Ce e mai bine să-ţi cumperi, o casă nouă sau una veche? Avantaje şi dezavantaje
0Dacă sunteţi în faza în care vă doriţi o casă şi aveţi şi banii necesari, cel mai bine e să vă consultaţi cu un specialist înainte de a lua o decizie. Puteţi cumpăra o casă veche, pe care să o renovaţi, sau puteţi construi una de la zero. Sunt foarte multe argumente care pot înclina balanţa în favoarea uneia dintre opţiuni.
Specialiştii susţin că achiziţionarea şi renovarea unei case nu este la fel de simplă ca ridicarea unei din temelii, chiar dacă din punct de vedere financiar achiziţia unei case vechi pare mai favorabilă.
“La o prima vedere, ideea de a cumpăra o casă veche pentru a o renova pare sa fie mai bună decât construcţia unei locuinţe de la zero. La o analiză puţin mai atentă, lucrurile se complică. Cel mai mare avantaj la locuinţele vechi este faptul că îţi poţi alege o casă în orice zonă a oraşului îţi doreşti, pe când teren pe care să poţi construi o casă nouă poţi găsi doar în cartierele noi ale oraşelor, care de regulă sunt poziţionate în zone periferice. Ideea de a lua o casă veche, pe care să o dărâmi complet şi să o reconstruieşti doar pentru a fi în zona în care îţi doreşti, nu se justifică din punct de vedere financiar“, spune Emanuel Cimponeriu, de la CEI Imobiliare.
Casa veche trebuie făcută nouă
Dacă vă decideţi să cumpăraţi o casă veche şi să o renovaţi, trebuie să fiţi atenţi la starea acoperişului, a instalaţiilor, a pereţilor, a ferestrelor şi abia apoi ar trebui să urmeze lucrările de finisare şi de ambientare a spaţiului.
“Practic o casă veche trebuie să o aduci de cele mai multe ori în stadiul unei case noi <<la roşu>> şi apoi să începi lucrările de reabilitare. Şi atunci costurile cu achiziţia, plus costurile cu renovarea, inevitabil vor trece de costurile construcţiei caselor de la zero. Nu facem referire la o casă construită în 2005, la care vrei doar să-i schimbi podeaua şi culoarea pereţilor pentru că acestea nu sunt conforme cu viziunea ta, dar o astfel de casă nici nu are cum să fie foarte ieftină. Într-adevăr unele case se vând mai ieftin decât a costat construcţia lor, dar asta nu înseamnă că banii investiţi au o justificare şi în viziunea ta, a noului proprietar. Spre exemplu, cumperi o casă în care podelele au costat 300 euro/mp, baia are obiecte sanitare de 10.000 de euro şi toate adunate rezultă într-un preţ de vânzare de 150.000 euro, când construcţia şi ambientarea au costat 225.000, poate că în conformitate cu viziunea şi pretenţiile tale reuşesti să construieşti o casă mai frumoasă şi poate chiar cu 120.000 euro”, spune consultantul CEI Imobiliare
Pe scurt, nu este neapărat o regulă generală, totul depinde de starea în care se afla construcţia, de zona dorită şi de adaptabilitatea construcţiei la planurile tale. Sfatul specialistului e să-ţi faci un calcul simplu înainte de a porni la drum.
“Pentru a lua o decizie bună tot ce trebuie să faci este să te interesezi care ar fi media preţului pe metrul pătrat de construcţie în zona ta (materiale+manopera), în medie să zicem 450 euro+TVA/mp, şi faci un calcul. Poţi să cumperi o casă de 200 mp cu 100.000 euro, scazi valoarea terenului, să zicem 20.000 euro, asta înseamnă că valoarea pe locuinţei pe metrul pătrat este 80.000/200mp adica 400 euro/mp, în care investeşti 200 euro/mp, cu tot cu TVA în renovări, asta înseamnă că achiziţia şi renovarea te costă 600 euro, pe când construcţia de la 0 doar 540 euro”, spune Emanuel Cimponeriu, de la CEI Imobiliare.