Ruinat de Caritas a ajuns acum să facă pâine la Sasca Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hassan Barakat a pierdut la jocul lui Ioan Stoica banii cu care trebuia să se specializeze în Dermatologie. A lăsat Siria pentru a salva vieţi în România, dar soarta i-a jucat o festă şi a ajuns să vândă cărăşenilor pâine tradiţională bănăţeană.

La Sasca Montană, o localitate în care sunt acum mai mulţi timişoreni fascinaţi de frumuseţea Cheilor Nerei şi pasionaţi de rafting decât localnici, s-au dezvoltat şi câteva afaceri. Cele mai multe sunt bazate pe ecoturism, mai puţin firma unui sirian, care a venit în Banat să-i înveţe pe locuitorii zonei cum se face pâinea tradiţională bănăţeană.

„Am venit în România în 1980, la Timişoara, pentru a studia Medicina. Am terminat Medicina Generală în 1988, an în care am plecat acasă, în Siria. În 1992 m-am întors în România cu intenţia de a mă specializa”, îşi aminteşte Hassan Barakat.

Lăsat lefter de Caritas


Din acel moment, totul s-a schimbat în viaţa sirianului. Asta pentru că şi el, la fel ca atâtea milioane de români, a fost atras de mirajul banilor câştigaţi peste noapte. „Eu eram la specializare, la Dermatologie, dar am băgat toţi banii pe care îi aveam pentru taxa de şcolarizare, adică 10.000 de dolari, la Caritas. I-am pierdut, m-a lăsat Stoica fără ei. Nu am putut să le spun părinţilor nimic şi nu am mai terminat specializarea”, mărturiseşte Hassan.
Cum medic dermatolog nu mai putea să ajungă, iar acasă nu ar fi îndrăznit să dea ochii cu părinţii, s-a hotărât să-şi întemeieze o familie în România. Lucru care s-a şi întâmplat. S-a căsătorit cu o timişoreancă, iar acum au doi copii.

„În 1999 am ajuns la Sasca Montană. Aveam nişte utilaje de panificaţie şi un prieten mi-a spus că în zonă nu există pâine. Atunci am hotărât să fac o brutărie. De atunci fac pâine tradiţională, într-un cuptor de pe vremea lui Ceauşescu. A mers bine o vreme, dar acum au scăzut vânzările”, povesteşte sirianul.

Criza îl goneşte pe Valea Almăjului


Când funcţiona mina din Sasca Montană, sirianul aducea făină cu tirul de 20 de tone. Acum aduce cu sacul de la Oraviţa. Din acest motiv, vrea să-şi mute afacerea pe Valea Almăjului. „E mai multă lume acolo. Aici, iarna nu vezi un om pe stradă. Noroc că au cumpărat timişorenii case pe aici, că altfel era pustiu”, spune Barakat.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite