Turtiţe de cartofi cu sos picant de roşii, mâncare gustoasă de post
0Cartoful e mâncare de bază în post. Poate fi gătit în nenumărate feluri şi cu puţină imaginaţie şi cunoştinţe bucătăriceşti poate fi pus pe masă ca o delicatesă
Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că dacă e post nu trebuie să ne înfometăm, ci dimpotrivă. Are câteva reţete în care cartoful este aliment de bază şi care sunt foarte gustoase.
"Pune să fiarbă jumătate de kilogram de cartofi în coajă, iar altă jumătate de kilogram curăţă-i de coajă şi dă-i pe răzătoarea fină.
Pasează cartofii fierţi şi curăţaţi de coajă, Peste ei adaugă cartofii raşi şi bine storşi de zeamă, două linguri cu vârf de făină desfăcută cu puţină apă, trei linguri de griş, o legătură de mărar tocat fin,
asezonează cu sare, piper şi un strop
de boia iute. Omogenizează bine de tot compoziţia frământând-o cu mâinile.
Dacă este prea moale şi se lipeşte, adaugă griş până la o
consistenţă asemănătoare cu cea a maielei pentru
chiftele de carne. Las-o la rece jumătate de ceas pentru odihnit, apoi formează
chifteluţe de mărime normală pe care le tăvăleşti prin făină albă amestecată cu puţină sare şi piper. Prăjeşte-le în ulei adânc, foarte bine încins şi lasă-le la scurs într-o sită. Se servesc fierbinţi sau reci, cu sos de roşii picant.
Ca să faci sosul, în trei linguri de ulei prăjeşte 4 căţei de usturoi spintecaţi în două, la fel doi ardei iuţi curăţaţi de seminţe, o linguriţă de boabe de piper şi o linguriţă de capere. Scurge uleiul prin sita de ceai, pune-l într-o crăticioară cu fundul gros, adaugă un sfert de litru de bulion, dafin, cimbru şi busuioc, lasă sosul să clocotească, apoi adaugă o lingură de amidon alimentar dizolvat cu trei linguri de apă şi fierbe sosul până primeşte consistenţa necesară".