Omul de afaceri Ştefan Vuza: „Sunt hotărât 100 % să cumpăr combinatul Oltchim”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul grupului de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), din care face parte şi societatea Chimcomplex Borzeşti, s-a întâlnit astăzi cu autorităţile vâlcene şi liderii sindicali pentru a-şi prezenta intenţia de a cumpăra combinatul Oltchim. Ştefan Vuza a declarat că s-ar retrage din competiţie doar dacă printre ofertanţi s-ar numără şi ruşii de la Gazprom.

Ştefan Vuza şi 32 de specialişti din SCR sunt prezenţi de câteva zile în combinatul din Râmnicu Vâlcea pentru a evalua situaţia financiară a colosului industrial. 

Omul de afaceri spune că a găsit până acum lucruri bune în Oltchim, dar a identificat şi erori care au dus la prăbuşirea combinatului din Vâlcea. 

Potrivit acestuia, pentru început, ar fi nevoie de un capital de lucru de 45 milioane euro pentru repornirea Oltchim. Vuza afirmă că are intenţii serioase în ceea ce priveşte combinatul Oltchim şi că doreşte să repornească toate instalaţiile Oltchim, inclusiv Divizia Petrochimică de la Bradu.

“ Sunt hotărât 100 % să cumpăr Oltchim. Nu cred că anul acesta va mai fi circul de la licitaţia de anul trecut. De această dată, se porneşte de la o sumă reală, peste 100 milioane de euro. Noi, Chimcomplex, suntem identici cu Oltchim şi avem toate sursele să ţinem Oltchim în viaţă. Spre deosebire de alt investitor străin, nu vreau să dau nume, vrem să folosim toate instalaţiile combinatului din Vâlcea. Există un capital de lucru de 50 milioane euro pentru divizia chimică, plus 15 milioane euro pentru divizia tehnică, iar apoi vorbim de alţi bani pentru SPV ”, declară Ştefan Vuza. 

Chimcomplex Borzeşti concurează cu PCC

Afaceristul care controlează SCR crede că va duce o luptă pentru cumpărarea Oltchim doar cu investitorul polonez PCC-SE. 

“Lupta noastră e cu PCC. Există două ligi, iar noi şi PCC suntem jucători în cea de-a doua ligă. Investitori puternici precum Gazprom, cu care noi nu putem concura, sunt în prima ligă. Noi ne retragem dacă vin cei de la Gazprom, dar nu cred totuşi că vin la Oltchim, pentru că societatea are destule probleme. Dacă Gazprom vroia să vină, venea de acum un an. În cazul în care decidentul va hotărî că oferta noastră e bună, noi vom face fuzionarea celor două combinate”, mai spune Ştefan Vuza.

Recent, Ştefan Vuza i-a propus ministrului Economiei, Varujan Vosganian, înfiinţarea Companiei Naţionale de Chimie din care să facă parte Oltchim şi Chimcomplex Borzeşti.

Sindicatele vor un investitor român

Liderii sindicali din Oltchim şi-ar dori ca Oltchim să fie cumpărat de un investitor român. 

“Până acum au venit toţi să viziteze, sper că va şi cumpăra unul dintre ei combinatul că, dacă nu, se alege praful. S-ar putea ca domnul Vuza să facă o ofertă şi sincer, eu sunt mai mulţumit dacă ar cumpăra un român şi nu un străin. Aţi văzut cum procedează străinii: cumpără şi după câţiva ani se alege praful”, crede Ionel Vîncea, vicepreşedinte Cartel Alfa, filiala Vâlcea.

În plus, faptul că Ştefan Vuza e interesat să repornească toate secţiile combinatului le-a dat speranţa sindicaliştilor că la Oltchim s-ar putea face angajări.

“Eu îmi exprim speranţa că, dacă dânşii doresc să preia Oltchimul, faţă de 2200 de angajaţi cât mai are în acest moment combinatul, numărul de salariaţi va creşte la 3 500 de persoane”, afirmă Mihai Diculoiu,liderul Sindicatului Liber Oltchim.  

   

Peste 930 de salariaţi ai Oltchim au fost concediaţi în luna iunie. Potrivit sindicaliştilor, combinatul funcţionează în acest moment la 10 % din capacitate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite