Panică la o hidrocentrală de pe Valea Oltului. Un tablou electric a luat foc VIDEO

0
Publicat:

Pompierii militari au fost solicitați să intervină joi dimineața, 15 septembrie, pentru stingerea unui incendiu produs în interiorul stației de electrice a Hidrocentralei Turnu din Călimănești. Nu există victime.

Incidentul a fost anunțat în jurul orei 10:57, iar un sfert de oră mai târziu erau la fața locului pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea.

Potrivit informațiilor transmise de către reprezentanții ISU Vâlcea este vorba despre o stație de 10,5 kv aferentă unui generator din cadrul unea dintre hidrocentralele din Călimănești - Vâlcea, de pe Valea Oltului. Aceștia au ținut să precizeze și că avaria pricinuită de incendiu nu afectează capacitatea de alimentare cu energie electrică în sistemului național. Incendiul a izbucnit la un tablou electric.

Stingătoarele cu pulbere în loc de apă

Pentru stingerea incendiului de la hidrocentrala din Călimănești Vâlcea au intervenit trei echipaje ale ISU, un echipaj al Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență (SVSU) Călimănești și personalul de la locul de muncă. S-au deplasat la fața locului și ambulanțe de la SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță.

Pentru că nu s-a putut acționa în interior cu apă, fiind vorba despre o stație electrică, pentru stingerea incendiului s-au folosit doar stingătoarele de pulbere ale unității. Doar că intervenția a provocat un fum gros în incintă, după cum se poate observa și din imaginile atașate în galeria foto și din video.

Din acest motiv au fost necesare pentru intervenția la Hidrocentrala Turnu mai multe echipamente atât pentru eliminarea fumului, cât și pentru a se acționa în astfel de condiții de siguranță în interior.

Fum dens de la materialele plastice din interior

„La fața locului se deplasează la intervenție un ventilator de mare capacitate, 10 aparate de respirat, 15 butelii de rezervă, două stingătoare cu pulbere de 50 kg, cu un echipaj specializat AMOP. Din fericire, până în acest moment nu au fost identificate victime”, a menționat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea Octavian Fulger.

Comandantul ISU Vâlcea, col. Dan Pascaru, prezent la fața locului pentru a se asigura că lucrurile nu scapă de sub control a recunoscut că intervenția a fost destul de dificilă: „Accesul în interior s-a făcut foarte greu, pentru că era o cantitate foarte mare de fum de la plasticele din interior, care degajă mult fum. La ora 12:20 incendiul a fost localizat la ora 12:50 incendiul a fost lichidat”.

Cauza probabilă: arc electric

Sursa citată a mai menționat și că la intervenție au mai participat și polițiști și jandarmi pentru paza perimetrului și facilitarea accesului echipajelor de intervenție în obiectiv.

Cauză probabilă (de producere a incendiului - n.red.) este un arc electric. Foarte multe materiale, mase plastice aflate în zonă... La ora actuală se află în monitorizare. Va rămâne personal din cadrul ISU cât și de la locul de muncă pentru a monitoriza zona respectivă. În urma arderii toate utilajele stației s-au încălzit foarte tare. Este o temperatură foarte mare și pentru a preveni o nouă reizbucnire de incendiu vor rămâne sub monitorizare până situația va fi sub control”, a mai menționat șeful ISU Vâlcea.  

Centrala electrică de la Turnu face parte din sistemul de hidrocentrale de pe Olt, fiind una dintre cele 13 astfel de amenajări din județul Vâlcea, de pe acest râu. Este amplasată în amonte de stațiunea Căciulata, care aparține administrativ de orașul Călimănești, chiar la intrare în Defileul Oltului. Înălțimea barajului este de 44 metri, iar lacul de acumulare format în spatele barajului are un volum de 13 milioane mc. Hidrocentrala, construită în 1982, poate produce de 70 MW de energie electrică pentru sistemul național.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite