VIDEO Cine este bărbatul găsit într-o grotă din Munţii Cozia. „Era lihnit de foame“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de turişti a descoperit într-o grotă din Munţii Cozia un bărbat neîngrijit care a ieşit să le ceară de mâncare şi s-a recomandat drept pustnic. Jandarmii l-au convins să plece acasă, în judeţul Gorj, dar oamenii locului spun că în zonă sunt refugiaţi şi alţi sihaştri.

GALERIE FOTO

Jandarmii au fost alertaţi duminică, 14 iunie, că într-o grotă aflată în apropierea Mănăstirii Stânişoara, în Parcul Naţional Cozia, judeţul Vâlcea, se află un bărbat flămând cu aspect neîngrijit. Sesizarea a fost făcută de un grup de turişti, care au povestit că omul cu aspect de sihastru le-a cerut de mâncare. 

Un echipaj al Jandarmeriei l-a găsit pe bărbatul necunoscut în după-amiaza aceleiaşi zile, într-un loc greu accesibil, de lângă o cascadă, după mai bine de o oră de căutări. 

Bărbatul a afirmat că este pustnic, că a venit din Rovinari, judeţul Gorj, în urmă cu două săptămâni, pentru a-şi căuta liniştea sufletească. A mai spus că este ajutat cu mâncare de călugării de la Mănăstirile Turnu şi Stănişoara, care ştiu despre prezenţa lui pe munte, şi că vrea să fie lăsat în pace.

Jandarmii l-au convins totuşi să coboare, după ce bărbatul a refuzat categoric să meargă la spital. Zona este periculoasă, mai ales când plouă abundent, iar bărbatul nu avea decât un rând de haine. Un echipaj al ambulanţei solicitate în zonă i-a acordat îngrijiri medicale, dată fiind şi starea precară în care acesta se afla.

Jandarmii au surprins în imagini locul periculos în care bărbatul locuia, dar şi o parte din discuţiile legate de prezenţa lui pe munte şi de faptul că a cerşit mâncare, deşi pretindea că este ajutat de călugări.  

Pustnic din Gorj găsit într-o grotă din Munţii Cozia - Vâlcea, după ce le-a cerut de mâncare unor turişti:

„Întrebat de prezenţa lui în zonă, bărbatul în vârstă de 43 de ani le-a comunicat jandarmilor că este pustnic şi în urmă cu două săptămâni a plecat de acasă din motive religioase, pentru a medita în linişte. De asemenea, bărbatul a mărturisit că cere de mâncare turiştilor, deoarece nu are de unde să îşi procure întotdeauna hrană. După minute bune de negocieri, bărbatul a fost convins să îşi ia lucrurile din grotă - două pungi de haine împreună cu o pătură - şi să meargă la echipajul de ambulanţă care îl aştepta. În cele din urmă, bărbatul a fost condus la Halta CFR Păuşa şi urcat în tren pentru a merge acasă“, a explicat Teodora Cincă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea. La faţa locului s-au deplasat şi doi agenţi de poliţie din Călimăneşti pentru încheierea unui proces verbal.

Bărbatul găsit pe munte se numeşte Codruţ Jimboreanu, are 43 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Teologie. A terminat studiile în urmă cu aproximativ 10 ani la Universitatea Craiova. Oamenilor întâlniţi pe munte le spunea că-şi caută menirea departe de semeni.

Potrivit directorului Parcului Naţional Cozia, în zonă mai există şi alţi pustnici în acest moment. „De veacuri, zona Munţilor Coziei şi a Căpăţânii reprezintă un loc de refugiu pentru cei care caută să se izoleze de lume, pentru a duce o viaţă duhovnicească, în post şi rugăciune. În ultima perioadă, cunosc trei cazuri de sihaştri care au sălăşluit în Parcul Naţional Cozia. Aici nu sunt peşteri, sunt grote, cu piatră dură. Se hrănesc cu seminţe şi cu ce le dăruieşte natura“, explică Pavel Prundurel, directorul Parcului Naţional Cozia. 

Potrivit acestuia, condiţiile din Munţii Cozia sunt cu adevărat foarte periculoase, cu nopţi extrem de reci şi o sumedenie de sălbăticiuni. „În general, aici îşi caută liniştea bărbaţii, nici foarte tineri, nici foarte bătrâni, de vârstă mijlocie, pe la 40 - 50 de ani. Nu sunt oameni certaţi cu legea, ci dimpotrivă, oameni cu carte, care iau această decizie în cunoştinţă de cauză“, adaugă directorul parcului naţional.

Despre sihastrul din Gorj, Prundurel afirmă că este uşor atipic, în condiţiile în care şi-a găsit adăpost într-o zonă circulată de turişti, şi nu în pură sălbăticie. „Am înţeles că se apropia de drumul care duce la mănăstire şi mai cerea merinde trecătorilor, din când în când. Nu abuza. A fost văzut în zonă, dar nu se ştia despre existenţa lui ca pustnic. Probabil când nu avea mâncare se mai ducea şi mai cerea el la mănăstire sau la turişti. Să iei o astfel de hotărâre, să stai izolat în natură, este o decizie la limită. Fără o educaţie, o pregătire, răbdare, fără să-ţi pui mintea şi sufletul la o astfel de încercare, nu se poate“, a completat Pavel Prundurel.

Grotele de pe Cozia, loc de rugăciune

Nu este pentru prima dată de când a izbucnit pandemia de coronavirus când în grotele din Munţii Cozia sunt descoperiţi oameni care au ales calea sălbăticiei. La începutul stării de urgenţă, în martie, într-o altă peşteră, aflată la aproximativ 5 kilometri depărtare de grota în care se stătea pustnicul din Gorj, au fost găsite două femei cu cinci copii. Locuiau acolo de 11 zile, când au fost descoperite tot de jandarmii montani. Au refuzat să spună motivul pentru care au plecat în pribegie cu copiii, dar şi ele au fost convinse să se întoarcă acasă de unde fuseseră date dispărute din data de 8 martie. 

  

În urmă cu şase ani, oamenii legii au mai salvat un pustnic din grotele de pe Cozia, de la peste 1.200 metri altitudine. Jandarmii montani l-au purtat mai mult pe braţe, într-o intervenţie care a durat aproximativ două ore, până la cel mai apropiat drum, unde îl aştepta o ambulanţă care l-a dus la spital. Luase calea munţilor de mai bine de 20 de ani. Nu vorbea cu nimeni şi comunica doar în scris. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite