Soarta UCM Reşiţa rămâne incertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa nu are încă o conducere, după ce Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda şi-au pus demisiile pe masă, imediat după ce au ieşit din arest.

Din surse neoficiale, Consiliul de Administraţie al UCMR s-ar întâlni chiar astăzi să aprobe demisiile celor doi şefi şi să numească alţi doi membri din CA pe posturile lor. „Nu vă pot spune nimic oficial”, a declarat Sergiu Taban, purtătorul de cuvânt al uzinei.

Angajaţii îşi pun speranţa că proprietarul elveţian va sprijini în continuare uzina şi va face o nouă infuzie de capital de lucru. Ultima dată, firma INET AG i-a alocat uzinei două milioane de dolari în luna decembrie a anului trecut, imediat după ce Chebuţiu şi Preda au fost arestaţi.

Motivele demisiei
Imediat ce a fost pus în libertate în dosarul returnărilor ilegale de TVA, Adrian Chebuţiu s-a grăbit să demisioneze din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la SC UCM Reşiţa SA. Şi-a motivat gestul în primul rând prin faptul că arestarea sa ar fi afectat grav imaginea companiei.

A dat vina însă şi pe procurorii anticorupţie, care au susţinut în permanenţă ca, atât el, cât şi Adrian Preda, să rămână arestaţi, ca nu cumva să influenţeze martori sau să compromită anumite probe. “Procurorii DNA au insistat în permanenţă în faţa instanţei asupra faptului că, prin lăsarea noastră în libertate, datorită funcţiilor pe care le deţinem în cadrul UCM Reşiţa, putem influenţa martori şi altera probe.

Cu alte cuvinte, a făcut parte această demisie dintr-un fel de troc cu instanţa”, a spus Chebuţiu.

Companie strategică
Mai mult decât atât, acesta a subliniat rolul deosebit de important pe care UCMR îl joacă pe piaţă economică şi a insinuat că procurorii DNA ar fi urmărit prăbuşirea companiei. “UCMR are 3.900-3.950 de angajaţi, iar veniturile totale, la nivelul grupului, se situează undeva la 75 milioane de euro, faţă de 20 de milioane cât realiza la momentul privatizării.

UCM Reşiţa este în continuare singurul producător de echipamente hidroenergetice din România şi unul dintre puţinii la nivel mondial. Este o activitate de nişă, iar UCMR este cea mai mare companie de industrie grea din economia naţională, din toate punctele de vedere: număr de angajaţi, cifră de afaceri, active, şi una dintre cele care n-a fost vândută la fier vechi aşa cum ar fi dorit procurorii DNA să se întâmple.

UCM Reşiţa este una dintre companiile strategice din economia naţională. Deţinem un parc de maşini hidroenergetice, care reprezintă peste 80 la sută din parcul deţinut de Hidroelectrica, ceea ce dă o interdependenţă destul de ridicată între UCMR şi Hidroelectrica”, a declarat Adrian Chebuţiu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite