Resita: Mii de turişti la ciorba de peşte din „Ceaunul de aur“
0
Cea de-a VIII-a ediţie a festivalului de la Moldova Veche continuă şi mâine.
Peste 1.000 de persoane au mers astăzi în portul din Moldova Veche ca să mănânce preparatul tradiţional.
Timp de trei zile, turiştii care sunt interesaţi de sărbătoarea de pe malul Dunării pot gusta din tradiţionala ciorbă de peşte oferită de organizatorii festivalului, Filiala Locală a Uniunii Sârbilor din România. Conform tradiţiei, mâncarea este gătită din peştele proaspăt, prins din Dunăre, iar reţeta după care este făcută ciorba datează din cele mai vechi timpuri. Cea mai importantă parte a festivalului este concursul de gătit al ciorbei de peşte. Cel mai bun bucătar va găti până mâine pentru cei peste 1.000 de turişti care se află în portul din Moldova Veche.
Competiţii sportive
Cei care nu se pricep la gătit se pot întrece în competiţii sportive. Astăzi este rândul concursurilor de şah şi fotbal, iar mâine, „Ceaunul de aur” se va încheia cu manifestările culturale. Programul artistic va aduce o pată de veselie întregului peisaj de sărbătoare. Timp de două ore, pe scena amplasată în portul Moldova Veche vor activa formaţii de dansuri şi muzică tradiţională sârbească din Timişoara şi Serbia.
„Ceaunul de aur“ este manifestarea care a fost organizată cu scopul de a promova unul dintre cele mai vechi porturi ale ţării. Întreaga petrecere este organizată pe cheltuiala Consiliului Local Moldova Nouă care a alocat anul acesta un buget de 4.000 de lei. Prima ediţie a fost organizată în anul 2002. De atunci, numărul turiştilor a crescut datorită „Ceaunului de Aur“. „În primul an, au venit în jur de 100 de persoane. Anul trecut au venit foarte mulţi străini şi s-au strâns în jur de 800 de persoane. Anul acesta ne aşteptăm să fie, în final, peste 1.000 de oameni“, a spus Iba Mihailovici, preşedintele Filialei Locale a Uniunii Sârbilor din Moldova Nouă.
Succes
1.000 de turişti sunt aşteptaţi la ediţia din acest an a festivalului „Ceaunul de aur“
Obicei
Peştele din care este gătită ciorba este prins din Dunăre şi este gătit de bucătari pricepuţi