Un obiectiv turistic prea puţin promovat. Colonada de la Buziaş este cea mai lungă şi cea mai frumoasă din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă, în această vară, ajungeţi în Banat şi treceţi pe lângă sau prin oraşul staţiune Buziaş, trebuie musai să vă opriţi şi să zăboviţi măcar şi preţ de câteva minute în parcul din această localitate.

Cu siguranţă nu o să fiţi impresionat nici de staţiune, nici de parcul pădurice, care nu arată foarte bine, însă există aici un loc superb care merită să-l vizitaţi. Măcar pentru o plimbare. Este vorba despre cea mai mare colonadă din Europa, cu o lungime de 533 de metri şi cu două foişoare, în întregime din lemn, construită în stil bizantin cu influenţe de secol XIX.

Cosmin Tanasă, autorul proiectului Fantasticul Banat, cel mai complex site de turism din această zonă, spune despre colonada de la Buziaş că este unică în Europa. “Colonada a fost construită de către împăratul Franz Joseph pentru celebra sa soţie – împărăreasa Sisi şi avea rolul de a o proteja de soare şi de ploaie, pe împărăteasă şi alaiul ei. Întreaga structură făcea legătura dintre Izvorul Joseph, Hotelul Phoenix, Bazar şi Casino şi era construită din lemn, în stil bizantin, ornamentată din belşug. Diferitele secţiuni se întâlnesc în puncte cheie fiind unite de foişoare care impresionează atât prin dimensiuni, cât şi prin dantelăria exuberantă specifică acelei perioade. Datorită acestor elemente, dar şi dimensiunilor sale, colonada de la Buziaş era considerată unică în Europa. Strucuri asemănătoare au mai fost construite doar la Baden-Baden, Karlovy Vary şi Băile Herculane, o altă destinaţie favorită a împărătesei”, arată Cosmin Tanasă.

Până anii trecuţi, colonada intrase într-o stare avansată de degradare, fiind obiectul disputei între administraţia locală şi moştenitorii fostului mare industriaş lugojean, din perioada interbelică, Iacob Mushong, care cumpărase la un moment dat întreaga staţiune.

În 2016-2017, după ce urmaşii industriaşului au fost despăgubiţi material pentru proprietăţile deţinute la Buziaş, administraţia locală a demarat reabilitarea colonadei. Lucrările au durat mai mult de un an, iar costurile s-au ridicat la peste 5 milioane de lei, din bugetul local şi cel judeţean, însă felul în care arată astăzi obiectivul face toţi banii.

Prin colonada de la Buziaş vă puteţi plimba chiar şi noaptea, fiind luminată de 75 de lampadare montate pe traseu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite