Județul cu cel mai mare procentaj al mediilor de 10 la Evaluarea Națională, înaintea contestațiilor

0
Publicat:

Vâlcea se clasează pe primul loc la nivel național cu cel mai mare procent de medii maxime la Evaluare Națională 2023, chiar dacă nu a obținut și cel mai mare număr de medii de 10.

Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2023 Sursă edupedu ro jpg
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2023 Sursă edupedu ro jpg

Salt spectaculos pentru elevii merituoși de gimnaziu din Vâlcea la Evaluarea Națională 2023, unde numărul celor care au obținut media maximă a crescut de aproximativ cinci ori față de anul trecut.

Vâlcea se mândrește cu 19 medii de 10. Deasupra ei s-a clasat București, cu 94 de medii de 10, Iași cu 28, Cluj cu 24 și Dolj 23. 

Potrivit unei statistici a Ministerului Educației postată pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro, rezultatele obținute, înaintea soluționării contestațiilor, de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut examenul de Capacitate 2023, clasează Vâlcea pe primul loc în țară ca procent al elevilor de 10 - 0,8% (numărul elevilor cu medii de 10 raportat la numărul de candidați). La nivel național, în privința mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2023, media este de 0.3%.

Marea surpriză vine din mediul rural, pe lângă școlile cu tradiție în performanță

Cele 19 medii au fost obținute de elevii unor școli cu tradiție în acest sens, precum Școala Take Ionescu (patru medii), Școala Anton Pann (patru medii) și Colegiul Național de Informatică Matei Basarab (trei medii) din Râmnicu Vâlcea. Dar marea surpriză vine din mediul rural, de la Roșiile - Vâlcea, care a înregistrat o premieră în acest sens.

În clasament se mai poziționează și Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Drăgășani (trei medii), Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Râmnicu Vâlcea (două medii), Liceul Constantin Brâncoveanu” Horezu și Școala Gimnazială „Șerban Vodă Cantacuzino” Călimănești (câte una).

În 2022, doar patru elevi din Vâlcea au obținut media 10 (trei înainte de contestații).

Locul 10 pe țară, la promovabilitate

În schimb, procentul de promovabilitate al elevilor care au obținut medii egale sau mai mari cu cinci clasează același județ pe locul 10 la nivel național: 77,63% (1.950 de elevi) - sub nivelul celui de anul trecut (peste 85%), dar comparabil cu cel din 2021. 

Cele mai multe note de 10 în Vâlcea au fost la Matematică - 68, din cei 1885 de candidați care au luat note mai mari de cinci, iar la Limba și literatura română - 59 dintre cei 2043 de candidați.

La nivel național, aproximativ 430 de elevi au obținut, înainte de contestații, media 10 la Evaluarea Națională 2023, potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației. Rezultatele practic s-au dublat față de cele de anul trecut, la nivel național. Caraș-Severin, Covasna, Giurgiu, Harghita și Tulcea sunt județele în care nu s-a obținut nici o medie de 10.

Rezultatele finale vor fi anunțate marți, 4 iulie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite