VIDEO WWF România anunţă un nou succes în proiectul de reintroducere a zimbrilor. Patru viţei, fătaţi în Munţii Ţarcu şi Munţii Poiana Ruscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de teren implicate în iniţiativa WWF-România şi Rewilding Europe de reintroducere a zimbrului în Munţii Ţarcu şi Munţii Poiana Ruscă din Banat anunţă prezenţa a patru viţei fătaţi vara aceasta în grupurile de zimbri din ambele zone.

Este vorba de un viţel în primul grup de zimbri transportat anul acesta în noua zonă de reintroducere din Munţii Poiana Ruscă (comuna Densuş/jud. Hunedoara), şi trei viţei în grupurile de zimbri liberi din Munţii Ţarcu (comuna Armeniş/jud. Caraş-Severin).
 
Viţelul din Munţii Poiana Ruscă a fost fătat în luna mai în ţarcul de aclimatizare, la scurt timp după cele două transporturi de zimbri efectuate în premieră în această zonă, care a fost „deschisă” pentru reintroduceri anul acesta, după doi ani de eforturi administrative pentru autorizare. Viţelul este de gen feminin şi este într-o stare de sănătate bună; mama acestuia este un exemplar din Germania, din rezervaţia Donaumoos. Ei au fost surprinşi pentru prima dată pe camerele-capcană montate de rangerii WWF/Rewilding în ţarcul de aclimatizare, iar după deschiderea porţilor înspre ţarcul de resălbăticire (ultimul folosit în procesul de aclimatizare a zimbrilor înainte de eliberarea lor în sălbăticie) aceştia au fost surprinşi din nou, de mai multe ori, în patrulele rangerilor.

În ce priveşte viţeii din Munţii Ţarcu, aceştia au o vârstă cuprinsă între două şi 8 săptămâni şi sunt într-o stare de sănătate bună. Toţi au fost fătaţi în grupul femelei Mildred, un exemplar ce provine din Rezervaţia Avesta (Suedia) şi care a fost transportat în Munţii Ţarcu în anul 2014, primul din această iniţiativă; Mildred este, de altfel, una dintre mame. Prezenţa viţeilor a fost mai întâi identificată prin intermediul urmelor de copită lăsate de aceştia în teren; ulterior, rangerii i-au şi găsit. În acelaşi grup sunt prezenţi şi 2 zimbri născuţi anul trecut.

Viţeii sunt urmăriţi periodic

Matei Miculescu, unul dintre rangerii WWF/Rewilding spune că „i-am văzut pe toţi trei şi sunt în stare bună. Cel mai mic are două săptămâni, ceilalţi doi – mai mult de o lună. Încercăm împreună cu tinerii practicieni să facem echipe şi să-i localizăm în fiecare săptămână pentru a vedea cum evoluează starea lor de sănătate.”
 
Viţeii din această zonă au fost fătaţi în totală libertate, deci se poate spune că împreună cu cei fătaţi vara trecută, formează prima generaţie cu adevărat sălbatică. Fiind în libertate şi obişnuiţi cu ceea ce le oferă natura din punct de vedere al hranei, locurilor de adăpost şi de trecere, aceştia au şanse reale de a supravieţui independent de sprijinul pe care îl poate oferi omul; cu atât mai mult cu cât mamele lor sunt exemplare acomodate la viaţa în sălbăticie. Întreaga turmă prezentă în Munţii Ţarcu şi formată din mai multe grupuri de zimbri transportaţi aici succesiv, începând cu anul 2014, este stabilă, se descurcă bine în mediul natural din această zonă, după ce a trecut în primii doi-trei ani prin multiple provocări legate de ierni grele, boala limbii albastre sau atacuri din partea altor animale. Lor li se vor alătura în libertate şi zimbrii transportaţi aici tot în luna mai 2018 din Germania, Italia şi Vama Buzăului. În prezent, acest ultim grup de află în ţarcul de resălbăticire, unde vor mai petrece circa o lună până la eliberare.
 
Tristian Herbert este unul dintre tinerii practicieni la care face referire rangerul Matei Miculescu mai sus, fiind membru în taskforce-ul WWF format în luna iulie, în Munţii Ţarcu, pentru colectarea de date despre zimbri şi habitatul lor şi pentru sprijinirea procesului de dezvoltare de noi tehnologii de monitorizare şi de analizare a datelor din teren (proiectul WildAI coordonat de WWF-România în cadrul iniţiativei de reintroducere a zimbrilor). Tristian povesteşte şi el despre zimbrii observaţi în această zonă: „Am văzut în total 14 zimbri, de la o distanţă de aproximativ 25 de metri, şi întregul grup era foarte calm. S-au uitat la noi pentru circa 15 minute, fără semne de nervozitate, până s-au retras încet când au simţit nevoia.”

Această primă întâlnire cu grupul în care se află viţeii a fost însă spontană, misiunea din acea zi a tinerilor practicieni fiind de colectare de probe de fecale de zimbru, pentru analiza dietei lor, şi pentru a testa şi înregistra fluctuaţiile semnalului GSM şi conexiunii la Internet în diverse locuri frecventate de zimbri.
 
Marina Drugă, Manager de proiect LIFE-Bison în cadrul WWF-România, afirmă că  „zimbrii care sunt născuţi în libertate vor juca un rol foarte important în stabilirea unor generaţii cu adevărat sălbatice în viitor. Faptul că anul acesta avem cel puţin 3 zimbri născuţi în libertate într-un grup de 11 zimbri adulţi (o rată reproductivă destul de bună), demonstrează încă o dată că zona este proprice pentru formarea unei populaţii viabile şi sustenabile în timp. Aşteptăm tot mai multe veşti de acest gen.”
 
Reintroducerea zimbrilor în Munţii  Poiana Ruscă şi Munţii Ţarcu din Banat se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România” (LIFE-Bison), implementat de WWF-România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE, în perioada 2016-2021.

 

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite