FOTO VIDEO Prima bază de producţie Eco Tec în Europa va fi construită la Oţelu Roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Oţelu Roşu gunoiul se va transforma în biodiesel si energie electrică FOTO Eco Tec
La Oţelu Roşu gunoiul se va transforma în biodiesel si energie electrică FOTO Eco Tec

Compania Eco Tec este un mare producător de instalaţii de producţie a biogazului şi bioenergiei, cu mari baze de producţie în America de Sud, Columbia, Mexic şi chiar Canada. Compania nu are fabrici în Europa, cea de la Oţelul Roşu urmând să fie prima fabrică de prelucrare a gunoiului menajer din Europa. Investiţia ar presupune cam 4 milioane de euro şi s-ar realiza printr-un parteneriat public-privat cu Primăria Oţelu Roşu.

„Consiliul Local şi-a dat deja acordul de principiu, contractul urmând să fie semnat cel mai târziu la jumătatea lui martie. Multe detalii nu pot da acum, pentru că au fost impuse clauze de confidenţialitate, dar cel puţin sperăm ca la Oţelu Roşu să facem bani şi din gunoi. În maximum şase luni construcţia va fi dată în folosinţă iar Primăria va avea chiar şi 10% din acţiuni“ spune Luca Mălăiescu, primarul oraşului.
Compania a cerut iniţial 5 ha pentru construcţia centrului de producţie, care va avea o capacitate maximă de 200 t gunoi/zi. Gunoiul nu se depozitează ci este procesat imediat, după ce este tratat chimic pentru a nu emana mirosuri neplăcute. Dacă Consiliul Local poate aduna mai mult de 200 t de gunoi zilnic, atunci suprafaţa construită va creşte, maximul fiind de 10 ha. În urma procesării gunoiului se va produce fie biogaz sau biodiesel, fie energie electrică, sau toate acestea la un loc, acestea fiind folosite tot de către Primărie.

Locuri de muncă noi create
Investiţia iniţială va crea aproximativ 70-100 de locuri de muncă, însă dacă capacitatea de colectare va creşte, vor creşte şi angajările. „Noi intenţionăm să scăpăm şi de gunoiul din vechea haldină, închisă după aderarea la UE. Reprezentaţii firmei au fost în oraş, au văzut haldina şi ne-au asigurat că în jur de 70% din gunoaiele de acolo pot fi procesate“ mai spune Mălăiescu.
Procesul tehnologic este simplu şi mecanizat în totalitate. Deşeurile colectate sunt preluate şi sortate mecanic pe categorii de materiale reciclabile. Doar ce nu poate fi reciclat se procesează şi se transformă în biodiesel sau energie electrică, iar restul neprocesat este transformat în îngrăşământ natural.

Fabrica va fi funcţională cel mai târziu în august 2013
„Potrivit proiectului, termenul de finalizare al construcţiei este luna iunie 2013, dar pot apărea întârzieri, dar nu mai mari de luna august. Se are în vedere şi prelucrarea deşeurilor menajere de la localităţile din jur, în Caraş-Severin toate gropile de gunoi fiind închise, iar un deponeu ecologic nu este încă realizat. Soluţia este ieftină şi pentru noi, căci nu mai trebuie să ducem gunoiul la Orăştie sau în altă parte. Oricum noi avem cel mai mic preţ pentru salubrizare, doar 3,9 lei/mc în timp ce la Reşiţa sau Caransebeş se plăteşte 6 lei/mc. Dar, după deschiderea fabricii, cu siguranţă că şi ei vor alege să aducă gunoiul la noi, pentru că le-ar fi mult mai ieftin“ concluzionează Luca Mălăiescu.
 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite