Fântânile din comuna vâlceană Laloşu au secat. 700 de oameni au rămas fără apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fântânile din două sate din Laloşu au secat în această vară. Foto Adevărul. Arhivă
Fântânile din două sate din Laloşu au secat în această vară. Foto Adevărul. Arhivă

De câteva săptămâni, de când s-a instalat canicula, localnicii din satele Berbeşti şi Olteţari scot mâl din fântâni.  Aceştia sunt nevoiţi să cumpere ori să care apa cu bidoanele de la rude şi prieteni care locuiesc la câţiva kilometri distanţă.

Primarul Nicu Constantin spune că un sfert din populaţia comunei nu are în acest moment apă potabilă.

“În două sate, 700 de oamenii nu mai au deloc apă în fântâni. Dacă bagă găleata în fântână scot doar noroi. E foarte greu şi e păcat că mulţi dintre ei au muncit să-şi facă băi, şi degeaba. Anul trecut i-am mai ajutat şi eu, le-am cărat apă cu cisterna. Anul ăsta, din păcate, nu îi mai pot ajuta, pentru că nu mai avem mijloc de transport”, spune alesul local. 

Locuitorii din celelalte două sate componente ale localităţii au avut şansa ca autorităţile să introducă sistemul de alimentare cu apă. Asta după ce, fântânile lor au luat foc în 2006 şi 2008 pentru că pânza freatică a fost contaminată cu gaze. 

Din păcate, reţeaua de apă nu va fi extinsă prea curând şi în satele Berbeşti şi Olteţari pentru că primaria are probleme financiare mari. 

“Avem un proiect pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă, dar nu am putut face nicio investiţie până în prezent pentru că avem conturile blocate. În maxim trei săptămâni vom publica anunţul pe SEAP. Putem face lucrarea doar dacă primim fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Toată investiţia se ridică la 20 miliarde lei vechi”, completează primarul Nicu Constantin.  

Primăria Laloşu are conturile blocate din cauza unor datorii de câteva sute de mii de lei lăsată moştenire de fostul primar.  Societatea care a construit în 2008 un sediu nou pentru primăria a blocat conturile instituţiei în acest an.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite