Căprioară ucisă de haitele de câini fără stăpân din pădurile Banatului Montan.  Fenomenul, catalogat foarte îngrijorător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caprioara sfartecata de haitele de câini FOTO WILD CS
Caprioara sfartecata de haitele de câini FOTO WILD CS

Asociaţia Wild Caraş-Severin atrage atenţia despre ravagiile pe care le fac, în pădurile din Banatul Montan, haitele de câini sălbăticiţi.

Este vorba de haite de câini maidanezi, care s-au refugiat în pădurile din apropierea oraşelor, Reşiţa şi Anina, în pădure, unde găsesc mâncare mai uşor. Cei de la Wild Caraş-Severin spun că pagubele făcute sunt imense: de la ouă de păsări, pui de animale până chiar la animale mature, care mor sfârtecate de câini. Mai grav este că nimeni nu intervine pentru stoparea acestui fenomen. Câinii se înmulţesc tot mai mult, iar animalele şi păsările din pădure au cel mai mult de suferit.

Asociaţia Wild Caraş-severin a postat şi o fotografie, surprinsă zilele trecute, care ilustrează perfect situaţia. În imagine apare o cărprioară gestantă, care tocmai a fost sfârtecată de o haită de câini.

"De câţiva ani atragem atenţia asupra ravagiilor pe care le fac haitele de câini în fauna din judetul Caraş-Severin.Haite formate din 8-14 câini vânează nestingherite, mai ales in ariile protejate din judeţ. Se tot vorbeste despre distrugerile facute de lupi, şacali şi vulpi, în timp ce problema câinilor vagabonzi e scapată complet din mana, iar acestia provoacă distrugeri mari, cu siguranţă mai mari decât cele provocate de lupi în judeţ. O caprioară gestantă a căzut victima uneia dintre haite, aceştia s-au retras nestingheriti doar în momentul în care maşina colegilor noştrii a ajuns aproape de ei", arată cei de la Wild CS.

Postarea cu puternic impact emoţional a stârnit o serie de reacţii de pe contul de Facebook al asociaţiei. Cei de la Wild CS au fost nevoiţi să revină cu o precizarea că nu instigă la uciderea câinilor.

"Pentru ca la comentarii s-a umplut din nou de extremişti de toate felurile, ţinem să clarificam unele aspecte. Noi doar am relatat o stare de fapt, nu instigăm la nimic, nu suntem specializaţi în acest domeniu şi de aceea nu putem sa venim cu soluţii. Există organizaţii şi instituţii care se ocupă de astfel de situaţii. Noi suntem specializaţi pe pozat şi filmat fauna si flora din sălbăticie. Căprioara a fost omorâtă în fata colegilor noştri, care au văzut toată scena, nu a fost nici călcată de maşină şi nici împuşcată. Haita încercuieste animalul, iar cel mai zdravăn câine o apuca de gât, sufocând-o şi de cele mai multe ori rupândui-i coloana (muşca şi scutură prada pâna îi rupe coloana). Ceilalţi câini, muşcă din părţile moi, astfel animalul moare oricum şi va putea fi recuperat după miros, în special cel de sânge, chiar dacă scăpa din prinsoare. În cazul unei căprioare, execuţia e una scurta, totul se consuma în mai puţin de 30secunde", arată activiştii cărăşeni. 

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite