Al-Qaeda avea ramificaţii şi la Satu Mare. SRI a destructurat o celulă islamistă ce avea legături cu asasinii de la Charlie Hebdo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cetăţean francez de origine marocană a fost declarat indezirabil, la cererea SRI, pentru că ar fi devenit un adept radical al organizaţiilor teroriste Al Qaeda şi, respectiv, Statul Islamic. Hassib El Mahdali şi alţi cinci partenerii ai săi au făcut afaceri cu carne şi produse alimentare în România, mai precis în Satu Mare unde aveau o firmă.

Islamiştii se ocupau pe lângă afacerile cu carne de pui şi cu recrutarea de adepţi. Pe str. Rândunelelor din Satu Mare a fost amenajată o Casă de Rugăciuni, unde se întâlneau în fiecare zi.

SRI susţine că l-a monitorizat atent încă din 2013, iar săptămâna trecută i-a cerut expulzarea, împreună cu alţi cinci cetăţeni străini. Serviciul Român de Informaţii afirmă că ei erau reprezentanţii unor companii cu capital străin şi că, în acelaşi timp, făceau propagandă jihadistă şi recrutau militanţi pentru zonele de conflict în care acţionează cele două organizaţii teroriste. Curtea de Apel Bucureşti i-a declarat indezirabili pe toţi şase, într-o şedinţă din data de 31 martie 2015.

Hassib este singura dintre cele şase persoane expulzate care a condus o firmă în România, iar legăturile acestuia ajung până în Marea Britanie. Accesul acestora în România a fost blocat pe o perioadă de 7 ani.

Pagina de Facebook al acestuia îi este dedicat lui Mahomed, Hassib declarându-se ca fiind un musulman din Soissons (aflată la 100 de kilomewtri de Paris), după atacul de la începutul acestui an asupra publicaţiei franceze Charlie Hebdo.

Moscheea din Soissons, la care face referire Hassib, a fost atacată cu focuri de armă la trei zile după asasinatele din redacţia publicaţiei franceze.

Potrivit jurnaliştilor de la www.riseproject.ro, în ultimul an Hassib a făcut naveta între Soissons şi Satu Mare, ocupându-se în acelaşi timp de o afacere din Franţa şi de una din România.

Firma din Satu Mare, Sunmeat Group, a fost înfiinţată în 2013 de marocanul Samir El Mahdali care a a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, şi de un alt francez de origine arabă, Abderahman Anani. Cei doi aveau planuri mari la Satu Mare.

Potrivit SRI„cei şase cetăţeni străini desfăşurau activităţi cu impact asupra intereselor de securitate naţională, prezenţa şi acţiunile acestora pe teritoriul statului român constituind riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Concret, membrii grupului, afiliaţi ideologiilor radicale promovate de organizaţiile teroriste Statul Islamic şi Al-Qaeda, au fost stabiliţi în contact cu exponenţi / susţinători ai cauzei organizaţiilor menţionate şi au desfăşurat pe teritoriul României activităţi de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă / militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist. Riscurile la adresa securităţii naţionale a României au fost amplificate de constituirea cetăţenilor străini, aflaţi în stadii avansate de radicalizare, într-un grup ermetic, pe considerente de natură jihadist – extremistă. Grupul a fost coordonat de către un lider care exercita asupra membrilor activităţi de îndoctrinare religioasă, specifice ideologiei organizaţiilor teroriste Statul Islamic şi Al-Qaeda. Anterior şi pe timpul şederii în România, cei şase au menţinut şi dezvoltat legături cu elemente teroriste aflate în exteriorul ţării noastre”.

Vă mai recomandăm

Cine sunt adepţii Statului Islamic expulzaţi săptămâna trecută din România

Şapte adepţi ai Statului Islamic şi Al-Qaeda, expulzaţi din România

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite