După ce i-a fost scos pruncul mort din pântece, mama a decedat şi ea la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce i s-au rupt membranele, femeia a plecat cinci kilometri pe jos, până la Maternitate, pe motiv că nu a avut bani de taxi. Medicul legist care a efectuat necropsia nu a constatat elemente care să conducă la o culpă medicală din partea ginecologilor.

Laura Zaharia, o femeie de 39 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a murit la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, după trei ore din momentul în care medicii ginecologi care au intervenit chirurgica,l i-au scos din pântece un făt mort. Laura era o femeie modestă, lucra ocazional ca bonă, iar acasă mai avea un băieţel de 11 ani. Incidentul a avut loc pe 19 septembrie, dar a fost anunţat de către Poliţia Vâlcea, printr-o ştire de presă, abia în după amiaza de 24 septembrie. „Noi ne-am sesizat şi am oferit informaţiile presei după ce am primit actele de la Medicina Legală. Dacă concluziile medicului legist sunt că nu există o culpă medicală, continuarea cercetărilor de către Poliţie este doar un act de procedură prin care trebuie să dăm o soluţionare la «moarte suspectă»", a spus sinsp. Alina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea. Mama femeii decedate nu a depus la Poliţiei niciun act prin care să ceară anchetarea medicilor ginecologi.


Pe jos, cu membranele rupte


„Pe 18 septembrie, Laura Z. ar fi trebuit să se prezinte la un control ginecologic, dar nu a ajuns. Dacă s-ar fi dus, medicii poate şi-ar fi dat seama că fătul este mort şi ar fi intervenit. Din câte spunea mama ei, a renunţat să meargă la control din lipsă de bani. Dacă, să zicem, se ducea şi nu o controla medicul, atunci era o problemă serioasă. În noaptea de 18/19 septembrie, Laura Z. a plecat pe jos la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. I se rupseseră membranele şi deşi ar fi trebui să sune la Salvare, nu a făcut acest lucru"
, a spus dr. legist Daniel Roncea, de la Serviciul de Medicină Legală Vâlcea. După ce a mers aproape cinci kilometri pe jos, cu sângele şiroind, la ora 4.00 a ajuns la Maternitate, iar la ora 5.00, medicii au intervenit chirurgical, prin cezariană. Din păcate, fătul a fost scos mort din pântecele mamei, moartea lui survenind cu aproximativ două zile în urmă. După operaţie, în jurul orei 8.00, Laura Zaharia a decedat. „Din fişa mamei şi după necropie, deocamdată pot spune că nu am elemente care să conducă spre o culpă medicală din partea medicilor ginecologi. Ca diagnostic, înainte de a avea şi analizele de laborator, am stabilit o insuficienţă pluriorganică acută datorată cel mai probabil unei embolii pulmonare", a spus dr. Roncea. Cu alte cuvinte, moartea fătului de câteva zile ar fi condus la obstrucţionarea cu lichid aminiotic a unei artere pulmonare. Pe peretele unei vene se formează un cheag, care eliberat în circulaţia sangvină, migrează şi opreşte artera pulmonară, cazuri frecvente în astfel de situaţii. Dr. Roncea consideră că asemenea cazuri ar putea fi evitate dacă femeile gravide ar avea un bagaj de cunoştinţe medicale despre faptul că trebuie să îşi controleze permanent sarcina, mai ales în cazul de faţă, când femeia ştia că a mai avut un avort.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite