Râmnicu Vâlcea: FOTO / Tulnicele din Albac au cântat în patria Cocoşului de Hurez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a tras cortina la una dintre cele mai mari manifestări, unde arta populară şi tradiţiile românilor au încântat peste 3.500 de vizitatori

În zilele de 29 şi 30 aprilie 2011, peste 3.500 de vizitatori, din Vâlcea şi din alte judeţe ale ţarii, au fost prezenţi la Târgul de Izvorul Tămăduirii, organizat de oraşul Horezu, pe locul său tradiţional, în apropierea celei mai cunoscute ctitorii a domnitorului Constantin Brâncoveanu, Mănăstirea Hurezi.
Cea de-a VII-a ediţie a Târgului de Izvorul Tămăduirii - se spune într-un comunicat al Primăriei Horezu - s-a dovedit a fi una de excepţie.
La această manifestare au participat 50 de meşteri populari din judeţele Alba, Maramureş, Prahova, Argeş, Gorj, Dolj, Cluj, Iaşi, Vâlcea şi municipiul Bucureşti. Meşteri populari şi creatori consacraţi din zone cu tradiţie în arta populară au prezentat publicului vizitator minunate obiecte din ceramică, cusături, ţesături, cioplituri şi sculpturi în lemn, broderie, pictură religioasă pe sticlă, dogărie, împletituri textile şi din ramuri de alun.

image

De la mici şi bere la artă autentică

Dacă la ediţiile trecute târgul s-a rezumat la un simplu bâlci, unde oamenii se întâlneau la „un mic, o bere şi să se dea în tiribombă", în acest an, evenimentul a căpătat un nou sens, arta populară şi tradiţiile românilor fiind plasate pe primul loc în programul manifestării.
În aceste zile de sărbătoare, oraşul s-a bucurat de prezenţa Ansamblului folcloric „Albacul“, din comuna Albac, judeţul Alba şi a primarului acestei localităţi, Tiberiu Todea. În cadrul manifestării, edilii din Horezu şi Albac au semnat protocolul de colaborare şi promovare reciprocă în domeniul cultural, turistic şi al schimburilor de experienţă în dezvoltarea celor două zone cu potenţial în arta populară şi a turismului.

image

Hora bucuriei cu domniţe şi flăcăi dansatori

Pe scena festivalului au răsunat tulnicele din Albac, ne-a încântat cobza lui Ion Creţeanu, s-au auzit cântecele de dor şi baladele Ansamblului de fluieraşi din Vaideeni, condus de peste 50 de ani de Vartolomei Todeci, ne-a bucurat autenticitatea cântecelor pastorale interpretate de artişti deja consacraţi, precum Bogdan Cioranu, Marius Ţugulescu şi Ilie Dură, ne-au impresionat versurile şi muzica lui Ilorian Păunoiu, a fost prezent cântecul maramureşan, interpretat de Ionică Moroşanu.
La un asemenea eveniment nu putea lipsi parada portului popular autentic. Plecând din centrul oraşului, ansamblurile folclorice, „Albacul", „Pomul vieţii", din Balş - Olt, „Domniţele", din Costeşti - Vâlcea, „Mioriţa", din Vaideeni - Vâlcea, şi „Brăduleţul", din Horezu - Vâlcea, pe muzica Fanfarei Palatului Copiilor din Rm. Vâlcea, s-au prins în hora bucuriei şi unităţii naţionale, creând un moment unic în istoria oraşului.

image

Arta, mijloc de promovare a turismului

La încheierea festivităţilor, primarul, Constantin Niţu, a spus: „Asemenea evenimente conduc la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti, dezvoltarea unor activităţi conexe în domeniul serviciilor. Mulţumesc tuturor participanţilor: meşteri populari, formaţii artistice, interpreţi, colaboratori, publicului vizitator, care, împreună, au contribuit, la transformarea unui eveniment de foarte mici proporţii într-unul de nivel naţional, pe care-l văd, în viitor, de amploarea Târgului ceramicii populare româneşti, Cocoşul de Hurez." De la manifestare nu au lipsit prefectul judeţului, senatori şi deputaţi de Vâlcea, consilieri judeţeni, primari ai localităţilor din Depresiunea Horezu, consilieri locali şi reprezentanţi ai instituţiilor de nivel judeţean şi local.

image

Târgul este înscris în proiectul „Promovarea produselor şi a evenimentelor turistice specifice din zona depresionară Horezu, pentru dezvoltarea şi consolidarea turismului în Nord-Vestul Judeţului Vâlcea", finanţat din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite