Voluntarii de la "Acasă în Banat" au anunţat cel de-al treilea sat pe care îl vor renova. 30 de case, în trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Acasă în Banat anunţă data şi locaţia pentru Color the Village/Colorează Satul ediţia 2021, festivalul faptelor bune prin care voluntari din toate colţurile ţării se adună pentru a renova 30 de case în doar 3 zile.

A treia ediţie Color the Village va avea loc la Ilidia (Caraş Severin), în perioada 17-19 iunie 2021.

„Am ales Ilidia pentru că are un potenţial turistic extraordinar, cu multe frumuseţi naturale, mori de apă şi o arhitectură deosebită care îşi păstrează autenticitatea” a declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

Ilidia (comuna Ciclova Română, judeţul Caraş Severin) a fost numită şi „Mica Americă” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului XX şi cu banii câştigaţi acolo au construit case deosebit de frumoase. De pe mâna meşterilor din Ilidia au ieşit unele dintre cele mai frumoase porţi din lemn existente în zona Oraviţei. Tot aici se regăsesc şi aşa numitele „ferestre-bârfitoare” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii.

„Faţă de ediţiile precedente, vom avea de lucru mai mult la detaliile arhitecturale, la porţile şi ferestrele bogat ornate, la acele ferestre bârfitoare. Va fi o adevărată provocare să lucrăm la astfel de case-bijuterie, dar suntem convinşi că la final, intervenţia noastră va face diferenţa pentru Ilidia.”, a mai adăugat Trifan

Ilidia, alături de Socolari, Ciclova Română şi Potoc, face parte din localităţile cele mai frecventate de turiştii care vizitează Cheile Nerei.

„Ne bucurăm că Asociaţia Acasă în Banat a ales ca a treia ediţie a acestui festival să se desfăşoare la noi, la Ilidia. Consider că este o şansă pentru sat de a-şi scoate în evidentă istoria dar şi arhitectura frumoasă a caselor. Le vom fi alături organizatorilor şi sunt convins că la final, 30 de case din Ilidia îşi vor recăpăta strălucirea de altădată”, a declarat Cătălin Golu, primarul comunei Ciclova Română.

Înscrierea voluntarilor se va putea face online, pe website-ul proiectului www.colorthevillage.ro, începând cu luna aprilie.

Anul trecut, Color the Village s-a desfăşurat la Racoviţa în judeţul Timiş. În ciuda pandemiei, evenimentul a reuşit să adune 320 de voluntari, care au reuşit să renoveze 30 de case în trei zile.
Color the Village este finanţat exclusiv din donaţii şi sponsorizări. Cei care doresc să susţină proiectul pot face donaţii către Asociaţia Acasă în Banat, CIF 39329018, Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, judeţul Caraş-Severin, în conturile:

Banca Transilvania:

Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
OTP Bank:
Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01
PayPal: acasainbanat@gmail.com
Revolut: 0748918091

Vă recomandăm şi:

Voluntariatul te poate ajuta să trăieşti mai mult

Se lansează EDUboost, primul podcast cu teme de educaţie civică explicate pe limba copiilor

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite