Un poliţist din Vâlcea a învins sistemul. Ordin al Ministerului de Interne, desfiinţat de instanţa de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPJ_Vâlcea - sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea Foto Adevărul - credit Daciana Stoica
IPJ_Vâlcea - sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea Foto Adevărul - credit Daciana Stoica

Sindicatul poliţiştilor europeni - Europol intenţionează să ceară abrogarea unui ordin al Ministerului de Interne (MAI), după ce un angajat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea a reuşit să obţină în instanţă desfiinţarea respectivei directive.

Precedentul judiciar are în vedere un controversat ordin al MAI 136/2004, care practic a fost desfiinţat prin motivarea adusă de către o instanţă de judecată din România, în urma unui proces intentat de un angajat al Poliţiei Bălceşti - Vâlcea.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului poliţiştilor europeni - Europol, actul normativ cu pricina fusese deja abrogat parţial de un alt ordin, emis de acelaşi minister zece ani mai târziu şi se numără printre documentele clasificate nejustificat ca „secret”, nefiind făcut public în rândul angajaţilor interesaţi. Motiv pentru care ajungea să fie cunoscut de către poliţişti abia când intrau sub incidenţa lui. 

   

Ordinul din 2004 prevede, printre altele, ca poliţiştii care se mută la cerere sau îşi stabilesc, din motive personale, domiciliul unde vor, în altă localitate decât cea prevăzută în ordinul de mutare, să nu poată beneficia de drepturile de transport de acasă la serviciu. Este vorba atât despre schimbarea domiciliului pentru numirea în prima funcţie cât şi despre mutarea în interes de serviciu. Altfel spus, un poliţist nu are voie să îşi schimbe domiciliul în tot cursul carierei, dacă nu vrea să-şi piardă dreptul la decontarea cheltuielilor de transport.

Senţinţa obţinută de un poliţist din Bălceşti în defavoarea sistemului şi a Poliţiei Judeţene Vâlcea Foto Europol

Sentinţa Tribunalului Dolj obţinută de un poliţist din Bălceşti în defavoarea sistemului şi a Poliţiei Judeţene Vâlcea Foto Europol

Într-o astfel de situaţie s-a trezit un poliţist cu domiciliul în Bratovoeşti - Dolj care lucra în Bălceşti - Vâlcea. Pentru că nu i s-au mai decontat cheltuielile de transport de acasă la serviciu şi înapoi, odată cu schimbarea domiciliului, a ales să dea în judecată Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Vâlcea. 

Tribunalul Dolj a fost cel care i-a dat prima dată câştig de cauză, iar mai apoi Curtea de Apel Craiova a cărei hotărâre este de această dată definitivă. 

Decizia Curţii de Apel Craiova - precedent judiciar - în favoarea unui poliţist din Vâlcea Foto Portal instanţe

Decizia Curţii de Apel Craiova Foto Portalul Instanţelor

Europol: „Vom solicita abrogarea acestui ordin de ministru vechi”

Reprezentanţii Europol au anunţat deja că plecând de la acest precedent judiciar intenţionează să ceară abrogarea directivei MAI: „Având în vedere această decizie a instanţei, vom solicita abrogarea în totalitate a acestui ordin de ministru vechi de aproape 20 de ani care nu face decât să limiteze drepturile poliţiştilor”, au anunţat aceştia.

Sindicaliştii, singurii care vorbesc când sunt probleme în sistem, au explicat cum s-a ajuns în această situaţie: „Nu de puţine ori ne-a fost dat să aflăm că pe lângă legislaţia cunoscută, aflată la vedere şi publicată în Monitorul Oficial, mai există acte normative nepublicate, deşi acestea nu conţin informaţii clasificate şi nici alte aspecte care să justifice „secretizarea” lor. În baza unei legislaţii care a permis emiterea unor astfel de acte normative nepublice până la un anumit moment, reprezentanţii Ministerul Afacerilor Interne le-au ţinut ascunse şi au abuzat de acestea de fiecare dată, pentru a priva poliţiştii de anumite drepturi recunoscute prin lege”, au menţionat reprezentanţii Europol.

  

Sursa citată a mai precizat că poliţistul care a învins sistemul şi a creat precedentul judiciar este şi el membru Europol: „Un membru al organizaţiei noastre din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea ne-a solicitat sprijinul, considerând pe bună dreptate că a fost privat de acest drept prin invocarea OMAI nr. 136/2004, act normativ ce nu este nici măcar amintit nominal poliţiştilor care solicită decontarea cheltuielilor de transport”.

La fel ca Tribunalul Dolj, şi Curtea de Apel Craiova a obligat Poliţia Judeţeană Vâlcea să îi deconteze membrului de sindicat cheltuielile de transport de la noul domiciliu la locul de muncă, precum şi pe cele de judecată. 

Vă mai recomandăm şi:  

De ce Poliţia Rutieră nu recomandă TransPerişani ca variantă la „infernul” de pe Valea Oltului FOTO VIDEO

Cum arată TransPerişani - drumul de munte alternativă la „infernul” de pe Valea Oltului VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite