VIDEO Bătaie cu săbii şi topoare la Muzeul de Artă din Râmnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copii au fost martori ai scenei. Foto Adevarul
Zeci de copii au fost martori ai scenei. Foto Adevarul

Mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Istorie din Sibiu s-au bătut cu săbii şi topoare în curtea interioară a Muzeului de Artă din Râmnicu Vâlcea. Din fericire, bătaia a fost doar o demonstraţie, studenţii încercând să reconstituie o scenă din lupta pentru cucerirea Daciei.

Aflat la prima ediţie, evenimentul se bucură de un mare succes, sute de elevi de la şcolile din Râmnicu Vâlcea au trecut pragul Muzeului de Artă în doar două zile, pentru a vedea cum s-au bătut dacii cu romanii. 

Punerea în scenă a unor tehnici de luptă a fost posibilă datorită mai multor actuali şi foşti studenţi ai Facultăţii de Istorie, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu.

“Acest proiect se numeşte “Reîntoarcerea legionarilor romani pe Calea lui Traian”, am făcut un joc de cuvinte pentru că, în tradiţia locală,  cel mai important bulevard al oraşului este cunoscut ca fiind ruta pe care a înaintat  împăratul roman Traian spre Transilvania, pentru a-l învinge pe Decebal. Traversarea acestei zone a avut loc  în al doilea război dacic, între 105-106. O parte importantă din efectivele unei provincii, de pe teritoriul actual al Bulgariei, a staţionat în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, la o distanţă de circa cinci kilometri, în localitatea Stolniceni sau Buridava romană, cum mai este cunoscută în literatura de specialitate”, spune profesorul  Silviu Purece, lector în cadrul Universităţii “Lucian Blaga”. 

Joi după-amiaza, legionarii romani şi ostaşii daci au defilat pe străzile din Râmnicu Vâlcea spre uimirea si incantarea râmnicenilor aflaţi la plimbare. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite