sub formă de sponsorizări şi din care s-au plătit materialele de construcţie şi manopera către firma care a realizat lucrarea”, afirmă Cristian Paşca, reprezentantul grupului de tineri Rotaract. 
 

Văzând cât de bine arată casa cu un nou acoperiş, tinerii s-au decis să nu se oprească la acest nivel cu lucrările şi au suportat şi lucrările exterioare la casă, respectiv întărirea structurii şi igienizarea şi zugrăvirea casei. „A durat ceva până s-au armonizat procedurile legislative cu entuziasmul acestor tineri de a face lucrările aici, de aceea finalitatea acestui proiect a întârziat. E o lucrare care va asigura o siguranţă copiilor pentru mulţi ani de acum înainte”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba.
 

„Între copiii de aici şi tinerii de la Rotaract s-a creat o prieteni care contează foarte mult pentru ei. Pe lângă investiţia ca atare, tinerii de la Rotaract s-au implicat foarte mult în educarea copiilor şi s-a creat o relaţie specială între ei”, afirmă directorul DGASPC Mariana Dragoş. Casa de copii va suporta, cu sprijinul aceloraşi tineri, renovarea interioară, respectiv igienizarea camerelor şi a băilor şi a bucătăriei. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite