FOTO România, recomandată turiştilor de o importantă publicaţie spaniolă: „O călătorie istorică şi accesibilă, cu un farmec gotic, seducător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti prin ochii jurnaliştilor spanioli Foto expansion com
Bucureşti prin ochii jurnaliştilor spanioli Foto expansion com

La rubrica de LifeStyIe a publicaţiei spaniole «Expansion», care apare la Madrid, a apărut un articol intitulat: „România, o călătorie istorică şi accesibilă” în care sunt oferite o serie de ponturi celor care vor să călătorească pe meleagurile noastre.

GALERIE FOTO

Spaniolii de la «Expansion» au publicat luna trecută un material în care se vorbeşte în termeni laudativi despre Bucureşti, Braşov, Cluj, Sighişoara, Sinaia, despre locuri şi arhitectură, despre divertisment şi viaţă de noapte, despre muzică şi istorie, dar în acelaşi timp iubitorii de călătorii cărora le sunt destinate în principal informaţiile sunt sfătuiţi ca înainte să vină în ţară noastră să-şi facă o asigurare medicală, pe lângă cardul de sănătate, pentru că serviciile noastre medicale sunt „deficitare” şi să ţină cont şi de faptul că în România „nu toată lumea vorbeşte engleză”.

„Patrimoniul său arhitectural, natural şi cultural garantează o decolare turistică care nu poate trece neobservată de către profesioniştii din domeniul călătoriilor, oferind în acelaşi timp cele mai accesibile preţuri pentru o vizită într-una din ţările UE. Dacă adăugăm la această infrastructură turistică din ce în ce mai bună a ţării şi oferta ei economică largă, atât culturală, cât şi de agrement, avem deja totul pentru a include această destinaţie în următoarele destinaţii de călătorii internaţionale”, sună într-o traducere aproximativă invitaţia de a vizita România.

Bucureştiul - „Micul Paris”, cu Palatul Parlamentului, Centrul Vechi şi Vlad Ţepeş

Iar când vine vorba despre detaliile esenţiale, primul care este pomenit e Bucureştiul „cunoscut la începutul secolului XX ca Micul Paris sau Parisul Estului”, datorită arhitecturii sale aristocratice, dar şi a mediului cultural cosmopolit oferit.

Iar când se vorbeşte despre Capitala României nu poate fi trecut cu vederea unul dintre cele mai importante obiective turistice - Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, despre care spaniolii menţionează că este situat pe Dealul Spirii, în centrul Bucureştiului, dar şi că reprezintă cea mai mare clădirea administrativă civilă din lume şi cea de-a doua clădire ca mărime, după Pentagon. 

image

Cititorii sunt invitaţi apoi să facă o plimbare prin „decadentul dar fermecătorul Centru Vechi” al Bucureştiului care duce cu gândul la rămăşiţele Curţii Vechi, prima reşedinţă a capitalei „pentru însuşi Contele Dracula - Vlad Ţepeş”. De altfel, domnitorul este pomenit de mai multe ori ca punct de atracţie în România.

Chiar şi când vine vorba despre locul unde este expus un portret al acestuia la Muzeul Naţional de Istorie, jurnaliştii amintind şi că Vlad Ţepeş este considerat un erou naţional pentru că a reuşit să-i expulzeze pe turci, şi mai pomenesc despre un document din secolul al XV-lea cu semnătura sa care poate fi văzut tot la muzeu.

Ateneul Român: arhitectura superbă, concertele şi frescele lui Petrescu

După ce suntem purtaţi prin istorie, vine rândul muzicii, fiindcă: „Foarte aproape de Piaţa Revoluţiei este Ateneul Român, un obiectiv de referinţă pentru concertele de muzică clasică. Pe lângă arhitectura superbă, este esenţial să menţionăm istoria sa”, care porneşte de la crearea Societăţii Culturale Ateneul Român ca centru de artă, cultură şi ştiinţă românească, la iniţiativa mai multor intelectuali în 1865. Spaniolii amintesc inclusiv despre faptul că superbul edificiu a fost construit cu ajutorul contribuţiei cetăţenilor: „Daţi un leu pentru Ateneu”. Iar turiştii sunt apoi sfătuiţi, pentru a absorbi esenţa acestei clădiri, să participe la unul dintre concertele simfonice sau de cameră ale Filarmonicii „George Enescu”, amintind că merită să meargă să vadă impresionantul edificiu chiar şi numai pentru a contempla frescele lui Costin Petrescu, de peste 70 de metri, care decorează sala de concerte.

Ateneul Roman

Nu sunt uitate nici viaţa de noapte, petrecerile şi paradele care reprezintă o altă caracteristică a centrului Bucureştiului. „Prin urmare, cel mai bine este să mergeţi în Centrul Vechi, pentru a vă bucura de principalele monumente, restaurante şi viaţa de noapte, pe jos - cel mai bun mod de a simţi pulsul adevăratului oraş”.

„Spectaculoasa librărie Cărturăreşti” - exemplu despre cum pot fi refăcute imobilele abandonate

Iar când vine vorba despre ce este cel mai ”cool” în Bucureşti, jurnaliştii nu omit nici „spectaculoasa librărie Cărturăreşti Carusel”, pe lângă „clasicul” oraş. O clădire - monument, foarte la modă, din centrul istoric, de pe strada Lipscani, pe şase niveluri, care reprezintă un experiment din inima Bucureştiului, de locuire culturală, unde se oferă lectură, socializare şi explorare artistică. Amenajarea a fost semnată de firma de arhitectură Square One. Clădirea este cunoscută şi sub numele de „caruselul de lumină”,  deoarece, potrivit arhitecţilor săi, construcţia sa este inspirată de efectul produs de cerul înstelat prin luminatoare. Cărturăreşti, mai spun spaniolii reprezintă cel mai bun exemplu despre cum pot fi refăcute vechile clădiri abandonate pentru a li se da gloria de altădată.

Libraria Cărturăreşti Carusel din Bucureşti Foto expansion com

Un alt oraş care le este recomandat turiştilor spanioli pentru a fi vizitat este Cluj - Napoca, cu centrul său istoric, cu străzile sale pietruite şi înguste, care „vă vor permite să descoperiţi locuri spectaculoase precum Piaţa Avram Iancu, care găzduieşte Catedrala Ortodoxă şi impresionanta Operă Naţională.

Nu uitaţi de Piaţa Unirii, care scoate în evidenţă Bazilica San Miguel”.

Transilvania: descoperiţi-l pe Dracula la Braşov, Sighişoara şi Sinaia

Şi pentru că s-a ajuns în Transilvania, din nou este menţionat Vlad Ţepeş prin oraşul Sighişoara, „caracterizat prin clădirile sale colorate”, dar şi prin faptul că este „locul de naştere al domnitorului Ţării Româneşti”. „Este esenţial să vă opriţi şi să vă bucuraţi de gastronomia tipică şi spectacolele populare sub farmecul acestui oraş medieval fortificat”, sunt îndemnaţi călătorii.

Braşov prin ochii jurnaliştilor spanioli - „unul dintre cele mai vizitate şi mai frumoase oraşe din România” Foto expansion com
image

Însă, cea mai mare atracţie urbană, susţin jurnaliştii spanioli, se regăseşte la Braşov care este „unul dintre cele mai importante oraşe din Transilvania şi, potrivit călătorilor cu experienţă, unul dintre cele mai frumoase din ţară. Aici a trăit Vlad (Dracula) o parte a vieţii sale. Deci este o idee foarte bună să vă bucuraţi de un tur Dracula sau de viaţa de noapte a oraşului. Aspectul medieval al Braşovului este scenariul perfect pentru a te simţi "captiv" în secolul al XV-lea”.

Şi pentru că s-a ajuns la Braşov nu putea fi omis „impresionantul Castelul Bran sau Castelul Dracula, din 1378, unde scriitorul englez Bran Stoker a plasat faimosul său roman cu vampiri”. 

„România, regiune neexplorată a Europei cu farmec gotic, seducător, şi „arhitectură ogivală”

Apoi, pentru a „închide cercul”, turiştii sunt îndemnaţi să viziteze Castelul Peleş din Sinaia. „În stil renascentist german, cu camere arabesce şi un teatru interior, este unul dintre cele mai preţioase castele din România. A fost primul obiectiv iluminat de curentul electric”, mai menţionează jurnaliştii spanioli.

castelul peles

Pe de altă parte, spaniolii sunt sfătuiţi să ţină cont de faptul că România face parte din Uniunea Europeană, dar nu şi din Spaţiul Schengen (cum ar fi Bulgaria, Cipru, Irlanda, Croaţia şi Regatul Unit), iar Ministerul de Externe şi companiile de asigurări în sport şi turism din Spania recomandă asigurarea de călătorie care acoperă evenimentele neaşteptate, în special urgenţele medicale. Se pomeneşte despre valabilitatea Cardului European de Sănătate (TSE) pentru a primi asistenţa medicală necesară în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, dar se precizează că „instituţiile şi facilităţile de sănătate publică sunt destul de deficitare în comparaţie cu cele ale cetăţenilor vest-europeni”.

În concluzie, mai spun jurnaliştii, „România este o regiune neexplorată a Europei care are un farmec gotic, seducător, pentru iubitorii de „arhitectură ogivală”. Pădurile sale fermecate sunt înconjurate de peisaje care seduc în orice moment al anului prin multele lor atracţii”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite