FOTO VIDEO Care este considerată cea mai periculoasă excursie din lume şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai periculoasă drumeţie din lume - „Traseul de scânduri din cer”, de pe muntele sacru Huashan - China; Foto: nomadasaurus.com
Cea mai periculoasă drumeţie din lume - „Traseul de scânduri din cer”, de pe muntele sacru Huashan - China; Foto: nomadasaurus.com

Excursia pe Muntele Huashandin China este cunoscută drept "cea mai periculoasă drumeţie din lume" sau "plimbare pe scânduri".

GALERIE FOTO

Fotografii cu oameni care păŞesc pe o punte de scânduri înguste din lemn, înşurubată pe o stâncă, la peste 2000 de metri în aer, dau fiori oricui le priveşte. Imaginaţi-vă însă cum este să păşiţi în realitate pe acest traseu de pe Muntele Huashan, considerat de către specialişti drept „cea mai periculoasă drumeţie din lume”. Este vorba bineînţeles despre un traseu pentru publicul larg, nu doar pentru profesionişti.

Muntele Huashan, de 2154 de metri altitudine, este considerat unul dintre cei cinci munţi sacri ai Chinei, numit de către localnici drept „cel mai abrupt (prăpăstios) munte de sub cer”.

Împodobit cu temple taoiste, acest munte face parte din folclorul chinezesc de mii de ani. Cinci vârfuri alcătuiesc muntele zimţat, fiecare dintre ele având ceinării şi altare.

Cărări imposibile au fost sculptate peste tot, de-a lungul stâncilor, iar acest loc a aprins imaginaţia aventurierilor de pretutindeni.

Adevărata cale spre munte - 12 kilometri de ascensiune pe 1800 de metri

Există mai multe locuri prin care poate începe ascensiunea pe înspăimântătorul munte, unul dintre ele fiind Poarta de Vest. Există chiar şi telecabine care duc în fiecare zi sute de oameni pe culmile muntelui. 

O veche legendă chineză afirmă că există o singură cale adevărată pentru a ajunge pe Muntele Huashan - o trecătoare în ascensiune, pe o distanţă de 12 km, care urcă 1800 de metri, despre care se spune că a fost nevoie de 3000 de ani pentru a fi construită. Un traseu pe care se aventurează puţini oameni, pentru că majoritatea excursioniştilor preferă calea uşoară - telecabina. 

Iar acest traseu urmează cursul râului, presărat cu mici temple şi altare, care se închină muntelui de deasupra lor. În curând se începe ascensiunea propriu - zisă, tot mai sus şi mai sus, pe scări extrem de abrupte, sculptate în piatră. Nici nu pui bine piciorul pe munte că pericolul devine tot mai mare cu fiecare pas. 

Scări verticale săpate în munte, duc spre peisaje de basm

Dar după ore de urcat, pe jos, eşti răsplătit cu peisaje de basm. Abia apoi se ajunge la capătul telecabinei, iar forfota împresoară muntele, ca şi cum cineva ar fi dat drumul la „robinetul cu oameni”, un şuvoi însetat să imortalizeze cât mai mult de pe celebrul munte şi să urce cât mai aproape de cer.  

Cei mai curajoşi dintre ei aleg să escaladeze muntele pe o scară abruptă de pe o creastă care seamănă cu muchia unui cuţit. Cutezătorii care au urmat acest traseu povestesc că fiecare pas necesită efort şi vigilenţă, riscul fiind uriaş. Dar pe măsură ce câştigi altitudine, eşti răsplătit pentru efort cu panorame din ce în ce mai uimitoare. În orice direcţie ai privi, vezi vârfuri montane impresionante, acoperite cu arbori agăţaţi de stânci.

Există mai multe trasee montane, fiecare se îndreaptă către temple şi vârfuri diferite. Scări verticale săpate în stânci permit accesul în zone mai înalte, unde se poate ajunge doar cu ajutorul unor bare de oţel cu lanţuri de susţinere şi deschideri micuţe în stâncă pentru a-ţi sprijini picioarele. Dar astfel de ascensiuni nu sunt recomandate tuturor, ci doar iniţiaţilor, pentru că nu există aici nimic care să te oprească din cădere.

„Poteca de scânduri din cer”

Un semn indică „Poteca de scânduri din cer”. Este vorba despre o cărare şerpuitoare, de-a lungul unei stânci, formată din scânduri extrem de înguste. Sub acest traseu este doar hăul. Aici doar cei mai cutezători dintre oameni se aventurează. Cu toate acestea, zi de zi se fac cozi pentru ceea ce Muntele Huashan oferă - şi anume - cel mai periculos traseu din lume.  

Un traseu care costă cinci dolari. În schimb primeşti nişte hamuri de siguranţă, cu care eşti ancorat deasupra prăpastiei. Acolo sus ecourile sunt incredibile, spun cei care au ajuns pe acest traseu. Un cablu de oţel pare singura salvare de-a lungul planşeului de scânduri. Se coboară pe un set de bare din oţel armat, înşurubate în stâncă.

Traseul este unul unic şi senzaţional, pe scânduri şi cabluri, sub ameninţarea neîncetată a morţii. Totul devine şi mai înspăimântor când realizezi că pe aceeaşi scândură sunt mai mulţi oameni. Altfel, probabil, pentru cei care nu au frică de înălţimi, totul ar fi mai simplu. Frica vine în momentul în care realizezi că eşti obligat să ai încredere doar în vechea tehnică chineză. 

Deşi periculoasa potecă nu are decât 50 de metri, odată ajuns la capăt, pe o mică platformă de deasupra, nu poţi decât să te bucuri de panorama unică de care au parte puţinii oameni care au curajul să ajungă până acolo. Pentru a reveni însă pe traseu, eşti nevoit să mergi din nou pe scândurile înspăimântătoare. Şi mia puţini sunt cei care au curajul să să încline peste margine şi să privească în abisul de dedesubt. 

Potrivit unor zvonuri, în jur de 100 de oameni îşi găsesc sfârşitul anual pe acest munte, fapt ce te face să te întrebi câte cadavre ar fi pe fundul prăpastiei. 

„Pavilion Şahului” locul apărut de nicăieri deasupra abisului

Călătoria pe Muntele Huashan nu ar fi completă fără o oprire la Pavilionul Şahului sau pavilionul din scânduri pe podul plutitor - o pagodă singuratică aflată într-o stare precară, care pare să apară de nicăieri pe traseul spre vârful estic. Singura modalitate de a ajunge la acesta este o ascensiune periculoasă pe o stâncă unde nu ai la îndemână decât nişte bare metalice şi găurile sculptate în stâncă pentru a escalada. Şi în acest caz se închiriază hamuri. 

Dar, spre deosebire de „Trecătoarea din scânduri”, excursia la Pavilionul de şah nu poate fi făcută decât de un număr limitat de oameni, care se pot afla în acelaşi timp în construcţie. Pentru că nu este nici suficient de largă, nici suficient de mare pentru ca un întreg potop de aventurieri să traverseze partea laterală a stâncii.

Deşi înălţimile sunt diferite faţă de cele de la „Poteca de scânduri din cer”, traseul necesită tehnici mai avansate de alpinism, după cum au povestit cei care s-au aventurat în zonă. Dar la Pavilionul de Şah te întâmpină o altă panoramă uimitoare a munţilor şi văilor din jur. 

Sfaturi pentru cei care doresc să se aventureze în cea mai periculoasă drumeţie din lume

Un lucru este cert - o zi este insuficientă pentru a te bucura de toate priveliştile oferite de Muntele Huashan. 

Muntele sacru este situat în oraşul Huayin, la numai 120 km de popularul oraş Xian. Există o serie de opţiuni de cazare în zonă, unele chiar pe munte. Se poate ajunge de la Xian la Huashan cu un tren de mare viteză. Din Huashan Nord există microbuze verzi, care vă duc gratuit la munte. 

Poarta de Vest este considerată de către turişti mai pitorească decât Poarta de Est. Ultimul autobuz pleacă înapoi spre Xian la ora 19:00. Taxiurile sunt destul de scumpe. Pentru cazări se pot face rezervări pe Agoda.com. 

Muntele Huashan face parte din Parcul Naţional Huashan şi, ca atare, există o taxă de intrare, mai ieftină decât cea din Parcul Naţional Zhangjiajie.

Studenţii beneficiază de 50% reducere. Printre sfaturile pe care le-am găsit de la cei care au urcat pe munte se numără şi acela de a lua cu voi cât mai multă apă, pentru că este extrem de costisitoare pe munte. Nu uitaţi nici de gustări. Iar dacă vreţi să faceţi o excursie doar de o zi, plecaţi la drum cât mai devreme. 

O altă recomandare priveşte încălţămintea care trebuie să fie neapărat de căţărare. Există şi posibilitatea de a face plimbări nocturne, pentru a apuca răsăritul soarelui pe munte, în acest caz sunteţi sfătuiţi să vă dotaţi cu o torţă, o lanternă de bună calitate. Nu uitaţi nici de hainele pentru ploaie, fiindcă vremea se poate schimba rapid pe munte.

Pe YouTube, găsiţi o mulţime de postări despre Muntele Hua Shan, inclusiv una în română. Am ales însă două dintre cele mai vizionate clipuri pentru a demonstra de ce este considerată drumeţia pe acest masiv drept cea mai periculoasă din lume.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite