Cum se prepară exoticul Apfelkuchle - reţetă de la şvabii bănăţeni. Este un desert delicios din mere puţin cunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO cookionista.com
FOTO cookionista.com

Mere în pijama este variana din Banat a unei reţete rămasă de şvabii bănăţeni - Apfelkuhle sau apfel im schlafrock.

E un desert delicios, pe care dacă nu l-ai încercat, acum e cel mai bun moment să-l deguşti. Mai ales că, pentru ca să să-l pregăteşti, nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Bucătarul de serviciu, Uica Mihai, meşter mare în bucătăria bănăţeană, de la munte până în pustă, ne-a oferit o reţetă rapidă pentru a băga merele în pijama.

Spală patru mere dintr-un soi nefăinos şi cu miezul dulce acrişor, scoate cotorul cu o chiuretă de bucătărie, le tai în felii groase de 2-4 milimetri şi le pudrezi cu scorţişoară şi doar un strop de zahăr vaniliat. Să nu te pună giala să cureţi merele de coajă, tot bunul lor e acolo şi sănătatea la fel !!!

Îmbăiază merele într-un aluat ca cel de clătite, făcut din 200g de făină albă, o picătură de esenţă de vanilie, una de rom, 100ml de apă minerală, un strop de smântână dulce, nefermentată, zahăr vaniliat şi păuţină coajă de lămâie rasă.

Prăjeşte feliile bine îmbrăcate în aluat, în baie de ulei adânc şi foarte bine încins, în aşa fel încât aluatul să expandeze imediat. Cam 30 de secunde pe o parte şi tot pe atât viţăvercea adică invers. Grijă, aluatul trebuie să aibe culoarea doar uşor castanie a cozonacului bine făcut şi să nu se apropie de cea a castanei. Primejdie ca desertul să fie amar şi deranjant la stomac. Dar voi cum sunteţi bucătăraşi pricepuţi, nimeriţi la fix.

Feliile de măr prăjite se scot pe un şervet absorbant, apoi se tăvălesc prin zahăr tos amestecat cu scorţişoară. Se servesc cu un adaos de frişcă (o nebunie) felii proaspete de măr şi puţină lămâie ca să mai taie dulceaţa oarecum agresivă”, arată Uica Mihai.

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite