Inaugurarea Centrului Civic din Reşiţa se face cu o premieră. Zeci de artişti din Banat vor prezenta un proiect inedit

0
0
FOTO proiect Primăria Reşiţa
FOTO proiect Primăria Reşiţa

Artişti din Banat, cunoscuţi la nivel naţional, creează un moment artistic unic şi fără precedent, pentru o faptă bună.

Pe 12 septembrie, ora 19.30, în noul Centru Civic din Reşiţa, peste 25 de artişti din Banat colaborează pentru IPR Simfonic, un proiect muzical inedit, realizat pentru prima dată în România, care îi reuneşte pe Implant pentru refuz (IPR) – trupă de rock alternativ din Timişoara şi Tymes Orchestra - orchestră independentă, coordonată de Tribul Artistic, formată din instrumentişti ai Operei Naţionale Timişoara şi ai Filarmonicii Banatul. Intrarea la eveniment este gratuită, rezervarea locului se face online pe iabilet.ro.

IPR Simfonic îi mai aduce în proiect şi pe Gabriel Almaşi (aranjor), doctor în muzică (Teoria instrumentelor electronice) şi profesor în cadrul Facultăţii de Muzică şi Teatru al Universităţii de Vest, iar la concertul de pe 12 septembrie vor fi prezenţi şi alţi invitaţi ai trupei.

Evenimentul marchează finalizarea lucrărilor de modernizare din centrul oraşului Reşiţa şi propune participanţilor un moment prin care pot să îşi arate solidaritatea faţă de Clinica Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România, care e în plină campanie de strângere de fonduri.

La faţa locului va exista o urnă pentru donaţii, toţi participanţii fiind încurajaţi să doneze orice sumă, pentru a fi parte din unul dintre cele mai utile proiecte în sănătate din Banat.

„Suntem alături de prietenii noştri de la Clinica Nera, care au obţinut o finaţare de la Uniunea Europeană de 70% din valoarea proiectului. Pentru ceilalţi 30% suntem toţi responsabili, cetăţenii şi companiile care pot sprijini financiar ceea ce va fi singura clinică de recuperare oncologică din ţară. Sunt bucuros că vom avea în noul centru al Reşiţei un concert unic şi special, aşa cum este şi oraşul nostru, pe care împreună îl reconstruim şi arătăm tuturor că se poate lucra temeinic la revitalizare urbană”, a declarat Ioan Popa, primar al oraşului Reşiţa.

Lucrările de reabilitare a centrului din Reşiţa au demarat la începutul acestui an, pe o o suprafaţă de peste 25 de mii de metri pătraţi, unde se schimbă pajavul şi întrecul mobilier stradal. Reabilitarea zonei centrale s-a făcut fără să se cheltuie bani de la bugetul local, printr-un proiect cu finanţare europeană. E vorba despre un proiect european cu plăţi retrospective, de 10 milioane de euro, din care circa şase milioane se cheltuie în centrul civic şi restul pentru mai multe străzi

Cine sunt artiştii care inaugurează noul centru al Reşiţei

Implant pentru Refuz (IPR) e una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ din ţară şi a luat naştere în anul 1995, în urma întâlnirii mai multor timişoreni la mare, în Costineşti. Artiştii Octavian „Vita” Horvath – voce, Valentin „Freaky” Popescu – chitară şi voce, Răzvan „Meshu” Nicov – chitară, Alexandru Hera – tobe şi Ştefan „Pişta” Czifrak – chitară bass au împreună 8 albume la activ iar pe cel mai recent dintre acestea, Subradar, lansat în 2019, au avut colaborări cu diverşi muzicieni români, generând piese care au fost difuzate la cele mai mari radiouri din ţară.

În 2020 urmau să sărbătorească 25 de ani de activitate intensă, iar, în urma planurilor anulate în contextul pandemiei, a luat naştere proiectul IPR Simfonic.

„Suntem încântaţi şi emoţionaţi de faptul că acest proiect muzical se întâmplă. Ne dorim de mulţi ani să construim IPR Simfonic şi cine ar fi crezut că asta se va întâmpla în cel mai dificil an din punct de vedere al evenimentelor culturale. E cel mai frumos mod în care puteam sărbători cei 25 de ani de prezenţă pe scenă”, transmite Octavian „Vita” Horvath, liderul trupei IPR.

Cel mai recent proiect lansat de Asociaţia Tribul Artistic adună pe aceeaşi scenă 21 de muzicieni timişoreni, devenind orchestra camerală ce poziţionează oraşul sub nota armoniei.

Tymes Orchestra adună, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia, muzicieni cu experienţă din cadrul orchestrelor deja cunoscute în urbea de pe Bega, precum orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara şi Filarmonica „Banatul”. Acestora li se alătură elevi şi studenţi, având astfel oportunitatea de a concerta alături de o orchestră de coarde în faţa publicului meloman.

VĂ RECOMDĂM SĂ CITIŢI ŞI

FOTO Un oraş din Banat îşi reface centrul civic fără să cheltuie bani de la bugetul local. Toată investiţia este finanţată din fonduri europene

Omul de afaceri Gruia Stoica, obligat la Reşiţa să plătească un impozit majorat cu 300%. Deţine un hotel în centrul oraşului pe care l-a lăsat în paragină

Reşiţa


Ultimele știri
Cele mai citite