CAMPANIE: Monica Vlăduţ, medicul copiilor cu probleme neurologice şi psihiatrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Monica Vlăduţ
Dr. Monica Vlăduţ

Dr. Monica Vlăduţ, medic primar neurologie şi psihiatrie pediatrică se ocupă de cei peste 500 de copii cu probleme neurologice şi psihiatrice din judeţ. Voturile cititorilor şi ale juriului de specialitate au clasat-o pe locul V în topul "Medici cu care Satu Mare se mândreşte"

În urma nominalizărilor făcute de cititori pe site-ul satu-mare.adevarul.ro, redactia „Adevărul", împreună cu un juriu de specialitate, a stabilit lista finală a medicilor din  „Top 5 doctori cu care Satu Mare se mândreşte". Clasamentul a fost întocmit ţinându-se cont, în proporţii egale, de 33%, de voturile cititorilor, de propunerile redacţiei şi ale juriului de specialitate. Locul V în acest clasament este ocupat de dr. Monica Vlăduţ, medic primar neurologie şi psihiatrie pediatrică la Policlinica Judeţeană II Satu Mare.

Dedicată profesiei

A ales să urmeze Medicina pentru că, spune ea, „mi-au plăcut oamenii întotdeauna, le-am fost aproape, am empatizat cu suferinţa umană, am vrut să fiu utilă”. S-a născut pe 29 aprilie 1960 la Satu Mare. După cursurile liceale urmate la clasa specială de chimie de la fostul Liceul Industrial nr. 6 Satu Mare, a urmat Facultate de Medicină şi Farmacie Timişoara, specializarea Pediatrie, pe care a absolvit-o în anul 1988. După doi ani ca stagiar la Spitalul Judeţean Satu Mare, a făcut specializarea în neurologie şi pshihiatrie infantilă la Timişoara, după care, în anul 1993, s-a întors la Satu Mare, ca medic la Policlinica municipală. Din anul 1998 este medic primar neurologie şi psihiatrie pediatrică. Începând cu anul 2000 a lucrat timp de cinci ani la secţia de neuropsihiatrie pediatrică, locaţie care „nu a funcţionat niciodată ca o secţie propriu zisă deşi ar fi mai mult decât necesară o astfel de secţie, datorită numărului foarte mare de copii cu afecţiuni neuropsihiatrice din judeţ”, precizează dr. Monica Vlăduţ. În 2005, s-a mutat la Policlinica Judeţeană I de unde, din motive administrative, anul acesta cabinetul s-a mutat în Policlinica Judeţeană II. În toată această perioadă, pe lângă programul zilnic de consultaţii medicale, tratamente, consiliere pentru copil şi familie, dr. Monica Vlăduţ a participat anual la conferinţe naţionale şi internaţionale, congrese, simpozioane în domeniul neurologiei şi psihiatriei pediatrice, la multe cursuri de diagnostic şi recuperare precoce a sugarilor şi copiilor cu afecţiuni neurologice prin metoda Vojta. Între anii 2000 – 2001, a urmat un program de formare de formatori în domeniul maltratării copilului, iar în anul 2006 a obţinut un masterat în domeniul protecţiei copilului şi a devenit expert în bunăstarea copilului în familie şi societate. Pe lângă toate acestea, de 11 ani, activează, alături de două colege, Melania Barbu şi Maria Vereş, în Asociaţia „Copii - consiliere, prevenţie, intervenţie”, activitate care s-a materializat şi în publicarea unei cărţi „Părinte de profesie”, un ghid pentru asistenţii maternali profesionişti. Este un medic dedicat în totalitate profesiei sale, iubită şi stimată de cei peste 500 de micuţi pacienţi de sănătatea cărora are grijă.

Întrebări şi răspunsuri

A: Având preocupări diverse în domeniul medical şi uman, credeţi că s-a schimbat situaţia copiilor după anul 1989?
M.V.: Situaţia copiilor s-a schimbat cu siguranţă după anul 1989 dacă este să ne gândim la numărul copiilor dezinstituţionalizaţi, la condiţiile materiale care există actualmente în substitutele instituţiilor din trecut dar există în continuare copii care suferă, abandonaţi, neglijaţi, există experienţe maltratante. Cel mai adesea s-a invocat lipsa banilor pentru schimbările majore. Consider că factorul primordial şi principal este valoarea cu care este investit un copil. Un copil investit cu valoare, nu este nici abandonat, nici neglijat. Ar fi necesară reaşezarea ierarhiilor valorilor şi schimbarea mentalităţilor vizavi de valorile copiilor. Cultura unui popor reflectă nevoile copilului. Suntem în 2011, ne dorim o societate protectivă din punct de vedere medical, social şi educaţional.
A.: Folosiţi foarte des termenul de maltratare. Ce înseamnă acest termen?
M.V.: De fapt, maltratarea reprezintă toate relele tratamente aplicate copiilor: abuz fizic, emoţional, sexual, neglijare, în general toate situaţiile în care adulţii nu-şi exercită responsabilitatea şi atribuţiile faţă de nevoile copiilor.
Miercuri, 9 noiembrie aflaţi numele şi povestea medicului clasat pe locul 4 în TOP 5 Medici cu care se mândreşte Satu Mare.


Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite