Dealul radioactiv, care s-a surpat ieri, a fost dezafectat mai mult pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbuşirea dealului radioactiv dezgroapă eşecul programului de dezafectare a zonei Ciudanoviţa. Localnicii sunt blocaţi de 24 de ore, iar singura cale de acces, ca să îşi procure alimentele, este un drum impracticabil. Surparea dealului radioactiv dezgroapă încă o dată mântuiala cu care se fac lucrările din banul public.

Programele de dezafectare sunt făcute “de formă” şi creează chiar mai multe probleme, înloc să ofere soluţii. Autorităţile locale sunt vizibil iritate. “Dacă cei de la Comisia Naţională a Uraniului nu tăiau grinzile de susţinere când au dezafectat zona, nu se ajungea în situaţia asta. Eu întreb de ce s-au tăiat traversele?”,  spune Adrian Botoş, primarul localităţii. „Am făcut licitaţie, ca să putem începe lucrările. Nu înţeleg care este problema, plus că nu doar aici au fost alunecări de teren”, precizează Dorin Constantin Adam, reprezentantul CNU.

image

Părerea administraţiei este susţinută, însă şi de specialişti. „Lucrările respective au fost făcute de mântuială. Au turnat beton peste minereu. Iarna acesta îngheaţă şi se crapă. Era de aşteptat ca peretele să cedeze”, spune Mircea Goloşie, preşedintele Hoby Club Jules Verne, un ONG care a studiat zona radioactivă Ciudanoviţa.


Autorităţile se ceartă, iar localnicii rămân blocaţi
Locuitorii din Ciudanoviţa sunt blocaţi în comună de mai bine de 24 de ore şi vor rămâne aşa până mâine. În comună nu pot ajunge nici măcar maşinile pentru pâine. Firma care deblochează drumul, de abia astăzi şi-a dus în zonă utilajele, iar de mâine începe să degajeze drumul şi să înlăture bucăţile de pământ radioactiv din zonă. Reprezentanţii primăriei sunt supăraţi că de ani de zile nimeni nu face nimic concret pentru localnici, iar zona încă poluează. „E bine ca oamenii să evite zona, pentru că acolo radiaţiile sunt foarte puternice, depăşesc de peste zece ori limitele admise”, Mircea Goloşie, preşedintele Hobby Club Jules Verne.

image

Dezafectare superficială
În urmă cu trei ani, Compania Naţională a Uraniului a început lucrările de ecologizare a zonei şi, printre alte lucrări, a tăiat câteva grinzi de fier din zona unde se aflau buncărele de depozitare a uraniului. De aici, uraniul era încărcat în vagoane şi apoi transportat în URSS. „Dezafectarea zonei trebuie făcută până în 2012, iar banii pe care îi mai avem însumează 66.000 de lei. Cu aceşti bani, vom elibera drumul blocat“, spune Dorin Constantin Adam, de la CNU. Situaţia dezastruoasă, produsă de surparea zidului a iscat o serie de divergenţe dintre cei de la primăria din Ciudanoviţa şi reprezentanţii CNU.

image

Zid fără proprietar
Cearta a plecat de la faptul că cei de la CNU au afirmat la un moment dat că zidul de sprijin nu este în proprietatea lor, ci a celor de la Drumurile Judeţene. În următoare secundă, reprezentanţii primăriei au luat foc. „Trebuie să vedem care este soluţia şi nu să aruncăm vina dintr-o parte într-alta“, a spus primarul Adrian Botoş. Eliberarea drumului este una dintre problemele de la faţa locului, dar dealul care a împins zidul de susţinere trebuie să fie oprit să alunece la fiecare ploaie seriosă. „Trebuie să se ţină cont şi de faptul că aici trebuie să se facă lucrări la un zid de sprijin. La fiecare ploaie seriosă, ne vom confrunta cu aceleaşi probleme“, spune Adrian Botoş.

image

Acuzele aduse către cei de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) sunt legate de faptul că ecologizarea zonei nu s-a făcut cum trebuie şi că au tăiat, în urmă cu aproape doi ani, travesele care susţineau zidul. „Noi am anunţat situaţia de multă vreme şi trebuia să se ia o măsură. Au fost luate peste 20 de grinzi şi era normal ca dealul să vină peste drum. Plus că toată apa s-a infiltrat în acest deal. Dacă treceai cu maşina la un metru şi ceva tâşnea apa din acea zonă şi nimeni nu este de vină“, spune Viorel Petrişor, viceprimarul comunei Ciudanoviţa. Replica reprezentantului CNU la faţa locului, Dorin Constatin Adam, către viceprimar a lipsit cu desăvârşire.

image

În urmă cu 24 de ore
În urma codului galben de ploi abundente, drumul dintre Ciudanoviţa şi Oraviţa a fost blocat din cauza unui zid de susţinere şi a unei construcţii de beton, dar şi din cauza faptului că dealul radioactiv s-a surpat.



 



Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite