VIDEO Evaluare Naţională 2015 Vâlcea. O elevă a fost luată cu ambulanţa de la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele rezultate la Evaluare Naţională 2015 vor fi afisate in data de 26 iunie, după probele la română, limba maternă şi matematică. Foto Adevarul
Primele rezultate la Evaluare Naţională 2015 vor fi afisate in data de 26 iunie, după probele la română, limba maternă şi matematică. Foto Adevarul

Evaluare Naţională Vâlcea. Peste 3 600 de absolvenţi de clasa a VIII-a  din judeţul Vâlcea au susţinut astăzi proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Un singur incident a fost raportat în timpul examenului de astăzi: unei eleve i s-a făcut rău şi a ajuns de la Evaluarea Naţională direct la spital.

Eleva de clasa a VIII- a este din comuna Dănicei şi a  susţinut examenul de Capacitate 2015 la Şcoala “Take Ionescu” din Râmnicu Vâlcea. Fata a fost internată până în această dimineaţă la Spitalul de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, dar mama le-a solicitat medicilor să o lase pe adolescentă să părăsească spitalul pentru câteva ore, cât să susţină prima probă scrisă de la Evaluarea Naţională 2015. Fata nu a rezistat, însă,  până la finalul examenului, iar conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a  văzut nevoită să cheme o ambulanţă pentru a o transporta pe adolescenta înapoi la spital,  pentru a primi îngrijiri medicale. 

“Am avut o mică problemă, unei fetiţe i s-a făcut rău. Din câte am înţeles a apucat să scrie o bună parte din lucrare, dar,  din păcate a trebuit să chemăm salvarea, să fie dusă la spital. Mama a făcut deja cerere pentru ziua de miercuri, iar fetiţa va susţine proba la Matematică în spital. În rest, nu au fost probleme, nici sesizări de fraudare la examen”, a declarat inspectorul şcolar general Andra Bica.

Incidente la Evaluarea Naţională în Râmnicu Vâlcea

Evaluare Naţională 2015. Subiecte integrale la Limba Română

Subiectele la Limba Română au fost accesibile, au declarat foarte mulţi elevi din judeţul Vâlcea, la ieşirea din examen. În acest an, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de comentat un text cules de Petre Ispirescu şi de scris un eseu despre bluza tradiţională românească. 

Vezi aici rezolvarea subiectelor la Limba si Literatura Română. 

Subiectul I: Text cules de Petre Ispirescu:

Punctul a.

1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era"

3. formulează două idei principale din textul dat

4. transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?"

Punctul b. Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat

Subiectul 2. 

""

Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se srbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

4. Preizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

subiecte la limba romana evaluarea nationala 2015 foto simona suciu

FOTO Simona Suciu

subiecte la limba romana evaluarea nationala 2015 foto simona suciu

Evaluare Naţională 2015.  Regulile din sala de examen

Nu mai puţin de 3662 de elevi din judeţul Vâlcea s-au înscris la Evaluarea Naţională în acest an. 

Examenul a început la ora 9.00, în această dimineaţă, elevii fiind aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţilor li s-a înterzis să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul. Cei care vor fi prinşi cu astfel de obiecte vor fi daţi afară din examen şi vor fi notaţi cu nota 1.  Evalaurea Naţională din acest an este supravegheată video.

Media de la examenul de Capacitate îi va ajuta pe elevi să se înscrie la liceu. În acest an, se va face un calcul între media generală de la Evaluarea Naţională (75 %) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (25 %).


Subiectele la română la Evaluare Naţională 2015 sunt afişate de siteul edu.ro. Imediat după examen, adevarul.ro prezintă rezolvări ale subiectelor, cu ajutorul unei profesoare de limba română.

Subiecte română Evaluare Naţională 2015 - rezolvări, la ora 11

Subiectele la română de la Evaluare Naţională 2015 vor fi afişate pe siteul edu.ro spre ora prânzului, însă Adevărul vi le va prezenta înainte de acest moment.

Odată ce intrăm în posesia subiectelor, vom începe să rezolvăm sarcinile date elevilor la Evaluare Naţională 2015. Profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti va rezolva astăzi, în direct, la Adevărul Live de la 11:00, subiectele primite de elevi la proba de Română de la Evaluarea Naţională 2015.

Subiecte română Evaluare Naţională 2015 - noutăţi faţă de anul trecut

Faţă de anul trecut, elevii care susţin proba la română la Evaluare Naţională 2015, pot primi şi subiecte despre genul dramatic. La gramatică, au fost introduse şi toate propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive.

Anul acesta, media obţinută de elevi la Evaluare Naţională 2015 (media notelor la română, matematică şi limba maternă, dacă este cazul) contează în proporţie de 75% la admitere.

Examenul de Evaluare Naţională 2015 nu poate fi picat. Elevii care primesc o notă mai mică la Evaluare vor ajunge, cel mai probabil, la un liceu slab. Învăţământul este obligatoriu până în clasa a XI-a.

Calendar Evaluare Naţională 2015:

22 iunie – Proba la Limba Română

23 iunie – Proba la Limba Maternă

24 iunie – Proba la Matematică

26 iunie – Afişarea rezultatelor

26 iunie – Depunerea contestaţiilor

27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor

30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite