UPDATE Zeci de percheziţii în Vâlcea şi Olt, într-un caz de corupţie legată de mediu. „Capitala” braconajului piscicol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii la o primărie din Vâlcea, dar şi zeci de societăţi şi persoane din Vâlcea şi Olt într-un dosar de corupţie privind protecţia mediului şi delapidare Foto Arhiva Adevărul
Percheziţii la o primărie din Vâlcea, dar şi zeci de societăţi şi persoane din Vâlcea şi Olt într-un dosar de corupţie privind protecţia mediului şi delapidare Foto Arhiva Adevărul

Comuna Drăgoeşti din judeţul Vâlcea se află în acest moment într-un amplu scandal de corupţie, în care sunt suspecte zeci de persoane şi firme din două judeţe ale ţării.

Update Şase dintre cele 33 de percheziţii realizate joi, 3 martie, au fost efectuate de către poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea, iar restul de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Vâlcea.

Lacul de acumulare de pe Olt, unde se braconează masiv de ani de zile, motiv pentru care a devenit celebru în întreaga ţară, este cel de la Ioneşti - Vâlcea. 

Cei mai mulţi braconieri prinşi în ultimul deceniu atât în Vâlcea cât şi în judeţele învecinate provin din această zonă. Unii dintre ei se ocupă de astfel de ilegalităţi de când erau minori. Continuă să comită ilegalităţi graţie legislaţiei destul de permisive. 

Recunosc acest fenomen şi specialiştii în domeniu, precum directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sibiu, Romeo Stoicescu, care a mărturisit că în Vâlcea se braconează cu acte în regulă. 

Braconierii primesc autorizaţii de pescuit comercial direct de la autorităţi, ca să aibă acoperire când sunt prinşi de poliţie cu maşina plină de peşte. 

„Sper să fie destructurată această grupare pentru că acolo este capitala lor, de acolo au ajuns şi la Sibiu. Iar în urmă cu câţiva ani, când a fost o anchetă internaţională privind braconajul, ajunsă până în Italia, tot de acolo a pornit, de la Ioneşti”, a menţionat Romeo Stoicescu pentru publicaţia locală „Turnul Sfatului”.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Din informaţiile oferite de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, joi, 3 martie, a fost declanşată o amplă operaţiune de percheziţii pe raza judeţelor Vâlcea şi Olt. 

Din cele 33 de misiuni, trei vizează sediul unei instituţii publice, implicit al Primăriei Drăgoeşti, din judeţul Vâlcea, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice implicate în „infracţiuni asimilate celor de corupţie cu referire la protecţia mediului înconjurător şi delapidare, săvârşite în perioada 2018 – 2022”. 

Practic, anchetatorii au dovezi potrivit cărora timp de patru ani Primăria Drăgoeşti nu ar fi încasat anumite venituri la bugetul local, dar şi că s-ar fi administrat şi folosit nelegal un lac de acumulare de pe râul Olt. 

Ancheta are în vizor suspiciuni de abuz în serviciu şi delapidare cu ajutorul unor autorizaţii de pescuit comercial. Practic acestea au fost eliberate fără să se încaseze taxele aferente acestei îndeletniciri la bugetul local. Potrivit legislaţiei în vigoare, în România, delapidarea se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare. 

„Tot în cursul acestei zile, mai multe persoane vor fi conduse cu mandat de aducere pentru audieri la sediul unităţii de parchet. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de poliţie din cadrul IPJ Vâlcea, Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea, Gruparea de Jandarmi Mobilă Fraţii Buzeşti Craiova şi Serviciul de Acţiuni Speciale Vâlcea”, se menţionează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Întâmplător sau nu, în urmă cu două zile, tot în Vâlcea, în trafic a fost depistată o autoutilitară care transporta patru tone de peşte fără să deţină documente legale. Este vorba despre specii valoroase precum nisetru - cândva cel mai răspândit sturion în Dunăre, somn, plătică, mrean, şalău, chefal şi crap. Marfa în valoare de 100.000 de lei şi autoutilitara au fost confiscate, iar cei doi bărbaţi găsiţi în maşină, amendaţi cu 3.600 de lei, s-au ales şi cu dosar penal pentru transportul fără documente legale al peştilor. Cei doi suspecţi sunt din Ioneşti - Vâlcea.

Drăgoeşti este o comună din sud - estul judeţului Vâlcea, aflată la graniţa cu judeţul Olt, amplasată pe marginea râului cu acelaşi nume. Localitatea a intrat în istorie ca fiind unul dintre locurile în care se bănuieşte că s-a născut Mihai Viteazul. O altă ipoteză vorbeşte despre originea marelui domnitor ca fiind Târgul de Floci, dar nu există documente concludente pentru nici una dintre localităţi. Cert este că vâlcenii susţin teoria potrivit căreia acesta ar fi fost botezat într-o biserică din localitatea vâlceană. Mai multe amănunte pe această temă găsiţi AICI.

Vă mai recomandăm şi:

Patru tone de peşte, printre care şi sturion, de 100.000 de lei, confiscate în urma unui transport ilegal VIDEO

Managerul de spital care a ameninţat cu violul şi bătaia o asistentă a scăpat cu o mustrare: „Marş, jigodia dracu´!“ VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite