FOTO Zilele Europene ale Patrimoniului, sărbătorite la Muzeul Satului Vâlcean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni a găzduit sâmbătă o serie de manifestări dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP) 2015. Laitmotivul celei de-a 23-a ediţii a evenimentului a fost patrimonial tehnic şi industrial al României.

 ZEP se sărbătoresc în prima lună de toamnă în toate ţările membre ale Uniunii Europene, România alegând să marcheze evenimentul în data de 19 septembrie. Astfel, o dată pe an, se încearcă să se aducă în atenţia publicului larg o serie de probleme privind patrimoniul mobil şi imobil, toţi cei interesaţi putând afla informaţii despre monumente istorice şi situri arheologige mai puţin cunoscute, informaţii care de obicei nu sunt la îndemâna cetăţenilor. 

În acest an, în judeţul Vâlcea, ZEP au fost sărbătorite la Muzeului Satului de la Bujoreni, printr-o serie de manifestări organizate  de către reprezentanţii Direcţiei Judeţeană pentru Cultură Vâlcea şi Muzeului Judeţean ”Aurelian Sacerdoţeanu”. 

Cu această ocazie a fost lansată broşura “Patrimoniul tehnic tradiţional vâlcean”, în care sunt prezentate mai multe obiective de patrimoniu, de la moara de apă şi joagărul din comuna Costeşti până la daracul din Vaideeni si presa manuală de struguri din Mitrofani, instalaţia care datează din secolul al XIX-lea. 

De asemenea, cei care au trecut sâmbătă pragul muzeului de la Bujoreni au putut afla detalii despre tehnica tradiţională folosită pentru restaurarea monumentelor istorice chiar de la un specialist în domeniu-Sorin Pârvulescu- unul dintre puţinii restauratori vâlceni recunoscuţi peste hotare. 

Nu în ultimul rând, participanţii la ZEP 2015 au putut admira şi o expoziţie de zăvelci, majoritatea pieselor prezentate la Muzeul Satului fiind purtate pe uliţele satului vâlcean şi argeşean în urmă cu mai bine de un secol. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite