FOTO. CălătorIE în IE, la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititorii din judeţul Vâlcea au fost întâmpinaţi astăzi de bibliotecare îmbrăcate în cămăşi populare. Acestea au ţinut astfel să celebreze, cu trei zile mai devreme, Ziua Universală a Iei.

Doamnele au adus de acasă, din cufărul bunicii, iile din in sau borangic, împodobite cu diverse motive. 

   

“Ne-am gândit că ar fi foarte frumos să ne întâmpinăm cititorii în ii. Ideea e strâns legată de o campanie care a debutat pe un site de socializare acum câteva luni Campania a fost lansată de comunitatea „La Blouse Roumaine” şi are drept scop transformarea iei în brand de ţară”, precizează Corina Bedreagă, purtător de cuvânt la Biblioteca Judeţeane “Antim Ivireanul”.

Poartă cămăşi de la începutul anilor 1 900

Dana Rădulescu, info officer la Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii din Râmnicu Vâlcea, se laudă cu o cămaşă populară veche de 120 de ani.  

Ia e moştenire de familie. Am primit-o de la soacra mea care a purtat-o o singură dată. La rândul ei, ea a moştenit-o de la bunica sa. Are peste 120 de ani şi e specifică zonei de munte, din comuna Nicolae Bălcescu, spre Argeş ”, povesteşte Dana Rădulescu. 

Printre bibliotecari există şi colecţionari de cămăşi populare. De exemplu, Corina Bedreagă este deţinătoarea unei colecţii impresionante formată din 50 de ii. Cele mai multe cămăşi sunt  moştenite de la bunica sa din comuna Creţeni. Astăzi, Corina a scos din cufăr o ie cusută în urmă cu 100 de ani. 

Este o ie foarte veche, la care s-a lucrat foarte mult. Poţi să-ţi dai seama de acest lucru după complexitatea motivelor florale. E nevoie de multă muncă şi delicateţe să coşi aşa ceva”, spune purtătorul de cuvânt al Bibliotecii “Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.

Cititorii şi colaboratorii instituţiei s-au declarat încântaţi de cum au fost primiţi astăzi, la bibliotecă.


“E o iniţiativă foarte bună, care pune în evidenţă tradiţia. Acum nu se prea mai ştie mare lucru despre portul tradiţional românesc. Nu se mai cunosc fooarte multe lucruri despre port, iar cei care ar fi putut povesti mai multe, bunicii noştri, nu mai sunt printre noi”, spune Maria Marcu, din comuna Dăeşti.


 Vâlcenii pot consulta oricând un fond de carte despre tradiţiile şi obiceiurile autentice româneşti la Secţia de Etnologie şi Folclor din cadrul instituţiei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite