Oraşul din România unde facturile la încălzire s-ar putea reduce. Apa geotermală, resursă pentru agentul termic
0Administraţia publică locală din Râmnicu Vâlcea are în vedere un proiect prin care apa geotermală să poată fi adusă ca agent termic în municipiu, printr-o conductă specială supraterană, de la 20 de kilometri depărtare.
Autorităţile din Râmnicu Vâlcea au început deja primele discuţii cu o firmă cu licenţă în exploatarea acestei resurse în România, pentru realizarea unui sistem de transport pe Valea Oltului, din staţiunea Călimăneşti. Aici, apa geotermală, extrasă de la aproximativ 3000 m adâncime, este utilizată în scopuri energetice şi de către clienţi pentru încălzire şi apă caldă pentru consum menajer şi utilizată direct în balneoterapia şi în bazine cu apă termală de agrement.
Proiectul ar putea reduce costurile cu încălzirea locuinţelor, şcolilor, instituţiilor publice şi economice din Râmnicu Vâlcea.
Proiect fezabil în următorii doi ani
„Am discutat cu firma care deţine pachetul majoritar al acţiunilor sondelor de la Călimăneşti. Au spus că în 2023 - 2024 s-ar putea implementa acest proiect şi la Râmnicu Vâlcea. Fiind vorba despre energie verde pot fi accesate uşor fonduri europene. Trebuie adusă doar conducta de la Călimăneşti la Râmnicu Vâlcea. S-au arătat dispuşi să investească şi ei între 25 şi 30 de milioane de euro, bănuiesc că pentru transport şi pentru conductă”, a declarat, pentru „Adevărul”, primarul Mircia Gutău.
Punct termic pentru apa geotermală transformată în agent termic Foto Daciana Stoica
Conform aceleiaşi surse, costurile de încălzire ar fi în acest fel reduse cu 50 lei/gigacalorie. „Acum, după ce s-a mărit, gigacaloria a ajuns la peste 360 de lei cu tot cu TVA, faţă de undeva până în 300 de lei/gigacalorie cât ar fi dacă am beneficia de această resursă. E drept că de la teorie la practică este diferenţă mare. Avem însă o promisiune fermă, dar până la implementare mai durează. Cred că au tot interesul să aducă apa geotermală în Râmnicu Vâlcea, pentru că o extrag la 92 de grade şi au un surplus. Au tot interesul să aibă branşaţi cât mai mulţi clienţi. Ar fi un avantaj extraordinar pentru ambele părţi”, a mai menţionat edilul.
În acest moment, o familie din Râmnicu Vâlcea faţă de o familie din Călimăneşti plăteşte cam cu 100 de lei în plus la factura pentru încălzirea locuinţei.
Investitorul ar urma să monteze pe banii lui încă o sondă
Surplusul de energie termică ar urma să fie preluat de Râmnicu Vâlcea, până când se va monta încă o sondă de extracţie: „Ar trebui să mai facă o sondă la Călimăneşti care să suplimenteze cantitatea deja extrasă. Există foarte multe fonduri europene disponibile pentru energie verde, iar forajul în sine nu costă atât de mult, undeva la 1,5 milioane...”
Marele avantaj ar fi că administraţia publică locală nu ar fi nevoită să contribuie cu nimic financiar: „Noi oricum luam energia termică de la CET Govora. Dar ei fiind în insolvenţă, iar instalaţiile care se fac pe cogenerare produc căldură dar la un preţ foarte ridicat, acesta ar fi un proiect extraordinar de bun pentru Râmnic”, mai spune Mircia Gutău.
Parc acvatic din Călimăneşti - Căciulata cu apă termală Foto CNIPT Vâlcea
Mai rămâne să fie eliberată o autorizaţie pentru realizarea unei conducte paralele cu cea existentă pentru apa potabilă adusă din zona montană - o instalaţie suedeză care permite o pierdere de temperatură de aproximativ 10 grade pe distanţa dintre cele două oraşe. Apa geotermală ar ajunge în Râmnicu Vâlcea mai fierbinte însă chiar şi decât agentul termic produs de CET Govora, care are maximum 70 de grade.
Trei sonde de extracţie în Călimăneşti pentru turişti şi localnici
Staţiunea balneară Călimăneşti beneficiază de apa geotermală ca agent termic din 2002. Din vara anului trecut, serviciul public de alimentare centralizată cu energie termică a fost încredinţat unei direcţii aflată în subordinea Consiliului Local, după ce s-a renunţat la serviciile CET Govora. Apele geotermale sunt extrase prin trei sonde operate de către SC Geotherm Distribution SA, care le-a preluat de la Foradex.