Cum se face şodoul. Băutura din copilărie se poate transforma într-un delicios cocktail pentru oameni mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Bucătarul reşiţean Uica Mihai îşi aminteşte de o băutură care i-a îndulcit copilăria, dar şi tinereţea pentru că în combinaţie cu romul devine un cocktail nemaipomenit.

Cunoscutul bucătar reşiţean spune că bunicul său îi făcea în copilărie şodou, celebra băutură din ouă. Chiar dacă în aceşti ani, puţini oameni mai ştiu ce înseamnă şodoul, Uica Mihai spune că această combinaţie este excelentă şi pentru a fi transformată într-o băutură pentru adulţi.  Cu condiţia să se adauge cantitatea potrivită de rom.

"Această băutură mi-a legănat dintodeauna visele, fiind cu numele ei ca şi cum m-aş fi călătorit în Parisul, despre care auzeam poveşti. Îmi spunea vecinul Trancotă, care lucrase la Uzina de Fier şi acum era penzionar bătrân, ca ai noştri de la Reşiţa, oţelarii şi laminatoriştii făcuseră tot fierul  din care se ridicase Turnul Eiffel şi că acolo pe bârnele groase de oţel era pusă ştanţa care adeverea asta.

Şi beam şodou fierbinte şi parcă vedeam în faţa ochilor turnul, ca un munte de fier pe care stăte ştanţa. Eu nu ştiam în acea vreme ce este o ştanţă şi îmi închipuiam că e vorba de o femeie gătită în rochii de bal, cu părul lung şi negru-corb, cu ochi strălucitori, în jurul căreia se învârt bărbaţii şi îi aruncă priviri apelpisite. Şi să vă învăţ acum cum se face un şodou bun.

Şase gălbenuşuri de ou, vin frecate cu şase linguri vârfuite de zahăr, până se face o spumă uşoară în castron. Şi să mai pui miezul unei păstăi de vanilie ras cu cuţitul, apoi să torni încetişor o jumătate de litru de rom de cel mai bun. Dar să amesteci încontinuu, ca să se facă o cremă fină sub lingura ta de lemn. Şi tot aşa de încetişor, ba chiar mai încet, să iei şi să adaugi o jumătate de litră de lapte fiert, luat de pe foc.

Dacă nu eşti cu băgare de seamă o să ţi se taie toate cele în castron şi o să ai un chircăţău, jumătate maioneză, jumătate zer. Aşa ca să fii cu băgare de seamă şi să amesteci şi să baţi ca nebunul beutura. Şi când e gata să lingi lingura cea de lemn mai întâi, apoi să torni într-un pahar înalt de sticlă groasă şi să bei. Şi o să vezi că Turnul Eiffel nu-i baş aşa departe, iar Sigla din vârf chiar că seamănă cu balerina pe care ai văzut-o aseară la televizor şi la care ai jinduit de te-ai umplut de bale pe piept", spune UIca Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite