Cum justifică edilii din patru localităţi vâlcene incidenţa crescută a cazurilor de COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru localităţi din Vâlcea cu incidenţă de peste 10 cazuri de SARS - CoV-2 la mia de locuitori Foto Adevărul
Patru localităţi din Vâlcea cu incidenţă de peste 10 cazuri de SARS - CoV-2 la mia de locuitori Foto Adevărul

În patru dintre localităţile vâlcene rata de infectare cu virusul SARS – CoV-2 a depăşit rapid pragul de 10 cazuri la mia de locuitori, în contextul în care incidenţa pe judeţ era ultima dată de 3,71/1000 de locuitori.

Oraşul Horezu – Capitala Ceramicii Populare Româneşti  (11.33) şi comunele Stroeşti (11.96), Făureşti (10.46) şi Măldăreşti (10.12) se află în topul clasamentului din Vâlcea cu incidenţă crescută a cazurilor de COVID-19.

Dacă în cazul oraşului se cunoaşte originea primelor focare, în celelalte aşezări, nimeni nu pare să ştie de la ce a pornit valul 4 de pandemie. În timp ce Stroeşti şi Măldăreşti se învecinează cu oraşul Horezu, prima localitate în care situaţia a scăpat de sub control, Făureşti se află în zona sudică a judeţului. 

Focarele din Horezu şi pelerinajele la sfintele moaşte

Horezu – Vâlcea a ajuns la o incidenţă de 11,48 (maximul de până acum, joi, 7 octombrie scăzuse la 11,33) de cazuri de COVID la mia de locuitori, în urma organizării unor pelerinaje la mănăstirile din nordul Moldovei, în lunile august şi septembrie. Primarul localităţii, Nicolae Sărdărescu a declarat că excursiile au fost organizate de către două firme de transport public local. „Nu este vorba despre vreo bănuială, ştiu cu siguranţă ce s-a întâmplat. Din grupurile respective provin îmbolnăvirile. Acasă şi-au îmbolnăvit şi familiile”, a menţionat edilul când a fost întrebat care ar putea fi posibila cauză de infectare. 

Autorităţile din Horezu sperau în urmă cu trei săptămâni când situaţia a explodat că incidenţa va scădea, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea anunţă că elevii din 20 de clase învaţă în sistem online. În realitate, toată şcoala este închisă.

„O treime dintre infectaţi nu locuiesc la noi”

De cealaltă parte, primarii din Stroeşti şi Făureşti susţin că una dintre cauzele ratei mari de infectare în localităţile pe care le gestionează ar fi de fapt „testarea în masă” cum numesc aceştia numărul crescut de persoane care aleg, din diverse motive, să se testeze: fie pentru că trebuie să plece la muncă în Occident, fie pentru că cineva apropiat a fost confirmat pozitiv, fie pentru că prezintă simptomatologia COVID.

„Oamenii în momentul în care se simt rău s-au învăţat şi cheamă Salvarea, SMURD-ul... Şi-şi fac testările acasă”, susţine primarul din Făureşti, Marian Irimia, care menţionează şi că o parte importantă din populaţia localităţii sale lucrează fie peste hotare, fie în alte localităţi. Despre cei care lucrează în afară, menţionează că aceştia au fost nevoiţi la plecarea din ţară să se testeze.

Marian Irimia - primarul localităţii Făureşti din Vâlcea Foto Adevărul

Marian Irimia, primarul localităţii Făureşti - Vâlcea, Foto: Adevărul

Aminteşte că fenomenul nu este singular: „Anul trecut, după sărbătorile de iarnă am păţit la fel. Când băieţii se pregăteau să plece fiecare pe unde lucrează: în Germania, Franţa, Italia, Anglia şi Islanda şi aşa mai departe, tot aşa ne aflam în scenariul roşu. De ce? Pentru că au fost obligaţi să se testeze la plecarea din ţară, după concediul de sărbători. Şi atunci nivelul de testare a fost mult mai mare, faţă de alte localităţi”, mai spune primarul din Făureşti. 

La fel susţine şi prim-gospodarul localităţii Stroeşti: „Eu cred că unde s-a testat în masă, incidenţa este foarte mare. Noi suntem de o săptămână campioni. În plus, din cele 31 de persoane infectate, în jur de 10 eu cred că nici nu sunt de pe la noi, pentru că eu am văzut lista şi nu le-am recunoscut numele. Probabil, la ancheta epidemiologică, când au fost întrebaţi pe unde au fost, au menţionat că au venit pe la Stroeşti, la rude. Şi aşa a început testarea celorlalţi. Sau când unul a ieşit pozitiv, toată familia a intrat în panică şi s-a dus şi s-a testat. Cinci, şase familii şi uite aşa s-au făcut 30”, explică şi primarul Toma Ciolacu.

Certificatul verde se respectă şi nu prea

La Stroeşti trăiesc 2.560 de persoane. „E şi comuna mică şi imediat câteva cazuri te ridică în clasament”, mai menţionează Toma Ciolacu.

Din cele 31 de persoanele infectate, în acest moment mai sunt două internate. O altă persoană, o femeie de 57 de ani, întoarsă în ţară în urmă cu câteva săptămâni, din Italia, a murit în urmă cu o zi. „A fost iniţial dusă la Horezu şi de acolo la Vâlcea, unde din păcate a decedat ieri seară”, ne mai spune primarul.

Toma Ciolacu - primarul comunei Stroeşti din judeţul Vâlcea Foto impactreal ro

Toma Ciolacu, primarul localităţii Stroeşti - Vâlcea; Foto: impactreal ro

Când vine vorba despre obligaţia prezentării certificatului verde, la cumpărături, primarul din Stroeşti recunoaşte că nu peste tot se respectă restricţia: „La magazine le mai cer. Toată lumea îl are pe telefon. Avem trei market-uri şi cel puţin acolo nu cred că intră cineva fără mască de protecţie şi fără certificat”, mai spune Toma Ciolacu.

În cealaltă comună, Făureşti, comunitatea numără aproximativ 1400 de suflete. Aici s-au înregistrat 14 cazuri de infectare cu SARS - CoV-2. 

Primarul Marian Irimia consideră ca sursă de posibilă de infectare inclusiv zonele aglomerate: „Oamenii se duc în marketuri, în pieţe... Este o chestiune generalizată, valabilă la nivelul întregii ţări, nu doar la noi. Ai noştri se duc la vecini, în Craiova, la Balş, care sunt mai aproape de noi, chiar dacă suntem în judeţul Vâlcea. Fac cumpărături de acolo, unii lucrează acolo. În plus, la situaţia de acum a contribuit şi nivelul scăzut şi „gargara antivaccin”... Personal, am militat pentru vaccin. Sunt convins că de săptămâna viitoare, situaţia va arăta altfel”.

Până acum, în valul patru de pandemie, la Făureşti s-au înregistrat două decese: o femeie de 57 de ani şi un bărbat mai în vârstă, nici unul vaccinat şi ambii sufereau şi de alte afecţiuni, potrivit aceleiaşi surse.  

  

„Răul trebuie tăiat de la rădăcină”

Şi într-o localitate şi în alta, s-au înregistrat cazuri de SARS - CoV-2 şi la copii. Dacă în Stroeşti s-a optat pentru închiderea claselor, la Făureşti s-a luat o măsură mai drastică: închiderea şcolii şi grădiniţelor.

La Stroeşti au fost depistat infectaţi doi copii, unul din ciclul gimnazial şi altul la ciclul primar. Nici unul însă nu a prezentat simptome. Şi probabil că nici nu s-ar fi ştiut despre ei, dacă părinţii acestora nu s-ar fi simţit rău şi s-a luat decizia testării şi a minorilor. În schimb, nu s-a depistat nici un caz printre copii care învaţă la Horezu şi fac naveta la şcoală. 

La Făureşti, în schimb, după ce un copil şi mai multe cadre didactice au fost depistate pozitiv, s-a luat măsura închiderii şcolii, considerându-se că cei mici reprezintă unul dintre factorii importanţi de răspândire a bolii. „Mai ales că ei nici nu prezintă simptome. Se duc şi fără să ştie dau virusul părinţilor, bunicilor, cu care locuiesc. Am militat pentru închiderea şcolii şi a grădiniţelor, pentru că dacă nu se taie răul de la rădăcină, de la bun început, nu vom reuşi să stopăm fenomenul, A fost una dintre măsurile drastice pe care le-am luat”, spune primarul Marian Irimia mărturisind că s-a inspirat după modelul Angliei, ţara pe care a vizitat-o în luna iunie, în plină criză. În plus, a decis şi sistarea meciurilor de fotbal.  

recomandăm să mai citiţi:

Tot mai mulţi copii şi tineri, infectaţi cu SARS-CoV-2. Un vâlcean de 24 de ani, nevaccinat, a decedat

Staţiunile balneare, „fabrici de sănătate” ce pot salva turismul în pandemie

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite