Află cum poţi beneficia de asistenţă juridică gratuită? Sătmărenii nu cunosc această lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu faci faţă cheltuielilor ocazionate de judecată? Ai dreptul la asistenţă judiciară gratuită. Acesta a fost subiectul principal pentru care judecătorii Corina Hotca şi Camelia Pop au organizat astăzi o conferinţă de presă.

Acestea au explicat care sunt persoanele ce pot beneficia de asistenţă juridică gratuită atât în materie penală cât şi în materie civilă. Cu toate că legea este promulgată încă din 2008, Corina Hotca a precizat că cetăţenii nu au la cunoştiinţă despre aceste ajutoare de care pot beneficia gratuit. Anul trecut, pe partea civilă au fost completate doar 51 de astfel de cereri, din care 42 au fost aprobate. În schimb, pe partea penală, Camelia Pop a declarat că a existat circa 2.500 de cereri în cursul anului trecut.

Pentru a beneficia de un astfel de ajutor pe partea civilă, petentul trebuie să depună o cerere în scris şi va ataşa acte din care să rezulte veniturile şi obligaţiile de întreţinere sau de plată faţă de alte persoane, o declaraţie pe propria răspundere, neautentica, prin care va preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.

Pe partea penală, pentru a beneficia de asistenţă judiciară gratuită, trebuie formulată o cerere scrisa si se anexează, în copie, documentele justificative pentru datele înscrise în cerere şi orice alte documente utile pentru soluţionarea cererii. Asistenţa judiciară gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului, în limita sumei echivalente cu două salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă judiciară gratuită.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite