VIDEO O asistentă demonstrează cum te poţi contamina cu SARS-CoV-2 chiar dacă porţi mănuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cadru medical din Michigan a demonstrat cum te poţi foarte uşor contamina cu noul coronavirus chiar dacă porţi mănuşi, atâta timp cât nu te speli de fiecare dată când atingi un obiect.

Ideea de la care porneşte asistenta medicală este că nu are rost să porţi mănuşi cât timp nu te speli de fiecare dată când atingi un obiect sau o suprafaţă, după cum relatează „The Independent”.

Molly Lixey din Michigan a distribuit un videoclip pe pagina sa de Facebook, în care face un exerciţiu demonstrativ despre ce se întâmplă atunci când faci cumpărături şi crezi că doar o pereche de mănuşi te poate proteja împotriva noului coronavirus. Astfel a demonstrat cât de uşor se pot răspândi germenii chiar dacă porţi mănuşi în mâini. 

Este în regulă dacă doriţi să purtaţi mănuşi. Aş vrea, însă, să vă amintesc despre un mic amănunt: contaminarea încrucişată”, îşi începe demonstraţia asistenta din Michigan, apoi îşi pune în mâini o pereche de mănuşi din latex şi îşi închipuie că e la cumpărături la un supermarket. 

Contaminarea încrucişată, potrivit Dicţionarului Cambridge, reprezintă procesul prin care o substanţă nocivă sau o murdărie se răspândeşte dintr-o zonă în alta, altfel spus transferul prin neatenţie, neintenţionat, a bacteriilor sau a altor agenţi contaminanţi de pe o suprafaţă, substanţă etc., pe alta, urmare a procedurilor de manipulare nesanitare.

VIDEO

Nu este suficient doar să-ti dezinfectezi coşul de cumpărături înainte de a intra în magazin. Orice suprafaţă sau obiect atins, fie că avem sau nu mănuşi, determină creşterea germenilor pe mâini / mănuşi. 

Iar pentru a demonstra acest lucru, asistenta se foloseşte de o substanţă verde şi lipicioasă care simbolizează germenii, în aşa fel încât să ilustreze cât mai bine ceea ce încearcă să explice. Ea îşi închipuie când atinge substanţa că pune mâna de fapt pe un sul de hârtie igienică, pe care apoi îl pune în coşul de cumpărături.  

„După cum vedeţi, acum, pe mănuşi s-au pus toţi aceşti germeni”, arată femeia în timp ce arată vârful degetelor acoperite cu lichidul verde care ilustrează germenii. „Sunt pe mănuşi, e în regulă?”, întreabă aceasta.

Apoi, după ce se preface că atinge primul articol din supermarket, trece la momentul următor al scenariului: îşi atinge mâinile, apoi îşi închipuie că îi scrie soţului un mesaj pe telefon. Un telefon confecţionat din carton, tocmai pentru a ilustra cât mai bine cum rămân germenii pe acesta. Scoate „telefonul”, îl atinge cu acelaşi mănuşi cu care a atins şi obiectele din supermarket şi îl „impregnează”, practic, cu germeni - substanţa verde se observă cum s-a lipit pe acesta. După care se preface că pune mâna şi pe alte articole pe care le „cumpără” din magazin, apoi pentru că o mănâncă nasul, duce mâinile la nas, răspunde la telefonul pe care-l duce la ureche, iar pe nas şi obraz rămân urme din substanţa lipicioasă verde care ilustrează germenii de pe articolele din supermarket.   

„O Doamne, priviţi aceste bacterii!”, spune aceasta arătând către nasul şi obrazul înverzite.

Apoi, la sfârşitul călătoriei imaginare la cumpărături, asistenta Lixey explică cum se răspândesc germenii şi pe mai departe, în momentul în care deschidem uşa maşinii cu acelaşi mănuşi pe mâini. Şi atrage atenţia asupra faptul că, chiar dacă le dăm jos din mâini, germenii continuă să se răspândească, prin simpla atingere a telefonului, spre exemplu. Dar la fel de bine se întâmplă şi prin atingerea obrazului, a pungilor sau articolelor cumpărate din supermarket. Pentru că toate acestea au fost în  prealabil atinse de mănuşile contaminate. 

Aşadar, se pune întrebarea firească: pot mănuşile din latex să ne protejeze împotriva coronavirusului?

„Uite, asta se numeşte contaminare încrucişată”, explică asistenta. „Nu are rost să purtaţi mănuşi, dacă nu vă veţi spăla mâinile ori de câte ori atingeţi alte suprafeţe ori obiecte. Puteţi să luaţi orice măsuri de protecţie doriţi, pentru a vă simţi în siguranţă, dar nu uitaţi, totul este ştiinţă! Teama te poate face să o iei razna şi să acţionezi aiurea!”, mai atrage atenţia femeia.

Ideea clipului este una simplă, indiferent ce măsuri de protecţie ai lua, ele nu te pot proteja atât timp cât nu ţii cont de câteva măsuri elementare. Prin urmare, degeaba porţi mănuşi, pentru că germenii oricum se răspândesc pe toate lucrurile pe care pui mâna. Diferenţa dintre a purta mănuşi şi a nu purta contează doar dacă te speli / dezinfectezi cât mai des pe mâini, în aşa fel încât să limitezi răspândirea germenilor. Lucru pe care eşti tentat să-l faci mai des dacă nu porţi mănuşi, decât atunci când porţi şi ai impresia că în acest mod de fapt te protejezi. Ceea ce este complet fals, după cum a dovedit şi asistenta prin videoclipul ei.

Molly Lixey a încercat astfel să sublinieze că folosirea măştilor şi a mănuşilor pentru protecţie au efectul scontat în mediul clinic, steril, unde toate lucrurile sunt sterilizate şi dezinfectate. Ori un supermarket este departe de a fi mediul steril, pentru a putea fi în siguranţă cu mănuşi pe mâini.

Este acelaşi principiu ca şi la masca facială, degeaba o porţi dacă nu ştii cum să o dai jos şi să o foloseşti corect, te poate proteja doar într-o anumită măsură. 

„Oamenii îngrijoraţi de transmiterea bolilor contagioase ar trebui să acorde prioritate unei bune igiene personale, atât în ceea ce priveşte căile respiratorii, cât şi a mâinilor”, susţin reprezentanţii NHS - sistemul de asistenţă medicală de stat din Regatul Unit, pe lângă statul acasă şi distanţarea socială. 

În ceea ce priveşte folosirea mănuşilor la cumpărături, indicat ar fi să ne dezinfectăm la intrare în magazin, să folosim mănuşile când atingem fructe sau legume, să ne dezinfectăm când ieşim din magazin, şi apoi ori de câte ori punem mâna pe articolele cumpărate, să avem asupra noastră cât mai puţine obiecte la cumpărături, pe care să le dezinfectăm mai apoi, la fel ca pe toate articolele cumpărate, dacă este cu putinţă. Este greu, dar nu imposibil. Şi să nu uităm să aruncăm mănuşile la coşul de gunoi, nu pe jos.  

       

Videoclipul asistentei Molly Lixey are în prezent peste 1,7 milioane de vizualizări pe Facebook, fiind distribuit de peste 75.000 de ori şi preluat de publicaţii importante din întreaga lume ca exemplu. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite