Râmnicu Vâlcea: Medicii veterinari dau statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Medicii veterinari dau statul în judecată
Râmnicu Vâlcea: Medicii veterinari dau statul în judecată

  Medicii veterinari de liberă practică care au crotaliat animalele din comunele vâlcene, în martie-octombrie 2008, în cadrul programului strategic naţional, nu au primit, până în prezent, niciun leu pentru munca prestată.


   Medicii veterinari au concesionat la începutul anului trecut de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) servicii prin programul strategic. „E vorba de activitatea de identificare a efectivelor de animale din localităţile vâlcene, de crotalierea şi vaccinarea bovinelor, ovinelor, caprinelor şi porcinelor, şi de supravegerea focarelor şi bolilor. Deşi, aceste acţiuni s-au făcut, nu s-a plătit nici un leu pe toată perioada martie- octombrie 2008 şi e vorba de suma de 650.000 de lei”, spune Florian Monea, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Filiala Vâlcea. Un medic trebuia să primească pentru crotalierea unei bovine 16 lei, pentru o capră sau oaie cu două crotarii, 3,5 lei şi pentru un porc, o oaie şi o capră cu o crotalie, 2,9 lei.

  „Medicii pot obţine aceşti bani doar în instanţă”


   Banii trebuiau să vină de la ANSVSA prin Direcţia Savitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea. „Este adevărat că aceşti oameni nu au primit banii anul trecut pe acţiunile de identificare, dar nu este vina noastră. Noi am solicitat bani la ANSVSA lunar pentru aceste servicii, dar ei nu au venit ca noi să le putem da. În urma demersurilor făcute am înţeles că este vorba de un gol legislativ speculat, în 2009, conform căruia nu pot fi făcute plăţile pe 2008. Medicii pot obţine aceşti bani doar în instanţă”, a declarat Florinel Constantinescu, directorul executiv al DSVSA.     

  „Acţionăm DSVSA în instanţă că doara aşa putem recupera banii”


  Conform conducerii CMV în judeţ sunt 66 de medici şi aproximativ 180 de asistenţi medicali care trebuie să primească banii din 2008. „Situaţia este foarte grea pentru că mulţi medici plătesc chirie pentru spaţiile de la ţară în care îşi desfăşoară activitatea. Din fondurile acestea ei trebuie să asigure şi salariile asistenţilor medicali. Avem localităţi cu efective mari de animale unde un medic are doi asistenţi. Pentru că nu s-au făcut plăţile medicii au început să renunţe la asistenţi şi să îi bage în şomaj”, explică Florian Monea. În urma demersurilor făcute s-a constatat că, medicii nu îşi pot recupera banii decât dacă se judecă cu statul. „Acţionăm DSVSA în instanţă că doara aşa putem recupera banii. Ieri am consultat şi noi un avocat să vedem cât ne costă ca să deschidem acţiunea. Pentru că magistraţii sunt în vacanţă rămâne să înregistrăm acţiunea la începutul lunii septembrie”, susţine Monea. Conducerea CMV a înaintat un memoriu şi la Consiliul Judeţean (CJ) ca să facă demersuri la ANSVSA pentru obţinerea drepturilor salariale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite