Primarul care vrea pază permanentă şi profesionistă în comună ca să combată tâlhăriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Bujoreni - Vâlcea situată de-a lungul DN7 între Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti Foto Primăria Bujoreni
Comuna Bujoreni - Vâlcea situată de-a lungul DN7 între Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti Foto Primăria Bujoreni

La începutul pandemiei, când mulţi dintre localnici au fost nevoiţi să se întoarcă în ţară, localitatea Bujoreni – Vâlcea s-a trezit peste noapte sufocată de gunoaie şi de o infracţionalitate în creştere: tâlhării, jafuri, bătăi.

În pofida numărului mare de amenzi, rămase neplătite pe motiv că făptaşii nu au venituri, primarul Gheorghe Gângu (PNL, fost PSD, la al doilea mandat) din Bujoreni şi-a convins consilierii locali să fie de acord cu introducerea pazei comunale permanente, atât în intravilan, cât şi în extravilan, cu efective profesioniste, plătite din bugetul local, dar şi cu monitorizarea video a localităţii. 

Primele sisteme au fost amplasate în urmă cu doi ani. Până la finalul săptămânii viitoare, comuna va avea funcţionale 65 de camere de supraveghere. „Va exista un post de pază permanent, cu patru agenţi de securitate instruiţi, antrenaţi şi dotaţi cu celulare, bastoane, sprayuri lacrimogene, staţii de emisie - recepţie, fluier, lanterne, trusă de prim -  ajutor şi extinctoare şi tablete, ca să poată să vadă permanent ce înregistrează camerele de luat vederi”, a menţionat primarul Gheorghe Gângu, optimist că până în toamnă, noul sistem va fi funcţional.

„Aşteaptă ca statul să facă totul pentru ei”

Localitatea dintre Râmnicu Vâlcea şi staţiunea Călimăneşti, aflată de-a lungul arterei rutiere DN 7 / E 81, cu o populaţie de peste 5.000 de suflete, are o comunitate importantă de etnie romă. Autorităţile recunosc că nu cunosc cifra exactă, pentru că membrii acesteia refuză să se declare: „Este foarte greu de stabilit numărul exact al comunităţii rome, din cauza disensiunilor existente între rudari şi ţigani. ”, a mai explicat primarul. 

Autorităţile spun că de ani de zile membrii acestei comunităţi provoacă probleme şi că lucrurile s-au liniştit doar cât au fost plecaţi în străinătate. La începutul stării de alertă, romii din Bujoreni îi cereau primarului să le dea mălai, săpun, făină şi dezinfectanţi: „Se aşteaptă ca statul să facă totul pentru ei, aşa au fost obişnuiţi, să primească ajutoare sociale şi să nu facă nimic, în timp ce stau cu băutura în mână...”, mărturisea pentru „Adevărul”, Gheorghe Gângu. 

Gheorghe Gângu - primarul comunei Bujoreni - Vâlcea Foto Primăria Bujoreni

Gheorghe Gângu - primarul comunei Bujoreni - Vâlcea Foto Primăria Bujoreni

Încă de atunci se lăudau că nu au frică de oamenii legii, pentru că în ţările în care au mers n-au ştiut să asculte decât atunci când „li s-a pus pistolul la tâmple”. 

Ei sunt suspectaţi şi că au furat, în toamna anului trecut, elementele de siguranţă de pe drumul „Athosului românesc”, din comuna învecinată, punând în pericol circulaţia publică. Un drum pentru a cărui modernizare s-au cheltuit 10 milioane de euro, care duce spre singurul lăcaş de cult din România unde accesul femeilor nu este permis de mai bine de un secol şi jumătate: Mănăstirea Frăsinei

Serviciul de patrulare cu agenţi de pază, funcţional din toamnă

Legat de noul serviciu de patrulare permanentă acesta va deveni funcţional după ce vor fi demarate procedurile de achiziţii, la expirarea perioadei de legalitate a hotărârii de Consiliu Local, când va fi scoasă la licitaţie achiziţionarea propriu-zisă a serviciilor unei firme de pază şi protecţie autorizată de Ministerul Afacerilor de Interne. Planul de acţiune în localitate se va face doar cu aprobarea Poliţiei. „Sper ca până la sfârşitul lunii august să fie gata toate aceste lucruri”, a mai menţionat primarul Gheorghe Gângu.

Localitatea a decis ca într-o primă fază să fie contractaţi doar patru agenţi, pentru că se va lucra în trei schimburi, şi fiecare echipaj va fi format dintr-un agent şi un angajat al Primăriei. Din cele şapte sate componente vor fi patrulate doar zonele cu probleme de infracţionalitate. „Nu sunt încă funcţionale toate cele 65 de camere de supraveghere video, pentru că o mică parte din acestea nu au fost încă racordate la sistemul de energie. De doi ani încoace, extindem acest sistem, cu noi camere şi puncte Wi-Fi, având propria reţea de internet”, a mai menţionat prim-gospodarul din Bujoreni.

După ce toate camerele vor fi funcţionale se va face o nouă analiză de risc pentru a se vedea unde şi dacă mai există puncte vulnerabile.

Imagine aeriană asupra comunei Bujoreni - Vâlcea situată de-a lungul DN7 între Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti Foto Primăria Bujoreni

Imagine aeriană asupra comunei Bujoreni - Vâlcea Foto Primăria Bujoreni

Autorităţile locale au în poriect amenajarea unui centru de permanenţă pentru sistemul de monitorizare video: „Ne dorim să încheiem un protocol cu Jandarmeria. Am avut deja discuţii cu comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, col. Grigorie Ciauşescu, pentru a agrea un model de protocol, pentru că vor introduce şi dânşii în planul de patrulare zone din comuna noastră. Şi astfel, prin serviciul propriu de patrulare, noi vom fi în completarea dumnealor. Iar la solicitarea noastră dânşii vor putea interveni atunci când va fi nevoie, cu echipele mobile.”

Camerele video utile în cazul celor certaţi cu legea

Primele semne de scădere ale infracţionalităţii în comună au început să se vadă odată cu montarea camerelor de supraveghere video. „Suntem mai binişor, de genul că frica păzeşte via. Dar încercăm să îmbunătăţim acest lucru, pentru că avem o comunitate etnică foarte mare cu probleme pe care le ştim cu toţii. Apoi, multe sesizări veneau şi vin în continuare pe partea de poluare a mediului, prin aruncarea de gunoaie la întâmplare. Pentru că ne aflăm în zona limitrofă unui municipiu unde se construieşte, iar fiecare caută să arunce resturile pe unde apucă”, a mai explicat primarul Gheorghe Gângu.

Romii din Bujoreni - Vâlcea şi acţiunea de ecologizare a localităţii Foto Primăria Bujoreni

Romii din Bujoreni - Vâlcea şi acţiunea de ecologizare a localităţii Foto Primăria Bujoreni

Potrivit sursei citate, după implementarea sistemului de monitorizare video, cei care obişnuiau să comită astfel de fapte au fost nevoiţi să-şi regândească planul de acţiune. Zeci de tone de gunoaie se aruncau în urmă cu doar doi ani în zonele mai retrase din Bujoreni, prin hududoaie şi chiar pe malul râului Olt. „Se mai aruncă şi acum, dar nu ca înainte. Situaţia s-a mai îmbunătăţit. Din păcate, educaţia de acest gen nu o poţi face decât printr-un sistem de sancţionare. Poate, dacă vor fi din ce în ce mai supravegheaţi şi mai multe persoane prinse, fenomenul va scădea”, şi-a exprimat speranţa edilul.

Urmează ca în întreaga localitate să fie semnalat faptul că este supravegheată video şi cu serviciu de patrulare permanent. 

Până la ora publicării acestui material, Politia Vâlcea nu a pus la dispoziţia „Adevărul” o situaţie clară a infracţionalităţii din zonă.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Butoiul cu pulbere dintr-o comunitate de romi întorşi din străinătate: „Să ne dea primarul mălai, săpun, făină...“

FOTO Primăria care merge în instanţă cu portbagajul maşinii plin cu dosare de amenzi neplătite. 3 milioane lei în schimbul muncii în folosul comunităţii

Hoţii au sustras elementele de siguranţă rutieră de pe drumul „Athosului românesc”. Măsurile autorităţilor VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite