Cum explică un medic cauzele înmulţirii cazurilor de COVID-19. „Pe parcursul internării vă veţi pozitiva“
0Un chirurg vâlcean atrage atenţia asupra altor cauze, dincolo de cele deja bine cunoscute, care au dus la apariţia unor focare de COVID-19, în mod special în spitale.
În afara motivelor arhicunoscute care au determinat răspândirea cu repeziciunea a virusului SARS-CoV-2 în România, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, dr. Dan Ponoran, într-o discuţie cu reporterul „Adevărul”, a pomenit şi despre alte cauze care au dus la apariţia unor focare de COVID-19, în mod special în spitale: lipsa unei a doua testări la internare şi refuzul multora dintre cei pacienţii internaţi de a purta masca de protecţie.
Despre prima dintre cauze, chirurgul a explicat: „Începând cu data de 17 aprilie, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea nu s-a mai internat nici o persoană fără test negativ COVID-19. Dar, acest virus are o perioadă de incubaţie. Dacă noi doi ne întâlnim, să vorbim şi eu sunt deja pozitiv, iar dumneavoastră vă internaţi mâine, testul dumneavoastră va ieşi negativ. Pe parcursul internării, însă, vă veţi pozitiva. Aşa s-a întâmplat în multe locuri din ţară: fiind în perioada de incubaţie, testul iese negativ. De aceea, de la o vreme, testăm de două ori pacienţii cu suspiciune. În această perioadă, pacientul nou stă într-o zonă tampon. Dacă rezultatul iese pozitiv, în secunda doi este trimis la un spital suport COVID”.
Ultimul focar izbucnit în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost în Secţia Chirurgie Generală care este închisă în acest moment după ce în data de 8 octombrie au fost depistate pozitiv 27 de persoane dintre care 15 pacienţi, iar restul infirmiere şi asistente. Se bănuieşte că virusul a fost adus în spital de către personal, nu de bolnavi, dar, potrivit managerului instituţiei, cei din urmă au contribuit la propagarea virusului în unitate. „De o jumătate de an, de când a izbucnit pandemia şi fac gărzi, am văzut nenumăraţi pacienţi pozitivi. Faptul că respect nişte reguli, m-a ferit de probleme, pe mine şi pe alţii ca mine. Cum ar fi dacă şi domnii pacienţi ar purta masca de protecţie, pe care le-o dă spitalul? Ar putea să stea liniştiţi chiar şi lângă alţi pacienţi pozitivi”, consideră dr. Dan Ponoran.
Acestea sunt o parte dintre cauzele care au favorizat apariţia celui de-al doilea val epidemiologic, mai ales în Vâlcea care a ajuns din coada clasamentului, unde a stat săptămâni la rând, la începutul pandemiei, în topul judeţelor cu cea mai mare rată de incidenţă a infectărilor cu SARS - CoV-2.
Din acest motiv, în mai bine de o treime dintre localităţile vâlcene s-au instituit măsuri drastice pentru limitarea răspândirii virusului, şi, de asemenea, în tot judeţul este obligatorie purtarea măştii de protecţie inclusiv pe stradă, ca în mai toate zonele deschise, de la vârsta de 5 ani în sus.
Reşedinţa de judeţ este printre zonele în care a crescut cel mai mult rata de infectare, depăşind cu mult nivelul maxim de 3/1000 de locuitori, motiv pentru care aici s-a decis, la fel ca în multe localităţi, sistarea cursurilor şcolare din plan fizic şi mutarea întregului învăţământ în online, de miercuri, 14 octombrie.
De la începutul pandemiei, mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea s-au închis rând pe rând în urma depistării unor focare de coronavirus: de la Secţia Oftalmologie, în luna aprilie, când asistenta - şefă s-a infectat cu SARS - CoV-2, la Cardiologie şi Oncologie în luna august. În prima secţie au fost diagnosticate pozitiv 13 persoane - patru angajaţi şi nouă pacienţi, iar în cea de-a doua - nouă angajaţi.
Potrivit managerului SJU, în momentul discuţiei, dintre toţi angajaţii de la Secţia de Chirurgie Generală diagnosticaţi pozitiv, o singură asistentă are o formă medie a COVID-19: „Restul sunt acasă, în carantină, cu forme uşoare ale bolii”. Cât despre pacienţii internaţi la Chirurgie în momentul izbucnirii focarului de COVID-19: „Niciunul nu prezintă vreo problemă din cauza SARS-CoV-2. Au problemele lor medicale, sunt pe cale bună, unii au fost externaţi şi aşa mai departe. Medicii noştri merg la Horezu pentru a-i consulta”. La Horezu este un spital suport COVID, unde sunt trimişi pacienţii depistaţi cu noul coronavirus în spitalele din Râmnicu Vâlcea.
„La nivelul judeţul Vâlcea avem o rată de transmisie fantastic de mare, suntem pe locul trei pe ţară, doi dacă nu punem la socoteală Bucureştiul, pentru că e de zece ori cât Vâlcea. În condiţiile date, trebuie să se respecte foarte mult aceste reguli de distanţare fizică şi purtare a măştii. Pentru că, uşor-uşor, ne vom satura”, ne-a mai atras atenţia medicul Dan Ponoran.
Potrivit ultimelor raportări, pe teritoriul judeţului Vâlcea au fost confirmate, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 3.355 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Joi, 15 octombrie au fost raportate 96 de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus, acelaşi număr ca şi în urmă cu o zi. În schimb la numărul de reinfectări, dacă joi numărul raportat era de doar 26, cu o zi înainte acesta a fost de 158 de cazuri, cel mai mare la nivel de ţară, chiar peste Bucureşti. În contextul în care media, la nivel naţional era undeva de aproximativ 15 cazuri/pe zi.
La ultima raportare de miercuri, 14 octombrie, în Vâlcea erau active 28 de focare, ultimele fiind în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, platforma chimică - Chimcomplex şi la Tribunalul Vâlcea. Celelalte sunt în în centre rezidenţiale, unităţi sanitare, şcoli, la agenti economici şi in cadrul instituţiilor publice.
Numărul persoanelor izolate sau carantinate a depăşit 1.500, dar acesta este în continuă creştere.