Tăieri masive în Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa. Cum motivează Romsilva defrişările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mihai Goţiu/Facebook
FOTO Mihai Goţiu/Facebook

Senatorul USR Mihai Goţiu, a publicat un set de fotografii din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, reclamând distrugerea unor zone împădurite din apropierea pădurilor virgine incluse în UNESCO.

 “Imaginile şi filmările primite în această săptămână din PN Cheile Nerei - Beuşniţa sunt teribile. Drumuri desfundate, copaci dezrădăcinaţi sau făcuţi franjuri, habitate distruse, poieni deschise peste noapte în mijlocul pădurii, în Valea Seleştiuţa şi Valea Beiu Sec, într-o zonă clasată ca sit de importanţă comunitară şi sit de protecţie avifaunistică, dar şi zonă tampon pentru protecţia sitului UNESCO Păduri primare de fag din Carpaţi! Copacii au fost traşi pe jos într-o perioadă cu precipitaţii, drumul de scos apropiat a dislocat solul şi rocile calcaroase, iar bolovanii şi materialul provenit din excavare (cel mai probabil ilegală), au fost împins spre vale, afectând şi valea/ habitatul de travertin, au fost tăiaţi arborii de pe traseul drumului (cu diametre variabile), iar rădăcinile au fost scoase din pământ şi astfel nu pot fi identificate cioatele. Toate acestea sunt vizibile cu ochiul liber şi surprind doar o parte din dezastru. Distrugerea habitatelor animalelor şi păsărilor (inclusiv cuiburile acestora) sunt înţelese de mai puţini. Şi totul se întâmplă sub înaltul patronaj al Romsilva, care administrează Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa şi sub oblăduirea domnului ministru al Mediului, Costel Alexe, care se laudă pe la televiziuni şi pe Facebook cum protejează el pădurile seculare şi parcurile naţionale, dar care se plimbă doar în zonele în care e fain”,  arată Goţiu.

Goţiu aminteşte că au trecut trei luni de când s-a împlinit termenul asumat public de ministrul  Alexe că va ajunge în parcurile naţionale din Caraş-Severin. Senatorul USR spune că i-a solicitat Ministrului, în mod oficial, să dispună, de urgenţă, o anchetă a Corpului de control în zonă şi am sesizat, oficial, Garda Forestieră Timişoara.

“Zona distrusă are un istoric aparte. În 2016, specialiştii de la USMAV Timişoara au încadrat-o în zona de protecţie integrală a parcului naţional, în Planul de management elaborat pentru PN Cheile Nerei - Beuşniţa, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Adică o zonă în care n-au ce să caute drujbele şi buldozerele, cum n-ar avea ce să caute deloc într-un parc naţional al cărui scop este... conservarea!”, arată Goţiu, care afirmă că presiunile Romsilva şi abuzurile făcute pentru ca această zonă să nu fie protejată sunt vechi şi cunoscute deja.

“Din păcate, presiunea lor a dat roade. Ceea ce am anticipat atunci, că va urma masacrul pădurilor de aici, se adevereşte...Imaginile dezastrului (vezi galeria foto) nu mai au nevoie de prea multe cuvinte în plus. Sper că săptămâna viitoare, se va da votul final pe DNA-ul Pădurilor. După care voi depune o altă lege - pentru interzicerea totală a tăierilor în parcurile naţionale. Pentru că trebuie să le mai lăsăm ceva moştenire şi copiilor şi nepoţilor noştri”, mai arată Mihai Goţiu.

Adevărul“ a solicitat şi Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva un punct de vedere în legătură cu defrişările din Caraş Severin.

“Lucrările silvice din U.P. I Valea Bei, u.a. 45B de pe raza Ocolului Silvic Sasca Montană din cadrul Direcţiei Silvice Caraş – Severin sunt legale şi în conformitate cu amenajamentul silvic şi în concordanţă cu planul de management al Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, fiind constituit actul de punere în valoare având numărul SUMAL 1513887.

Agentul economic care efectuează exploatarea forestieră deţine autorizaţia de exploatare 1517976/17.09.2019. Lucrările au loc în zona de conservare durabilă a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, unde lucrările sunt permise în conformitate cu articolul 22 alin.(8) lit. J) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Zona respectivă se află la 1,5 kilometri de pădurile din componenta UNESCO şi la 1 kilometru de zona de protecţie integrală a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa”, comunică repreyentanţii Romsilva.

Cei de la Romsilva mai precizeză că la solicitarea administraţiei Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, în urma verificărilor în teren privind punerea în valoare a arborilor de extras, a fost modificat traseul iniţial al drumului de scos apropiat, pe o variantă ocolitoare, pe terasamentul unei foste căi ferate forestiere, acum dezafectată, tocmai pentru a nu fi afectat habitatul de travertin.

“Garda Naţională de Mediu, în urma unui control efectuat în teren în 3 iunie 2020, a constatat că habitatul de travertin nu a fost afectat. În urma unui control comun al Ocolului Silvic Sasca Montană şi Gărzii Forestiere au fost identificate o serie de deficienţe, între care realizarea unui drum secundar de scos care nu respecta prevederile autorizaţiei de exploatare, fapt pentru care se vor aplica sancţiunile legale. În mod regretabil, în ultimii ani, mai mulţi politicieni încearcă să acumuleze capital politic folosind tema administrării pădurilor sau a parcurilor naţionale şi naturale, diseminând în spaţiul public informaţii neconforme cu realitatea, care sunt de natură să afecteze imaginea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”, se mai arată în comunicatul transmis redacţiei „Adevărul“.  

 

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite