Comorile daco-romane, prezentate în premieră în Madrid. Cea mai mare expoziţie a României FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare expoziţie din străinătate a României: comorile daco - romane, premiera din Madrid Foto colaj
Cea mai mare expoziţie din străinătate a României: comorile daco - romane, premiera din Madrid Foto colaj

Cea mai importantă expoziţie organizată în străinătate, în ultima jumătate de secol, de către Muzeul Naţional de Istorie al României, este acum în derulare la Madrid, fiind dedicată „Tezaurelor României”.

Încă din toamna anului trecut, Muzeul Naţional de Arheologie a Spaniei, din Madrid, găzduieşte „Tezaure arheologice din România. Rădăcinile dacice şi romane”, o expoziţie cu cele mai interesante descoperiri de pe teritoriul ţării noastre, dar şi din Europa, ce provin de acum două milenii şi jumătate. 

Este vorba despre peste 800 de piese, adunate din 40 de muzee ale ţării, ce reprezintă aproximativ un mileniu şi jumătate de istorie.

GALERIE FOTO CU CEA MAI MARE EXPOZIŢIE A ROMÂNIEI ÎN STRĂINĂTATE - LA MADRID

Printre comorile princiare din aur şi argint, arme, unelte, accesorii vestimentare, monede, ceramică, sticlărie, bucăţi de lemn şi os, sculpturi în piatră şi metal se numără şi Rhytonul din Mehedinţi, brăţările de aur de la Sarmisegetuza, Tezaurul de la Pietroasa, masca mortuară din bronz de la Buridava Dacică - Ocnele Mari din judeţul Vâlcea, care până la Revoluţie a fost expusă doar în vestibulul vilei soţilor Ceauşescu, şarpele Glykon - unic în lume - din marmură, cu cap de oaie, păr şi urechi de om şi coadă de leu; statueta din bronz a Zeiţei Liberă de la Ilişua (Arcobara), coiful de paradă din aur de la Coţofeneşti - Prahova - piesă de armament extrem de scumpă şi de mare prestigiu etc. Unele dintre piese sunt expuse în premieră în afara ţării. 

Pentru a sărbători Valentine's Day, spre exemplu, muzeul din Madrid a propus o statuie din teracotă ce provine din secolele III - II î.Hr. şi a fost descoperită în Constanţa. „Îl reprezintă pe Eros, Zeul Iubirii, ca un tânăr care dansează cu aripile larg deschise, în timp ce mâna stângă ţine un opaiţ / un vas askos. Piesa, de o performanţă artistică de excepţie, cu finisaj şi execuţie de precizie, încă păstrează rămăşiţe de policromie (alb şi albastru). Se ştie despre acest obiect că ar fi făcut parte dintr-o serie notorie, produs al atelierelor Myrina (Lemnos), sub influenţa Şcolii de Artă din Pergam”, au menţionat curatorii spanioli.

Expoziţia daco-romană din Madrid se înscrie în evenimentele dedicate împlinirii a 140 de ani de relaţii diplomatice româno-spaniol, fiind o foaie importantă din istoria culturală a României. Tototdată, reprezintă şi cea mai importantă expoziţie organizată în străinătate de Muzeul Naţional de Istorie a României în ultimii 50 de ani. 

Pe reţelele de socializare ale muzeului spaniol de luni de zile este promovată intens colecţia din România: „O parte din actualul teritoriu al României s-a integrat în Imperiul Roman, schimbându-i definitiv istoria. După războaiele cu Dacia, cea mai mare parte a Regatului a devenit noua provincie numită Dacia. Restul teritoriilor cucerite au fost încorporate în Moesia Inferior... Cunoaşteţi istoria interesantă a acestei ţări prin intermediul pieselor pe care le puteţi vedea în expoziţia „Comorile României”. 

În acest sens au fost prezentate de-a lungul ultimele luni cele mai importante piese şi organizate o serie de evenimente, precum ultima conferinţă pe tema „Războaiele dacice ale lui Traian. Moment de cotitură în Istoria Europei”, despre cum au reuşit regii Diurpaneus (Duras) şi Decebal să schimbe pentru totdeauna istoria Europei de Est.

Curatorii spanioli au vorbit astfel în tot acest timp despre ultima frontieră romană, sub forma unei punţi de legătură între România şi Spania, dintr-un univers al unei lumi comune, prezentând mărturii ale coexistenţei şi organizării în uniuni tribale puternice ale strămoşilor noştri, dar şi ale contactelor permanente cu lumea germană şi sarmatică, menite să ilustreze „caracteristicile culturii materiale proprii a populaţiei dacice din nord-vestul României”.

În călătoria lor prin timp şi spaţiu s-au folosit de piesele din colecţia expusă la Madrid, printre care unele unicat: „Expoziţia este plină de poveşti, poveşti din toate epocile şi piese care nu au mai părăsit niciodată România, poveşti despre speranţă, toleranţă şi despre a înţelege că indiferent de vremuri şi timpuri aceste valori trebuie să ne călăuzească pe toţi”, după cum a recunoscut arheologul Mihaela Simion, comisar adjunct al expoziţiei. 

Evenimentul de la Madrid, derulat sub Înaltul Patronaj al Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, mai este deschis publicului până la finele acestei luni, perioadă în care încă se mai pot descoperi diversitatea şi bogăţia culturală şi istorică pe care România, precum şi legăturile dintre poporarele Europei, dezvăluite prin intermediul celor peste 800 de piese expuse. 

O parte dintre acestea pot fi admirate şi pe contul de socializare al Muzeului Naţional de Arheologie a Spaniei, cel mai vizitat dintre muzeele Peninsulei Iberice în cursul anului trecut, dar şi pe contul de You Tube al Muzeului Naţional de Istorie a României. Din luna martie vor putea fi văzute şi în Muzeul Naţional de Istorie a României.

Vă mai recomandăm şi:

Câţi ani a împlinit cel mai vechi judeţ din România atestat documentar. Uluitor de unde îşi trage denumirea | FOTO

„I pak“, formula cea maiuzitată în româna veche. Cât s-a schimbat limba română în ultimii 500 de ani VIDEO 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite