Caraş-Severin, județul primarilor certați cu legea penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fotoliile de edil-şef ale localităţilor din Caraş-Severin se trăieşte tot mai periculos în ultima vreme. Actualii sau foştii primari din Pojejena, Reşiţa, Zăvoi, Fârliug sau Văliug s-au întâlnit, rând pe rând, cu legea penală.

Omer Radovancovici, primarul Pojejenei, considerat liderul contrabandiştilor de pe Clisura Dunării, a fost condamnat de Tribunalul Covasna la 5 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă. A fost arestat în urma unei ample operaţiuni a DIICOT-ului, dar după o vreme petrecută în spatele gratiilor a revenit la conducerea Primăriei, fiind reales de oamenii din comună. Radovancovici aşteaptă încă pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile.


Omer Radovancovici, primarul comunei Pojejena

image


Fostul primar al Reşiţei, Liviu Spătaru, a dat cu subsemnatul la DNA Timişoara, care l-a anchetat pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, instigare la fals intelectual şi instigare la fals sub semnătură privată. Lui Spătaru i se reproşa că s-ar fi ales cu o vacanţă în Muntenegru după ce a perfectat o afacere cu motorină, în urma căreia bugetul local ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 130.000 de euro.


Liviu Spătaru, fostul primar al Reşiţei

image


Şpagă în flagrant
Dacă fostul edil-şef al Reşiţei a scăpat de răspunderea penală, Antonie Bunei, primarul comunei Zăvoi, se află în mare încurcătură. Acesta a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită suma de 47.000 de euro de la omul de afaceri Romeo Dunca. Nu recunoaşte însă nimic, în ciuda numeroaselor probe indubitabile aflate la dosar. “Nu am pretins, nu am primit şi nu am dat cuiva vreo sumă de bani. Romeo Dunca a încercat cu mai mult timp în urmă, prin 2007, să îmi ofere suma de 10.000 de euro pentru acordarea unor terenuri în zona comunei şi, pentru că nu i-a fost satisfăcută acestă cerinţă, bănuiesc că a înscenat tot ceea ce este cuprins în rechizitoriu”, s-a apărat Bunei în timpul audierii în faţa instanţei.


Antonie Bunei, primarul comunei Zăvoi

image


Deturnare de fonduri europene la Fârliug
Sub lupa procurorilor anticorupţie a ajuns şi Ioan Borduz, primarul din Fârliug. Acesta a fost audiat deja la DNA pentru că ar fi deturnat fonduri europene. Pe lângă investiţia într-un centru de informare, acesta ar fi cheltuit din banii de la UE şi pentru alte obiective. “Nu văd nimic greșit în asta și, cu atât mai mult, nu văd să fie vorba despre vreo deturnare de fonduri europene”, spune Borduz.


Ioan Borduz, edil-şef al comunei Fârliug

image


Mocanu, condamnat pentru trafic de influenţă
Dintre toţi primarii localităţilor cărăşene care s-au întâlnit cu legea penală, cel mai scump a plătit până acum Marius Mocanu, fost edil-şef la Văliug. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea 3.000 de euro de la un investigator sub acoperire, sumă ce reprezenta avansul dintr-o şpagă de 5.700 de euro cerută pentru a aranja cu consilierii locali câştigarea unei licitaţii ce avea ca obiect concesionarea unei suprafeţe pe care urma să se înalţe un sat de vacanţă.
În faza de cercetare penală şi atunci când s-a pus în discuţie menţinerea stării de arest preventiv a recunoscut faptele de care îl acuză procurorii. Ulterior, a negat că ar fi corupt. Trimis în judecată pentru trafic de influenţă, Mocanu a fost condamnat de instanţa de fond de la Tribunalul Caraş-Severin la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare. “Eu am o firmă care a curăţat acel teren, la preţul de un euro pentru fiecare metro pătrat. Nu am săvârşit nicio faptă de corupţie. Singura mea greşeală este că nu am tăiat factură. Nu i-am promis că voi interveni pe lângă consilierii locali, dar i-am spus că nu cred să fie probleme”, a mărturisit Marius Mocanu în faţa judecătorilor de la Tribunalul Caraş-Severin.


Marius Mocanu, primarul Văliugului

image

Instanţa i-a atras atenţia că noua lui mărturie este total diferită de cea din momentul în care cerea să fie eliberat condiţionat. Mocanu a avut şi de această dată replică. “Atunci am declarat că am primit cei 3.000 de euro, nu şi că acei bani erau pentru a aranja licitaţia”, s-a apărat Mocanu, care speră într-o suspendare condiţionată a pedepsei după judecarea apelului.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite